Domeniul Casa Timiș. Arta seducției în ospitalitate
Un spațiu privilegiat, de schimburi și împărtășiri în jurul unei pasiuni legate de ospitalitate, de tradiții, de vinuri și de natură. O sărbătoare a prezentului, sinonimă cu „bucuria de a trăi”.
Aici, fiecare experienţă este o amintire de neuitat, care încapsulează în ea savori, miresme, texturi, culori, emoții și momente memorabile. Totul într-un decor elegant și un peisaj magnific, ce te transpun într-o poveste frumoasă, numită Domeniul Casa Timiș.
Situat la doar 80 km de București, cu acces rapid de pe autostradă, Domeniul Casa Timiș, un univers recreat cu suflet, pasiune și dăruire de familia Timiș (Radu şi Cristina Timiş, fondatorii grupului Cris-Tim), între colinele de la Dealu Mare, și-a câștigat deja renumele de ”atracție turistică de top”, cei care i-au trecut deja pragul descriindu-l ca pe ”un loc superb, mâncare excelentă și servicii ireproșabile”.
Arta seducției
În centrul Domeniului și totodată loc de plecare, stă Conacul. O bijuterie arhitectonică construită în stil neoromânesc, adus la cel mai înalt standard de calitate și confort. Conacul are o capacitate de cazare de 10 camere, create astfel încât să păstreze și să transmită uniunea dintre prezent și trecut.
În interiorul lui se află un restaurant românesc, unde veți descoperi o bucătărie terroir și o gastronomie românească modernă, semnată de Nico Lontras, un landmark pe harta gastronomică a României.
La demisolul Casei, povestea este completată de un bar englezesc unic în România.
Afară, aerul proaspăt te răcoreşte şi te scutură din visare, iar povestea îți îndrumă pașii spre restaurantul Veranda dintre Vii, creat în deplină conectare cu natura, și unde gustul îmbracă forma supremă, într-o defilare inedită a preparatelor mediteraneene de excepție.
În proximitate, sunt spații pentru organizarea de evenimente, atât la interior, în Salonul Rafinat, cât și în natură, la Terasa dintre Vii.
Noblețe, rafinament, emoție, suflet – toate scăldate în energia purificatoare a colinelor din Dealul Mare – așa ar suna cea mai scurtă descriere a Domeniului Casa Timiș.
”Dulceața peisajului, grafismul fermecător al viței de vie, parcul, lacurile de pe domeniu, aleile măiestrit pietruite pentru confortul oaspeților, aspect nemaiîntâlnit într-o zonă vini-viticolă – sunt elemente care creează o atmosferă plină de șarm, care seduce orice vizitator (până la cei mai mici, care au spații de joacă în natură, special destinate lor)”, ne îmbie la reverie Cristina Timiș, CEO și proprietar Casa Timiș, ”sufletul” acestui loc și business.
Atracțiile principale? Greu de prioritizat, spune ea, ”e ca și cum m-ați întreba pe care copil îl iubesc mai mult”.
Cultura ospitalității
Cristina Timiș este prima invitată a rubricii CULTURA OSPITALITĂȚII, cel mai nou proiect al Revistei CARIERE. Practic, o campanie media, prin care, alături de invitații noștri, ne-am asumat misiunea de a descoperi potențialul fantastic al industriei ospitalității și de a-l promova, ca model de inspirație, dar și de reflecție și recunoaștere a adevăratelor probleme și provocări, precum și a realelor căi de remediere.
Nu întâmplător am ales-o pe Cristina Timiș ca prim-invitat al acestei rubrici și, deci, împreună, să marcăm debutul campaniei (și) în ediția print. Am ales-o pentru că ea îndeplinește unul dintre cele mai importante obiective ale proiectului – este exemplul viu al credinței noastre: ”omul sfințește locul”.
Da, Cristina Timiș este exact unul dintre oamenii pe care ne-am propus să-i aducem sub lumina reflectoarelor pentru tot ceea ce reprezintă ei ca modele și repere, ca voci asumate, ca atitudine față de lucrul bine făcut. Ca formă de respect și exemplu pentru o întreagă industrie ce merită să se dezvolte și să crească până la adevăratul său potențial.
Iar Domeniul Casa Timiș, un loc în care se face turism ”pentru corp, minte, inimă și suflet”, este exact acea oază de normalitate, de care ne entuziasmăm ca de o minune, deși acesta ar trebui să reprezinte standardul.
