Un nou tichet pentru angajați – tichetul de sănătate
Astfel, la fel ca și în cazul bonurilor de masă, inițiativa legislativă presupune că tichetele de sănătate să fie emise pe suport de hârtie sau electronic. Acestea ar fi suportate integral de angajator.
Firmele ar putea oferi aceste beneficii doar angajaților care au contract individual de muncă.
Tichetele de sănătate ar urma să aibă valori nominale de 10, 20, 30, 40, 50, 100, 200 și 500 de lei.
Angajatorul nu ar putea da unui salariat tichete de sănătate care să depășească, într-un an, plafonul de șase salarii minime brute pe țara. Astfel, suma maximă ar fi de 7.500 de lei.
Tichetele sunt deductibile din impozitul pe venit/profit al firmelor, iar pentru salariati nu se percep contribuțiile sociale.
Proiectul de lege mai prevede că angajatorii vor stabili împreună cu sindicatele modul de acordare ale acestor beneficii, iar acest lucru va fi stipulat în contractele colective de muncă sau în regulamentele interne.
Tichetul de sănătate va fi valabil timp de un an de la data emiterii și va putea fi folosit doar de beneficiarul acestuia, pe bază actului de identitate.
Măsura ar trebui să faciliteze accesul la servicii medicale, mai ales că unele firme nu le oferă salariaților un abonament la clinici private. În plus, e bătaie mare pe serviciile medicale gratuite, adică cele decontate prin Casă Națională de Asigurări de Sănătate, astfel că bugetul alocat de stat se termină prea repede.
Pentru că proiectul de lege să intre în vigoare, el trebuie aprobat de Senat, de Cameră Deputaților și să fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis, iar la final să apară în Monitorul Oficial.