Cum îţi limpezeşti mintea atunci când aleargă ca un hamster într-o rotiţă
Ca să înţelegem ce se întâmplă, haideţi să ne uităm la creierul nostru. Neuropsihologul Katie Davis spune că aceşti overthinkers au tendinţa de a se gândi prea mult la un lucru sau nu reuşesc să îşi mute atenţia de la ceea ce îi îngrijorează sau stresează. Drept urmare, nu se concentrează suficient la ce au de făcut, din cauza a ce îi macină pe dinăuntru.
În astfel de situaţii, cortexul prefrontal – adică centrul de comandă al creierului – nu este reglat cum trebuie de amigdală, zona responsabilă de emoţii. Practic, comunicarea dintre cele două părţi este disfuncţională atunci când te bântuie încontinuu un gând stresant – practic, eşti ca un hamster într-o rotiţă, pe care o învârţi non-stop, fără a vedea o cale de scăpare.
Ce poţi să faci când ajungi aici? Ei bine, sfatul specialistului este să învârţi rotiţa aia mai uşor şi să conştientizezi ceea ce se petrece în mintea ta. Cum? Una dintre modalităţi este să te concentrezi pe altceva, cum ar fi un sunet din jurul tău. Închide ochii timp de cinci minute şi axează-te pe zgomotul aerului condiţionat sau pe trilul păsărilor de afară. Acest lucru funcţionează mai bine noaptea, când nu poţi să dormi din cauza gândurilor. Poţi folosi tehnica şi în timpul zilei, când eşti la job, prin a te concentra pe ceva din jurul tău timp de câteva minute. Uită-te la tavan sau la podea. Ori la pantofii tăi. Orice e bun, atâta vreme cât mintea ta e îndreptată doar acolo.
Paul Coleman, psiholog şi speaker motivaţional, subliniază că atunci când un gând nu-ţi dă pace, în fapt, se aprind nişte beculeţe roşii legate de nevoia ta de a controla situaţia, într-o formă sau alta. E vorba de incertitudini, căci adesea ne facem griji în legătură cu nişte chestiuni care s-ar putea întâmpla şi care nici măcar nu s-au întâmplat.
Mintea supraaglomerată de lucruri care nu îţi dau pace creşte nivelul de stres şi, în acelaşi timp, te face să eziţi şi te împiedică să iei deciziile potrivite. Altfel spus, nu te pregăteşte pentru un eveniment viitor. Ceea ce pare ironic: tu te stresezi pentru ce se poate întâmpla, dar degeaba, căci toată energia ta se scurge într-acolo, în loc să fie direcţionată către a realiza care e cea mai bună modalitate de a acţiona. Adică te concentrezi pe problemă, nu pe soluţie, prin urmare nu vei lua decizia potrivită.
Pentru a scăpa de nevoia de control a subconştientului este nevoie să acceptăm lucrurile aşa cum sunt. Repetă-ţi în gând: "accept incertitudinea chiar dacă nu îmi place". Şi apoi axează-te pe a găsi soluţii la problema ta. Asta pentru că degeaba îţi faci griji la 2 noaptea – când nu poţi face efectiv nimic în legătură cu ce te frământă. E o pierdere de energie. În schimb, poţi nota într-un carneţel ideile care îţi vin, te bagi la somn şi le reiei a doua zi.
O tactică care pare ciudată este următoarea: programează-ţi momentele în care să îţi faci griji. Da, ştim cum sună, dar dacă faci asta, atunci în restul timpului creierul tău se concentrează pe momentul prezent. Iar în cele 15 minute din zi în care îţi laşi mintea să se supraîncarce vor fi suficiente, căci după aceea se va limpezi mai uşor.
Dacă pui în practică aceste idei, vei putea să îţi "domoleşti" mintea, să nu mai alerge prea mult ca un hamster într-o rotiţă.
Sursă: Elite Daily