Ce deosebește Domeniul Casa Timiș de alte unități de cazare/relaxare comparabile ca servicii oferite și preț? Ce o face cu adevărat unică? ”O vizită la noi e o întreagă experiență multisenzorială, o sărbătoare pentru suflet, ochi și papilele gustative, dar se adresează în egală măsură și celorlalte simțuri. Rafinamentul, calitatea, stilul și nivelul serviciilor, gastronomia fină, personalul de cea mai înaltă ținută, reprezintă materializarea expresiei nec plus ultra – după cum o mărturisesc review-urile oaspeților noștri și câștigarea celor mai importante premii în domeniul HoReCa, încă din adolescența noastră, pentru că suntem doar de 3 ani în acest domeniu mirific al ospitalității”, a spus fără să stea pe gânduri Cristina Timiș, răspunsul ei fiind, practic, introducerea în atmosfera de poveste.
***
Ospitalitatea, un domeniu despre care, ați recunoscut, nu știați nimic înainte, dar pe care, din aproape în aproape, pare că l-ați cucerit complet. Cum vedeți acum începutul?
Când am ajuns aici, m-am conectat imediat cu energia locului, am avut impresia că mă aștepta – am resimțit întâlnirea mea cu acest loc – ca o chemare a sufletului!
Și, credeți-mă, în afară de Conac și 4 ha de vie, restul era paragină și mărăcini.
Am simțit că vom porni împreună într-o călătorie lungă și revelatoare, care ne va transforma pe amândoi. Toți cei care ne vizitează experimentează această senzație de conectare cu energia locului, exact așa cum te simți când ești în apropierea celor dragi, desigur completate de Ospitalitatea de familie pe care o dăruim aici.
Aveam impresia că recunosc acest ținut, prin care poate mai trecusem, într-o altă existență. După prima mea vizită, mi-am dat seama că gândurile mele converg către Conacul din amfiteatrul de vii, care amfiteatru era, la acel moment, doar în viziunea mea… Ce puteam să fac? Era peste puterile mele să mă opun, mai ales că acest loc mă aștepta. Trăiam o chemare a sufletului. (zâmbește!)
E adevărat că panorama și peisajul magnific, de zonă viticolă, juxtapunerea de culori, verde, auriu, rubiniu, nu puteau decât să accentueze dorința mea de a achiziționa, de a dezvolta și de a desăvârși acest proiect.
Au fost și multe greutăți, dar în calitate de antreprenor de peste 30 de ani, această stare este o normalitate. Am o perspectivă entuziastă și optimistă asupra vieții, iar greutățile le privesc totdeauna ca lecții și provocări, sunt cele care te duc înainte atunci când le spui da, îți potențează forța intrinsecă, creativitatea, stimulează toate resursele interioare și deschid calea spre evoluția personală și profesională.
Cum vi s-au părut acești patru ani – cât de aproape sau cât de departe este realitatea de astăzi față de povestea la care visați în 2018?
În 2018, în momentul în care am dat numele familiei mele acestui loc, am trăit o emoție copleșitoare și multă responsabilitate, pentru că am simțit că din acel moment îi invit pe oameni în propria mea casă. Acest sentiment m-a făcut să preiau personal acest proiect, din prima clipă.
Realitatea și realizările de astăzi depășesc ceea ce mi-am imaginat și ce îndrăzneam să visez la momentul achiziției. Dar, ca în orice fac, mi-am pus tot sufletul, pasiunea, toată determinarea și toată creativitatea. Astfel, în numai 3 ani, am realizat schimbarea geografiei locului, dezvoltarea atâtor capacități de restaurație, veranda, salonul de evenimente, barul englezesc, terasa dintre vii, parcul, asta pe lângă redefinirea întregului design interior și peisagistic. Orice colțișor e reformulat, redesenat, redecorat. Și nu doar la interior. Am amenajat 140 de hectare!! Le-am readus la viață. Am creat parcuri, am construit 20 de alei pavate, am dezrădăcinat kilometri de buruieni și mărăcini și le-am transformat în vii și livezi, parcuri și grădini.
Pandemia a schimbat cumva firul narativ al poveștii?
Pandemia nu ne-a afectat atât de grav ca pe toți ceilalți din domeniu, pentru că am avut șansa să susțin proiectul din core business-ul nostru, care e foarte puternic și care ne-a ajutat să ne ducem planurile de investiție mai departe.
