UK:#PayMeToo – campania pentru a stopa diferenţa de salarii între bărbaţi şi femei
După cum notează New Yok Times și The Guardian, diferențele de remunerare între femei și bărbați utilizate de companiile britanice în ultimele luni nu mai surprind pe nimeni.
Tocmai de aceea, un grup de parlamentare britanice s-au mobilizat pentru a încuraja femeile să-şi tragă la răspundere angajatorii şi să ceară să fie luate măsuri împotriva diferenţelor de salarii între bărbaţi şi femei, notează The Guardian. Astfel, grupul de parlamentare, condus de parlamentara laburistă Stella Creasy a lansat o campanie online denumită #PayMeToo, care are ca scop oferirea de consiliere pentru femei privind modul în care pot combate diferenţele de salarii la locul de muncă.
Jo Swinson, parlamentară în cadrul Partidului Liberal Democrat, a făcut apel către angajaţi să folosească site-ul guvernului privind diferenţa de salarii acolo unde fiecare companie a listat rezultate care pot fi căutate nominal: „În acest an s-au dezvăluit multe dar în anii următori va fi din ce în ce mai greu de ascuns. Cuvintele calde folosite de angajatori despre cum vor gestiona problema diferenţei de salariu vor fi notate de angajaţi şi vor fi măsurate rezultatele concrete”.
După cum precizează New York Times, Australia a mandatat recent raportul privind diferențele de remunerare între femei și bărbați pentru majoritatea companiilor. În Germania, o nouă lege va impune întreprinderilor cu mai mult de 500 de angajați să-și dezvăluie decalajele salariale. Țările nordice precum Islanda au fost și mai agresive, făcând companiile să demonstreze că plătesc în mod egal personalul de sex masculin și de sex feminin. (https://www.nytimes.com/2018/04/04/business/britain-gender-pay-gap.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Fbusiness&action=click&contentCollection=business®ion=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront)
Susținătorii efortului britanic de a elimina diferențele de salarii femei-bărbați subliniază că creșterea transparenței va conduce la decalaje mai mici.
"Acesta este un schimbător de jocuri", a declarat Andrew Bazeley, manager de politică al Societății Fawcett, o organizație britanică care promovează drepturile și egalitatea femeilor. "Aceasta va forța întreprinderile să se gândească la diferențele de remunerare între femei și bărbați în moduri pe care nu le-ar mai avea înainte".