Cultura japoneză ca provocare pentru tinerii români
Filme, ateliere de sushi, de ikebana sau de “arta îmbrăcării chimonoului”. Toate acestea se numără printre evenimentele ce marchează, începând de joi, faptul că avem cultura japoneză pe plan mioritic. Mai precis, luna Culturii Japoneze, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa Braşov şi Iaşi.
Sunt aproape 9.000 de km între București și Tokyo…Și o mare distanță între obiceiurile noastre și ale lor. Cu toate acestea sau poate tocmai de aceea, modul în care vorbesc și gătesc, prepară și servesc ceaiul, felul în care cântă sau își caligrafiază numele, ori cum își îmbracă tradiționalele chimonouri ceremoniale îi fascinează pe români. Vorbim despre japonezi și ale lor cutume. Astfel, pe tot parcursul lunii noiembrie, vor avea loc în țara noastră manifestări diverse în acest sens. De la proiecţii de filme de lungmetraj, lansări de carte, concerte, ceremonii ale ceaiului și mese rotunde. Până la concursuri de karaoke și competiţii de aikido şi kendo, după cum se arată într-un comunicat al Ambasadei Japoniei la Bucureşti.
Cultura japoneză ca alternativă
Seria de evenimente a fost deschisă cu o masă rotundă. Pe tema “Cultura japoneză ca provocare pentru tinerii cercetători”, la Facultatea de Litere a Universităţii “Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca. În plus, Centrul Cultural Nobori din Bucureşti va găzdui, la începutul lunii, atelierele de yukata şi kimono, de sushi şi de ikebana. Iar pe 6 noiembrie, la Universitatea Româno-Americană din Capitală va avea loc atelierul-spectacol “Arta îmbrăcării chimonoului”. Ceremonia japoneză a ceaiului va fi prezentă, pe 17 noiembrie, la Târgul de carte Gaudeamus. Cu o demonstraţie, dar şi o lansare a unui volum dedicat acestei arte – “Chanoyu: Ceremonia japoneză a ceaiului”, de Gabriel Soga Căciulă.
Finalul lunii va aduce Campionatul naţional de kendo, la Sala de sport “Agronomie”, pe 24 şi 25 noiembrie. Dar şi un atelier de confecţionat simboluri de bun augur japoneze – la Academia de Studii Economice, pe 26 noiembrie.