Paradoxal, perioada restricțiilor a însemnat un bun „răgaz” (în ghilimele pentru că am fost cu motoarele turate la maxim), ceea ce mi-a permis să configurez, să lucrez, să reformulez zonele de lucru, în special cele de bucătărie, pe care le-am înnoit și redotat, plus crearea a două bucătării noi și spațiu de cofetărie – patiserie, pentru că da, toate deliciile de la finalul mesei sunt preparate în casă. Am putut, așadar, să vin cu toate utilajele necesare fără să deranjez, ceea ce ar fi fost imposibil dacă funcționam.
Dar cea mai importantă reușită din acea perioadă, a fost că ne-am sudat ca echipă. Din prima zi în care am intrat în lock-down, am avut cursuri online. Am stat conectați permanent și am învățat. Cursuri de comunicare, de gastronomie, de standarde etc, am folosit extraordinar de eficient acest timp, care a fost un real câștig în relația noastră de suflete și în spiritul echipei.
În contextul restrictiv al pandemiei, noi având terase și restaurante în mijlocul naturii, am fost binecuvântați cu posibilitatea de a-i primi pe oaspeți în toate perioadele.
Ce măsuri de siguranță (sanitară) suplimentare ați luat?
Oferim un mediu de deplină siguranță sanitară la care am ținut dintotdeauna, cu care în contextul pandemiei am făcut diferența, fiind cunoscuți și apreciați ca una dintre locațiile cu cea mai înaltă siguranță sanitară. Ulterior ne-am certificat și DEKRA – Acreditare pentru Standarde Stricte de Siguranță Sanitară.
Aș vrea să subliniez că noi suntem pionieri în acest domeniu, pentru că, încă din 2018, folosim în unitățile noastre, ca metodă de dezinfectare a aerului și a apei, generatoarele de ozon. Ozonul e antibacterian, antiviral și antifungic. Iar ca metodă suplimentară, nebulizarea cu peroxid de hidrogen, recunoscut drept cel mai ecologic dezinfectant din lume, utilizat, de altfel, în sălile de chirurgie. De asemenea, sterilizăm toate suprafețele obiectelor mici cu lămpile UV.
Și nu în ultimul rând, am păstrat încrederea și bucuria, am fost tot timpul cu moralul sus, ceea ce ne-a ajutat enorm în activitatea noastră, am avut o atenție deosebită pentru membrii echipei noastre astfel încât să nu fie afectați material și emoțional.
Când ați conceput această afacere, care au fost principiile și valorile după care v-ați ghidat fiecare decizie, alegere, strategie? De la ce nu ați făcut și nu veți face rabat vreodată, indiferent de conjunctură?
Suntem o familie responsabilă și fidelă unor valori înalte și în același timp inovativă și creativă.
Spiritul care ne definește și pentru care suntem recunoscuți de mulți ani este acela de a oferi tot ce este mai bun, cu dragoste pentru consumator și cu respect față de tot ce ne înconjoară. Suntem fideli valorilor noastre umaniste și mizăm pe excelență, în tot ceea ce facem.
Cred cu tărie că oriunde mergi și orice faci, valorile tale personale se impregnează în tot ce atingi. Așa că am adus cu mine tot ce sunt: integritatea, autenticitatea, pasiunea, creativitatea, motivația, inovația, îmbunătățirea continuă dar, mai ales, un entuziasm contagios.
Se spune că pomul se cunoaște după roade… Cred că am semănat și îngrijit bine tot ce am atins.
Impecabilitatea reprezintă standardul meu în tot ceea ce sunt și fac și a devenit și standardul echipelor pe care le conduc. Am totdeauna în vedere transmiterea acestor valori și generațiilor viitoare, menite să ducă mai departe tradiția familiei.
Savoir faire pentru savoir vivre și pentru savoir-être.
Care a fost, până acum, cea mai mare provocare ca lider al unei afaceri atât de complexe?
La Casa Timiș totul e realizat din dorința de a dărui, nimic nu e gândit doar bussines-like. A fost super-provocarea vieții mele, o asumare extremă, pentru că m-am angajat într-un one man show. Îmi plac auto-provocările, ca și provocările, în general, iar preluarea domeniului nu doar în calitate de investitor, ci și în calitate de CEO și dezvoltator a fost una dintre ele. Nici nu se putea altfel pentru că eu consider că acest loc e casa mea, unde îmi primesc musafirii, pe care îi tratez ca atare și cărora vreau să le ofer tot ce e mai bun, exact ca și pentru mine. La rândul meu, eu sunt și un client pretențios: când plec de acasă, unde îmi e foarte bine, merg doar în locuri absolut speciale, altfel deplasările n-au sens pentru mine. Așa că am dezvoltat Casa Timiș din perspectiva personală, astfel încât să devină locul acela special unde merită să mă duc, locul care răspunde celor mai exigențe preferințe și îmi oferă experiențe multisenzoriale.
