Tranziţia către economia circulară – ce implică şi cine sunt factorii responsabili
Propunerile legislative europene privind deșeurile, în general, și pe cele provenite de la ambalaje, stabilesc obiective clare de reducere a generării acestora și trasează direcția pe termen lung pentru reintroducerea materialelor din deșeuri în circuitul eonomic.
Obiectivele-cheie ale acestor propuneri includ: o țintă comună de reciclare a deșeurilor municipale la nivelul UE de 65%, în 2030; respectiv o țintă comună de reciclare a deșeurilor de ambalaje la nivelul UE de 75% în același an.
În cadrul seminarului au fost explorate provocările care stau în fața factorilor de decizie, precum și a tuturor actorilor implicați în procesul de punere în aplicare a unui sistem corespunzător de gestionare a deșeurilor de ambalaje. În particular, a fost atrasă atenția asupra modalităților de implementare a răspunderii extinse a producătorului, ca instrument economic.
„Nu putem conta doar pe acțiunea autorităților publice: oamenii și operatorii economici joacă un rol la fel de important. Schimbarea de paradigmă impune eforturi, în particular în România, unde reciclarea și eficiența gestionării deșeurilor nu sunt încă la același nivel ca în alte state membre UE, inclusiv vecine. Ea aduce însă rapid și beneficii pentru consumatori, pentru operatorii economici, pentru autoritățile publice și pentru societate, în ansamblul său.”, a declarat Aurel Ciobanu-Dordea, Director DG Environment, Comisia Europeană.
„Un cadru european de reglementare mai puternic și armonizat în ceea ce privește răspunderea extinsă a producătorului pentru deșeurile de ambalaje va îmbunătăți transparența, implementarea, precum și responsabilitatea tuturor actorilor la nivel național.”, a subliniat Virginia Janssens, Director Executiv EUROPEN – The European Organization for Packaging and the Environment.
„Totul începe cu angajamentul producătorului pentru preluarea responsabilității. Ulterior, este necesară o reglementare clară care stabilește rolurile și responsabilițile fiecărui actor, evitând orice posibil conflict de interese. Actorii-cheie sunt producătorii, autoritățile locale, companiile de management al deșeurilor, Guvernul și consumatorii”, a adăugat William Vermeir, Președinte EXPRA – The Extended Producer Responsibility Alliance.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale relevante pentru implementarea acestui set de norme la nivel național, precum și reprezentanți ai sectorului privat.