Vrei să îți îmbunătățești concentrarea? Observă, mai întâi, de ce și cum o pierzi
Actul normal al concentrării și al atenției este dezordonat. Cu toate astea, are o structură specifică. Pentru a învăța să îți definești concentrarea trebuie să te înțelegi această structură și cum poți ține pe primul loc task-ul pe care îl ai de făcut.
Mitologia greacă este plină de exemple „tragice” de distragere: Hercules l-a distras pe Atlas care și-a pierdut libertatea. Circe a distras Odyseea din călătoria sa. Nici scriitorii nu au evitat acest subiect: Shakespeare este unul dintre cei care l-au abordat, în monologul lui Claudius din Hamlet. Nu în ultimul rând, în tradițiile budiste se precizează faptul că prima abordare a distragerii este să o identifici și să „revii cu picioarele pe pământ”. Concluzia: pierderea focusului poate avea urmări catastrofale pentru proiectul, jobul și nervii tăi.
Un studiu făcut pe 124 de oameni a aratat că aproximativ 30% dintre ei visau cu ochii deschiși. Plictiseala, oboseala și stresul sunt factori care-ți îndeamnă mintea să devieze de la taskurile pe care le ai.
Cum ai putea remedia problema? Mulți au spus, de-a lungul timpului, că este important să conștientizezi că ești distras și lucrurile se vor îndrepta. Nu este cam târziu însă? De ce să nu tai răul de la rădăcină, dacă ai această ocazie?
Pauze (nu neapărat lungi, nici dese). Altfel, nu ai succese
Atunci când simți că ești obosit, decât să forțezi organismul și să continui, mai bine faci o pauză scurtă. Vei avea de câștigat în ceea ce privește randamentul, deoarece creierul nostru nu poate funcționa așa cum vrem noi să îi impunem. Ieși afară din „acvariu” și plimbă-te câteva minute. O să îți prindă bine.
Caută alt loc
Dacă simți că în jurul tău este prea multă gălăgie pentru ca tu sa lucrezi, încearcă să găsești un alt loc, în cazul în care ai posibilitatea. Dacă ești la serviciu ia laptopul cu tine și mergi unde e liniște. În cazul extrem, chiar și în cafeneaua de lângă.
Alimentația
Alimentația poate avea un impact aproape nebănuit asupra capacității de a ne concentra. Mesele copioase fac ca aparatul nostru digestiv să aibă nevoie de un flux mai mare de sânge pentru a digera, ceea ce este în detrimentul creierului.
Obișnuiește-te să mănânci puțin și des, astfel încât să ai energie în tot timpul zilei, iar oxigenerea creierului să se facă așa cum trebuie. De asemenea, evită alimentele procesate, care conțin conservanți, coloranți și alte chimicale.
Dormi suficient
Unul dintre factorii care influențează cel mai mult puterea de concentrare este somnul. Străduiește-te să dormi 7-8 ore pe noapte. Cercetările arată că atât mai puțin cât și mai mult somn nu este indicat.
Nu a funcționat nimic din cele de mai sus? Ia-ți liber câteva zile și evadează departe de oraș.