Cum să ai un Crăciun perfect într-o familie imperfectă?
Vin sărbătorile. E imposibil să uiți asta vreun moment, pentru că fiecare colțișor e invadat de lumini și ornamente, la fiecare pas se aude muzică de Crăciun și la fiecare click ți se mai afișează o listă de cadouri perfecte pe care trebuie să le cumperi.
Și uite-așa, țurțurii care ți-au mai rămas prin suflet de la Crăciunul trecut se topesc, iar tu începi să visezi la un nou Crăciun, cald și bun, cu toți cei dragi alături.
Ți-e dor de-ai tăi și de-abia aștepți să te așezi cu ei la masa de sărbători. Vă bucurați, vă întâmpinați, ciocniți și vă așezați, lăcrimați și colindați. Iar apoi cineva oftează cu subînțeles, altcineva își dă ochii peste cap, ți se pune încă o dată întrebarea la care răspunzi la fel de cinci (sau de cincisprezece) Crăciunuri încoace și ți se spune foarte clar cum să fii altfel decât ești. Și uite-așa, în adultul matur și echilibrat (uneori după niște succese convingătoare și câteva geniale sesiuni de terapie) se (re)trezește copilul rănit, care se simte neînțeles, neacceptat și, uneori, chiar părăsit și neiubit.
Brusc, îți amintești că cei dragi nu sunt întotdeauna drăguți. Și îți amintești că, în realitate, perfecțiunea arată altfel decât ți se arată. Însă, drăguți sau nedrăguți, cei dragi sunt ai noștri. Și e bine și cu rost să fie așa.
Așa că hai să vedem care-i rostul și cum facem să fie bine.
Ia oamenii așa cum sunt. Să manifești compasiune pentru un om care te supără sau pentru care poate ai chiar resentimente nu e ușor. Dar dacă încerci să înțelegi ce simte acel om, că nu știe sau nu poate să simtă altceva și dacă ajungi să îl accepți așa cum este, atunci îți va fi mai ușor să-i faci față și să-l ai în preajmă.
Stabilește limite pozitive. Respectă spațiul omului care te supără și delimitează-ți propriul spațiu – în care să rămâi pozitiv sau neutru. Iar dacă distanța dintre tine și cel care te deranjează se micșorează, gândește-te la lucruri, experiențe sau trăiri care te fac să te simți liniștit, autentic, puternic.
Ai grijă la propria ta nevoie de control. Nu poți controla negativismul altor oameni și nu poți fi stăpân pe ce gândesc și ce vor ei. Și e bine așa. Așadar, rezistă pornirii de a te certa cu cei care îți stârnesc reacții negative. Nu ne pricepem la treaba altuia, așa că nu încerca să rezolvi problemele celorlalți. În loc să devii parte din problemă adăugându-i alte câteva emoții negative, detașează-te, rămâi calm și încearcă să fii mai mult observator decât participant.
Învață de la cei care te necăjesc. Ce încă te doare e nerezolvat. Folosește-te de experiențele mai puțin plăcute pentru a afla unde mai ai de lucrat cu tine și ce mai ai de reglat. Nu te supăra pe simptom, pentru că îți arată ce mai e de vindecat. Profită de ocazia de a te cunoaște mai bine și ai grijă de tine.
Grija ta e-n grija ta. Acesta este, poate, cel mai important îndemn dintre toate: ai tu grijă de tine. Grija ta nu poate fi înlocuită de a altcuiva, pentru că nu are același efect și nu e la fel de bine croită pentru tine. Grija ta e treaba ta. Oferă-ți tu ce știi că ai nevoie. Arată-ți compasiune și înțelegere, merită și meriți să-ți dai încredere și liniște sufletească. Și nu uita să-ți refaci energia emoțională cu ajutorul oamenilor care îți aduc bucurie.
Fă-ți un cadou de Crăciun și nu te împiedica de imperfecțiuni. Ai grijă tu de tine ca să-ți fie bine.
Sărbători liniștite!
Sursa: 5 Questions That Could Guide You To An Extraordinary Life
Foto: Pexels