Volumul tranzacţiilor asistate de Reff şi Asociaţii în 2011 se menţine la peste un miliard de euro
Valoarea mandatelor administrate în 2011 de către societatea de avocaţi Reff și Asociaţii totalizează un miliard de euro. În continuare, firma de avocatură afiliată Deloitte România s-a remarcat în domeniul imobiliar, bănci şi piaţă de capital, precum şi consultanţă M&A.
„2011 a fost un an excelent pentru practica noastră, care a înregistrat o creştere semnificativă a portofoliului de clienţi şi de proiecte reprezentative, cu menţinerea unui volum ridicat al tranzacţiilor asistate în condiţiile în care valoarea totală la nivel de piaţă s-a restrâns faţă de anul precedent. Avansările privesc deopotrivă zonele de practică care ne-au consacrat (M&A, banking, imobiliar), cât şi arii în plină dezvoltare cum sunt energia, concurenţa sau litigiile”, spune Alexandru Reff, Partener Reff şi Asociaţii. „Suntem în special mândri de evoluţiile din cadrul echipei, la al cărei nucleu extrem de stabil am adăugat anul trecut şase colegi noi, atât tineri absolvenţi, cât şi avocaţi seniori din alte firme internaţionale. Calitatea profesională şi angajamentul exemplar al colegilor noştri sunt ingrediente esenţiale ale succesului de care ne-am bucurat”.
Premiu pentru cea mai importantă tranzacţie a anului 2010 în domeniul imobiliar încheiată pe piaţa din România
Anul trecut, Reff şi Asociaţii şi-a consolidat şi mai mult reputaţia în domeniul tranzacţiilor M&A pe piaţa imobiliară, obţinând încă un premiu din partea Ziarului Financiar: cea mai importantă tranzacţie a anului 2010 în domeniul imobiliar încheiată pe piaţa din România (achiziţia Floreasca Business Park de către fondul de investiţii New Europe Property Investments plc., căruia Reff i Asociații i-a acordat consultanță juridică).
De asemenea, societatea de avocatură a fost nominalizată şi la categoria „Cea mai importantă tranzacţie în domeniul bancar în România”, pentru asistenţa juridică acordată Bank of Cyprus în prima finanţare de amploare din România în domeniul imobiliar, respectiv finanţarea companiei Nova Imobiliare în vederea dezvoltării primei faze a centrului comercial Colosseum din Bucureşti.
Mandate în valoare de 700 de milioane de euro în zona serviciilor financiare
Se evidenţiază astfel o altă arie importantă de expertiză pentru Reff şi Asociaţii, firmă de avocatură având un portofoliu solid în zona serviciilor financiare, valoarea totală a mandatelor pe acest segment urcând la 700 de milioane de euro.
„Anul 2011 s-a menţinut în tendinţele impuse de anul precedent, băncile continuând să-şi analizeze portofoliul de credite şi accelerând procesul de restructurare a activelor cu probleme. Acolo unde este posibil, se încearcă realizarea unor restructurări în afara procedurii insolvenţei (fie prin restructurarea creditelor, fie prin preluarea unor active), însă în continuare sunt multe situaţii în care insolvenţa nu poate fi evitată”, spune Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff şi Asociaţii şi coordonator al practicii de drept bancar şi pieţe de capital. „În cadrul Reff şi Asociaţii, beneficiem de o experienţă mixtă în acest tip de situaţii, dată fiind implicarea noastră în numeroase proiecte, fie de partea băncilor, fie de partea împrumutaţilor, ceea ce ne permite o abordare pragmatică şi eficientă a situaţiilor de acest gen, în beneficiul părţilor implicate”.
El a adăugat: „Pe segmentul pieţe de capital, am constatat intensificarea activităţii autorităţilor de reglementare pe de o parte, şi a litigiilor iniţiate de acţionarii minoritari pe de altă parte, ceea ce a rezultat într-un volum crescut de asistenţă specializată în domeniul legislaţiei valorilor mobiliare”.
Mai multe proiecte în domeniul energiei regenerabile
Tot anul trecut, Reff şi Asociaţii a asistat compania Fatrom în cadrul procesului de vânzare către DSM Nutritional Products, consolidându-şi astfel portofoliul de tranzacţii M&A, ce a ajuns la un volum cumulat de peste 300 de milioane de euro în ultimul an.
În paralel, dinamismul industriei energiei şi resurselor a generat mai multe mandate de consultanţă juridică, cu precădere pe segmentul energiei regenerabile (dezvoltarea de microhidrocentrale, parcuri eoliene, tranzacţii cu proiecte în dezvoltare etc.).
„În contextul în care domeniul energiei regenerabile ia avânt, cu siguranţă că numărul proiectelor de profil va creşte şi, implicit, presiunea aspectelor juridice aferente. Anticipând acest lucru, ne-am construit o echipă specializată care lucrează deja la proiecte extrem de complexe din punctul de vedere al implicaţiilor juridice ”, spune Georgiana Singurel, Associate Partner și coordonator al echipei de profil.