Visul meu, care devine în fiecare zi realitate, este să scriu istorie în turismul experiențial, în turismul vini-viticol din România și în cultura ospitalității.
Muncesc de la 19 ani și, când mă uit în urmă, sunt foarte mândră pentru că văd o viață trăită cu sens și semnificație, în toate planurile. Văd și simt alături o comoară de familie, iar în plan profesional am echipe de oameni dragi, motivați și entuziaști care s-au acordat la stilul și la ritmul meu, alături de care și împreună cu care desăvârșim minuni.
V-ați asumat această afacere aproape în totalitate, de la management la design. Dacă faceți, acum, un tur cu ochii minții, unde credeți că se simte cel mai evident energia dvs., amprenta personală?
Se simte peste tot, mă regăsesc în cel mai mic detaliu, și faptul că se simte în primul rând în spiritul echipei, mă face să mă simt mândră și împlinită. Pentru că de la echipă pleacă tot. Visele ți le aduci la realitate prin oameni și eu am alături acei oameni care „țin cu casa”. Sunt o iubitoare de armonie și m-am concentrat în primul rând pe fericirea echipei care a devenit o extensie a valorilor mele personale. În compania noastră oamenii sunt încurajați să se exprime liber, participă la decizii și știu că fiecare în parte e valoros și contribuie remarcabil la reușita acestui proiect. Dar ca să ajungem aici, timp de un an și jumătate am lucrat cu ei la limbaj, exprimare, ținută, stil…la cultura noastră de companie.
La început, când sunam, fără să întreb nimic, ei îmi spuneau încasările. Și eu le zicem, bine, dar cum s-au simțit oamenii, i-ați fermecat, le-a plăcut, sunt încântați?
Ar putea părea arogant dacă aș spune că energia și dăruirea mea se simt în fiecare colțișor, dar fiecare colțișor este, cu adevărat, parte din mine.
Dar ca să nu sune lipsit de modestie, vă invit să descoperiți măsura obiectivă, prin aprecierile regăsite, review-urile generoase date de oaspeții noștri, unde puteți observa că revin cuvintele cheie: magie, poveste, farmec, deliciu, rafinament, loc unic, gastronomie unică, eleganță, special, sofisticat, servicii impecabile. Când citesc impecabil în comentarii înseamnă că eu și întreaga echipă ne-am îndeplinit misiunea.
Suntem conștienți că această promisiune e imensă, dar și determinați să o împlinim.
Ce proiecte de viitor aveți pentru acest obiectiv?
The best is yet to come e mesajul care se potrivește perfect cu ce vă pregătim aici. Inovăm mereu, avem un ritm năucitor și surprindem continuu.
Anul acesta deschidem UN NOU CAPITOL de poveste din viața Domeniului Casa Timiș. Un nou capitol în CARTEA DE ISTORIE A OSPITALITĂȚII CASEI NOASTRE ȘI A OSPITALITĂȚII ÎN ROMÂNIA. Și prima pagină a acestui capitol o reprezintă deschiderea Resortului Casa Timiș.
Acesta va conține 15 bungalow-uri de lux cu câte 2 camere fiecare, terasă interioară și grădină exterioară personală, deci UN PARADIS ÎNTR-O POVESTE PICTATĂ – atât la figurat, de cadrul natural, cât și la propriu, pictat de POVESTE.
Într-una din căsuțe am creat o CAMERĂ DE JOACĂ pentru copiii oaspeților noștri.
Vor fi și două viluțe individuale care oferă o suprafață de 120 de mp și vor conține un dormitor cu baie și dressing, living cu baie, vestibul, mini chicinetă, terasă interioară și o curte pe toată suprafața căsuței – deci FEERIE în VIE!
În mijlocul primului rând de căsuțe se află Healing Spa-ul, un spa atât de wellness cât și medical, cu o suprafață de aproape 900 de metri, care va conține 7 săli de tratamente, 5 tipuri de saună, studio de yoga și pilates și activități body – mind, sală de fitness, zonă de relaxare și deasupra piscină exterioară cu plaje, bar, jaccuzi și încă un spațiu de fitness.
Ansamblul de căsuțe este înconjurat de un parc cu trei lacuri: unul de păstrăv, de unde artizanii noștri din bucătărie vor face un milion de bunătăți, un lac decorativ cu crapi koi și un lac mai mare, înconjurat de o alee de promenadă (la pas sau cu bicicleta), care are și un ponton panoramic.
