Cu penița pe hârtie. De ce (ne) îmi place scrisul de mână
A scrie cu penița…Poate sună demodat. Ori dimpotrivă, cool. În fiecare an, la 23 ianuarie, în lume este marcată Ziua scrisului de mână (National Handwriting Day). Sau Ziua semnăturii. Care a fost instituită cu scopul de a ne aminti de frumuseţea şi unicitatea scrisului de mână şi de necesitatea folosirii semnăturii de mână.
Îmi amintesc de orele de caligrafie din clasele primare. Când încercam să așternem cu toții cât mai elaborat literele în caietele dictando. Și chiar ne întreceam pe tema „Cine scrie mai frumos”. Nu, eu nu am uitat cuvântul scris. Fac tot posibilul să nu uit plăcerea cuvântului rotunjit. Ori aplecat cu artă din condei. În școala primară iubeam cel mai mult orele de caligrafie. Pe atunci făceam ore speciale “de scris frumos” și am păstrat acele caiete de caligrafie din clasele primare…
“A nu mai scrie de mână înseamnă a te lăsa manipulat de tehnologie”
Aproape nu îmi vine să cred că, în prezent, există cursuri speciale de caligrafie. Iar oamenii plătesc pentru a învăţa să scrie frumos. Nu numai la noi în țară. Notiţele scrise pe laptop sau pe tabletă nu sunt la fel de relevante precum cele scrise de mâna pe hârtie – spun profesorii şi experţii în caligrafie.
Știm cu toții despre ce vorbim…Calculatoare, a email-uri, notebook-uri electronice, SMS-uri, stickere cu mesaje şi sfaturi. Plus alte mijloace de comunicare rapidă. Toate acestea fac ca omul modern să renunţe, treptat, la posibilitatea de a-şi exprima propriile gânduri prin scris. Și nu voi uita prea ușor ceea ce spunea Ana Blandiana, în cadrul evenimentului „Ora de caligrafie” din septembrie 2017, de Muzeul Național Cotroceni. ”Chiar niciodată nu am scris, dar nu numai poezie, dar niciun fel de text literar direct la maşina de scris. Literatura e legată de scrisul de mâna…A nu mai scrie de mână înseamnă a te lăsa manipulat de tehnologie. În Occident tinerii au început să scrie ca niște analfabeți…Caligrafia va rămâne o artă pe care o va deține doar o elită…“, sublinia atunci Ana Blandiana, prin intermediul unui elocvent mesaj video proiectat în cadrul evenimentului.
Șapte caracteristici principale ale scrisului de mână
Oamenii de ştiintă moderni au stabilit şapte caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma şi înclinarea lor, direcţia scrisului de mână, presiunea şi viteza scrisului, precum şi forma liniei de bază a rândurilor. Grafologii consideră că între scrisul de mână şi caracteristicile acestuia există cu siguranţă o legătură, deoarece creierul uman „conduce” în mod subconştient scrisul de mână.
Evoluția scrisului de mână
Iniţiatorul zilei de 23 ianuarie este Asociaţia producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), care a declarat ziua de 23 ianuarie drept ziua sărbătoririi „scrisului de mână”. La 23 ianuarie s-a născut şi unul din cei mai proeminenţi oameni de stat americani – John Hancock (23 ianuarie 1737 – 8 octombrie 1793), care şi-a pus primul semnătura pe Declaraţia de Independenţă.
Istoria evoluţiei scrisului de mână este de mii de ani, perioadă în care oamenii au încercat să stabilească caracterul unei persoane după scrisul de mână al acesteia. În anul 1875, părintele francez Jean-Hippolyte Michon a folosit pentru prima dată termenul „grafologie”, care, astăzi, este considerat drept un domeniu de analiză a scrisului de mână. O contribuţie importantă la teoria grafologiei a avut-o şi filosoful şi psihologul german Ludwig Klages (10 decembrie 1872- 29 iulie 1956).
*Aceasta este o pledoarie pentru scrisul de mână și trebuie tratată ca atare
Citiți și – Tinerii români care au dat psihologia pe caligrafie