Universităţile vor avea responsabilitatea de a retrage titlurile de doctor
„Aş vrea să punctez că ce am început acum va fi operaţional practic la jumătatea lunii martie, pentru că HG-ul privind codul studiilor doctorale trebuie să aibă perioada potrivită de consultare publică. Finalul acestui demers este legat puternic de prestigiul recăpătat al universităţilor din România, iar pentru cele care au deja un prestigiu deosebit şi nu au niciun fel de problemă, consolidarea acestui prestigiu în spaţiul naţional şi internaţional. Eu unul aştept cu interes rezultatul consultării publice”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, scrie Mediafax.
Cele două documente care au fost aprobate de Guvern sunt Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, pentru a avea un cadru clar privind acordarea şi retragerea titlurilor de doctor și Hotărârea de Guvern care modifică codul studiilor doctorale, care detaliază modificările din Legea Educaţiei.
În cazul în care există suspiciuni de plagiat şi comisiile de etică din cadrul universităţilor nu se autosesizează, legea prevede că pot fi făcute sesizări argumentate de către oricine dar nu se iau în considerare sesizările anonime.
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare( CNATDCU ) nu va avea rol de instanţă. Instituția se va asigura doar că procesul de acordare a titlurilor de doctor este pe merit. În cazul unor contestații, la limită vor putea să se adreseze unor experţi independenţi. Şi Comisiile de Etică din universități pot să facă apel la experţi independenţi pentru analiza dosarelor. Potrivit Mediafax, ministrul Educației spune că ministerul va demara cât mai rapid evaluarea internaţională a şcolilor doctorale iar cele care se abat de la etica ademică ar putea fi suspendate sau închise.