Un milion de someri pana la sfarsitul anului. Se adeveresc estimarile FMI?
Numarul de 140.000 de bugetari disponibilizati pana la finele acestui an, pentru a mentine cheltuielile de personal din 2011 in limitele convenite cu Fondul Monetar International, a fost comunicat agentiei Mediafax de surse participante la negocierile dintre Guvern si FMI. Informatia completeaza declaratia de joi a presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia “pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligaţia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in anul 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum”.
Efecte minime pentru sectorul privat
Specialistii in recrutare chestionati de Revista Cariere sunt de parere ca restructurarile masive de la stat vor influenta in foarte mica masura sectorul privat. Angajatii statului trebuie sa-si adapteze stilul de lucru pentru a deveni competitivi in companiile private. “Competitivitatea se poate induce, la unii oameni, prin reconversie profesionala, prin consecventa si munca .Cu moralul insa vor sta mai rau, pentru ca cei care au lucrat la stat au dobindit un ritm mai lejer de lucru, obiceiul de a-si rezolva niste treburi personale in timpul programului”, e de parere Liliana Mihai, director de resurse umane la Humangest Group.
“Cei din sectorul public vor trebui sa se adapteze unui mediu de lucru diferit, unde, in general, conteaza performanta si dedicarea. Daca vorbim de servicii, de exemplu, acolo se stie ca se lucreaza de multe ori in regim de program prelungit, iar plecarea acasa la terminarea programului nu este inca privita, din pacate, cu ochi buni de multi manageri. Companiile sunt intotdeauna dispuse sa primeasca persoane dedicate si competente, sau cu potential. Este adevarat ca si gradul de dinamism, puterea de adaptare, si, adeseori varsta conteaza foarte mult”, spune si Florin Ochiana, HR Operations Manager in cadrul Lugera.
Multumiti si nemultumiti
Patronatele au reactionat pozitiv la vestea restructurarilor din sectorul public, sustinand ca majorarea taxelor nu ar fi rezolvat problema deficitului bugetar. “De 15 luni Romania se imprumuta de la FMI, de la Banca Nationala pentru a plati salarii si pensii care au fost marite acum trei ani fara o corelatie cu productivitatea. Reducerea cheltuielilor bugetare va fi singura solutie de a stagna adancirea crizei economice si a pregăti terenul pentru relansare economica”, a declarat pentru Mediafax Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.
Intre timp, sindicatele pun la punct un plan comun de actiune impotriva masurilor de austeritate anuntate. Liderii a cinci confederatii sindicale s-au intalnit in aceasta dimineata pentru a stabi un calendar de proteste.