Trofee de excelență pentru antreprenoriatul feminin
În întreaga lume antreprenoriatul feminin înregistrează progrese. România nu face notă discordantă. Transformările economice semnificative prin care trece țara noastră se reflectă și în creșterea apetitului pentru business, iar femeile au o prezență tot mai activă, ajungând chiar în unele sectoare de activitate precum serviciile, activitățile culturale și educative, să reprezinte majoritatea.
Numărul femeilor prezente în business-ul românesc a crescut față de 2014 cu aproape 100.000, iar cele mai multe au, în prezent, vârsta între 34 și 49 de ani, studii superioare și experiență în business, clădită în principal în companiile pentru care au lucrat în trecut, relevă un studiu realizat de compania de consultanță Frames, la solicitarea Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Studiul privind “Antreprenoriatul Feminin” a fost lansat în cadrul evenimentului Gala “Women in Economy”, organizat de CONAF și Capital Media Production, la Opera Națională București, în prezența a peste 800 de persoane.
Tot mai multe femei tinere fac pasul către antreprenoriat
„În general, după câțiva ani buni petrecuți în calitatea de salariat, multe dintre femei au făcut pasul către antreprenoriat, în domeniul de activitate în care au activat, dar în segmente de nișă, profitând de potențialul unor segmente de piață insuficient de atractive pentru bărbați”, arată studiul. Potrivit analiștilor de la Frames, interesant este că, pe măsură ce economia se dezvoltă, vârsta femeilor prezente activ în economie scade. Dovadă că numărul femeilor cu vârsta între 25-34 de ani a crescut susținut în ultimii 5 ani, de la 4.900 în 2013 la 5.600 în 2018. Și ponderea acestora a evoluat semnificativ, de la 28,3% la 36% în 2018, din totalul patronilor aflați la această vârstă, semn că – imediat ce capătă puțin experiență – tot mai multe femei tinere fac pasul către antreprenoriat.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor înalți oficiali, printre care amintim Excelenta SA, doamna Päivi Pohjanheimo, Ambasador al Finlandei în România și Republica Moldova, Excelența Sa, domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, și Excelența SA, domnul Andrew James Noble, Ambasador al Regatului Unit.
„Apelul nostru către dumneavoastră, toţi cei care ne auziţi astăzi, şi care aţi ales să ne susţineţi, este un apel de unitate, un apel de susţinere şi de încurajare. Nu cerem politici speciale, nu cerem să fim tratate diferit, cerem doar încurajare, pentru că o femeie care se simte apreciată şi care este încurajată este o femeie fericită, şi România antreprenorială pe care noi o susţinem este alcătuită din femei fericite”, a afirmat Cristina Chiriac, președinte CONAF.
Excelența în Economie, premiată în cadrul Galei Women în Economy
În cadrul evenimentului, organizatorii au decernat 12 trofee unor antreprenoare de top şi doamne care conduc operaţiunile unor companii gigant, care asigură o parte însemnată din PIB-ul României. Totodată un premiu special a fost oferit doamnei Osnat Peled, fondatoarea Business Women Forum Romania, pentru implicarea continuă și proiectele derulate de organizația nonprofit pe care o conduce, prin care multe afaceri ale femeilor din România au fost ajutate să se dezvolte.
Lista premiantelor
1. Categoria “Cel mai bun CEO”
- CHRISTINA VERCHERE – OMV Petrom;
- LIUDMILA CLIMOC – Orange România;
- CORINA POPESCU – Electrica SA;
- RALUCA CRIȘAN – CEETRUS România;
2. Categoria “Performanță în Antreprenoriat”
- ANCA VLAD – fondatoare şi preşedinte al Fildas-Catena;
- MĂRIUCA TALPEȘ – cofondatoare Bitdefender si CEO Intuitex;
- MIHAELA MARCU – CRISTESCU – fondator MedLife SA;
- ADRIANA CRISTEA – fondator şi proprietar Arc Parc Industrial;
- LUCIA MORARIU – general manager Eximtur;
- DANIELA KASPER – proprietar Kasper Development;
- CAMELIA ŞUCU – co-fondatoare Mobexpert şi proprietar al grupului de firme Class;
- NORA SEROUSSI –J&N Group Invest SRL.
- PREMIU SPECIAL
- OSNAT PELED – fondatoare Business Women Forum Romania;