Va continua sau nu va continua să existe UE?
În mod concret, negocierile asupra bugetului european şi alegerile europene care vor avea loc în 2019 sunt cele care vor decide "dacă tot acest lucru încă mai are sens", potrivit unor fragmente ale interviului difuzate vineri, după cum menționează AFP.
Potrivit lui Salvini, problema migraţiei nu este singurul conflict între Roma şi Berlin. Reforma sistemului bancar, politica economică a UE, excedentele balanţei comerciale germane sunt de asemenea motive de dispute, a spus el (http://www.spiegel.de/politik/ausland/italien-matteo-salvini-macht-europa-eine-kampfansage-a-1214394.html)
Italia, care după recenta instalare la putere a unei coaliţii guvernamentale populiste şi de extremă dreapta se află pe picior de conflict cu partenerii săi europeni în privinţa primirii de migranţi, "nu mai poate primi în grijă niciun singur migrant suplimentar", a reiterat Salvini. "Dimpotrivă, vrem să mai dăm din ei", a adăugat el cu privire la migranţii care încearcă, în pofida tuturor pericolelor, să ajungă în Europa debarcând în Italia. La rândul său, ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer, ameninţă să-i retrimită pe toţi migranţii care sosesc la frontierele germane spre ţările unde aceştia au fost înregistraţi prima dată, adică în special în Italia. Seehofer se află pe poziţii de conflict cu Angela Merkel, care doreşte să privilegieze o soluţie europeană, iar criza de la Berlin atinge o asemenea acuitate încât ameninţă supravieţuirea politică a cancelarului federal.