Una din două femei din Marea Britanie este victimă a hărţuirii sexuale la serviciu
„Nu este vorba despre femei capabile sau incapabile să sesizeze glumele sexiste. Hărţuirea sexuală este umilitoare pentru victime, cărora de multe ori le este frică şi ruşine să se plângă. Angajatorii trebuie să aibă toleranţă zero în faţa acestui gen de atitudine şi să trateze plângerile în cel mai serios mod posibil. Este inacceptabil ca atât de puţine femei să se simtă protejate de şeful lor", a declarat secretarul general al TUC, Frances O'Grady.
Hărţuirea sexuală la serviciu poate lua multe forme, de la comentarii nepotrivite şi glume despre viaţa sexuală a unui coleg, până la atingeri nedorite, îmbrăţisări, săruturi sau chiar propuneri de favoruri sexuale.
În 88% din cazuri, autorul acestui tip de agresiune este un bărbat şi 17% dintre victime au spus că era vorba despre managerul lor sau cineva care avea autoritate directă asupra lor. În 54% din cazuri, este vorba despre un coleg. Studiul arată că efectul cel mai des întâlnit al hărţuirii sexuale este sentimentul de ruşine. 21% dintre victime au fost nevoite să evite anumite situaţii cum ar fi şedinţele, în timp ce 15% şi-au pierdut încrederea în capacitatea de a munci.
Din păcate, patru din cinci femei nu i-au raportat şefului incidentul, pentru că se temeau că îşi vor strica imaginea sau relaţiile la serviciu sau că nu vor fi luate în serios.
Laura Bates, fondatoare a Everyday Sexism Project, reaminteşte că „mulţi oameni cred că hărţuirea sexuală la serviciu aparţine trecutului. În realitate, este foarte prezentă, având consecinţe asupra a zeci de mii de femei. Este o atitudine ruşinoasă, care nu îşi are locul în 2016".
Şi sexismul poate fi considerat ca o formă de hărţuire. Asociaţia American Bar, care regrupează avocaţi şi studenţi la Drept, a decis să interzică folosirea anumitor cuvinte cu caracter sexist. De asemenea, sunt interzise comentariile care au legătură cu rasa, religia, sexul, handicapul şi alţi factori în timpul exersării funcţiei. Nu există însă o interdicţie juridică, ceea ce agaseză anumiţi avocaţi , sătui să audă „drăguţă" sau alte calificative de atâtea ori.