Ziua de lucru de șase ore, experimentată în Suedia
Experimentul a avut loc într-un azil pentru persoanele vârstnice din Gothenburg. Reducerea zilei de muncă de la opt la șase ore, începând din februarie, nu a fost însoțită de reducerea proporțională a salariilor. Practic, angajații au lucrat mai puține ore pentru aceiași bani. Pentru ca metoda să funcționeze a fost nevoie de noi angajări, adică de cheltuieli suplimentate. Cu toate acestea, experimentul este considerat un succes. Directorul azilului, Ann-Charlotte Dahlbom Larsson, a declarat pentru The Guardian că a crescut calitatea îngrijirii acordate. „Din 1990 am avut tot mai mult de muncă, dar mai puțin personal, nu ne mai descurcam. Personalul se îmbolnăvea tot mai des sau avea episoade de depresie din cauza epuizării. Lipsa unui echilibru între muncă și viața personală nu e bună pentru nimeni”, a precizat oficialul.
În ciuda rezultatelor pozitive, experimentul se va încheia probabil la sfârșitul anului viitor, în condițiile în care administrația locală a trecut, la ultimele alegeri, în mâinile altor partide care se opun reducerii programului de muncă. În schimb, i-a inspirat pe alți angajatori din Suedia: și chirurgii ortopezi de la spitalul universitar din Gothenburg au trecut la ziua de lucru de șase ore, ca și medicii și asistentele de la două spitale dintr-un alt oraș din nordul țării.
Iar trendul nu se limitează la sectorul public: mai multe firme mici susțin că o zi de lucru mai scurtă poate crește productivitatea prin reducerea fluctuației de personal. Ideea e susținută și de unii dintre membrii mediului academic. Roland Paulsen, cercetător în administrarea afacerilor la Universitatea din Lund, spune, potrivit The Guardian, că productivitatea s-a dublat din 1970 până acum, iar tehnic avem chiar posibilitatea de a reduce ziua de lucru la patru ore. Problema se pune cum este distribuită această creștere și cine câștigă din ea, consideră cercetătorul.