Vor fi poienițe, locuri de plajă în zona râului, care va lega două dintre lacuri, noi locuri de joacă și, din toamnă, noi atracții, terenuri de sport și jocuri în aer liber atât pentru turiștii de leisure cât și pentru corporate.
Acestea sunt proiectele pe care le deschidem în acest an – facilitățile de cazare și parcul – la 15 iunie, iar pentru spa, preconizăm deschiderea în jurul datei de 15 august.
Pe termen mediu avem în plan propria crama de vinificație și vizitare și multe altele despre care vom povesti la momentul potrivit.
În ultimul interviu pe care mi l-ați acordat fix acum doi ani, am încheiat discuția cu un citat foarte drag dvs.: „Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă’’ – Maya Angelou. Ce nu vor uita niciodată oamenii care au fost, chiar și pentru un weekend, oaspeții dvs. și ai Casei Timiș?
Când m-ați întrebat despre atracțiile preferate v-am spus că e ca și cum m-ați pune să aleg pe care copil îl iubesc mai mult. Cam așa e și aici – aș vrea să nu uite nimic, să fie mișcați de tot ce trăiesc la noi. Vă pot spune că oaspeții noștri sunt români, în special bucureșteni, dar avem și musafiri din toată țara care ne spun că o escapadă la Casa Timiș a devenit un fel de „must have”, ceea ce e impresionant pentru mine. De asemenea avem oaspeți străini, care au dezvoltat un fel de dependență și care ne vizitează regulat.
Am primit nenumărate feedback-uri de la turiștii care s-au declarat îndrăgostiți iremediabil de acest loc. Unii ne-au zis că aici timpul se scurge prea repede și că ar vrea să nu mai plece niciodată de la noi. Alții, ca de exemplu participanții la un retreat body-mind, că aici energia oamenilor și a domeniului au făcut ca acesta să fie singurul loc pe care îl vor alege pentru a câștiga o stare pe care n-au mai întâlnit-o. Alții ne spun că timpul s-a oprit în loc și că niciodată nu s-au conectat așa de bine cu sinele lor.
Vin oaspeții pentru prânz, rămân și la cină și nu mai vor să plece.
Pentru că la noi nu se bucură doar de fine-dinnig între vii, ci și de o întreagă experiență în deplină siguranță, copiii lor au un splendid loc de joacă și mai au la dispoziție și 20 de km de alei care pot fi parcurse cu bicicletele sau pe jos.
Am adunat multe mărturisiri impresionante de la oaspeții noștri. O doamnă din Belgia mi-a spus că s-a simțit la noi ca și cum „ar fi înotat în fericire”, iar un băiețel – că vrea să se mute aici și să bea limonadă de castane, în loc de apă și ceai, toată viața lui. Profit de acest comentariu și îmi permit o paranteză pentru a vă semnala că bartenderul nostru, Nicoleta, e una dintre cele mai talentate creatoare de cocktail-uri din România. De asemenea, bucătăria vrăjită a celor doi chefi de renume internațional, Nico Lontras și Johny Sușală, a impresionat la rândul ei foarte multă lume, în special pe „connaisseurs” iar pe ceilalți i-a introdus într-o nouă dimensiune, așa cum singuri mărturisesc. Întâlnirea vizitatorilor gourmet cu noi era obligatorie și ei devin oaspeții noștri fideli, care ne și recomandă cu atâta mărinimie.
Cei care trec pe aici lasă o rază din sufletul lor și iau în schimb tot soarele din sufletul nostru și al Casei noastre. E o alchimie subtilă…un „schimb” diafan. Momentele unice petrecute la noi se transformă în amintiri de suflet și în dorința de a reveni, pentru a-și reîntregi sufletul. Pe al lor, dar și pe al Casei….
Haideți să încheiem tot cu Maya Angelou, să rămânem în cheia memorabilei ei înțelepciuni: „Încearcă să fii un curcubeu în norii cuiva!” Parafrazând-o, am putea adăuga că o vizită la Casa Timiș e un curcubeu în viața celor care ne trec pragul, dar și vizita lor un Curcubeu în viața noastră.
Mă hrănesc cu bucuria și încântarea oaspeților noștri. Și aș vrea din toată ființa mea ca oamenii să simtă că pentru tot ce există aici, tot ce s-a dezvoltat, s-a construit și își continuă devenirea, s-a dăruit suflet, suflet, suflet. Tot sufletul meu.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 276
Pentru abonare, click aici