Cum să îţi motivezi angajaţii altfel decât prin bani
Cei de la inc.com au întocmit o listă cu posibile sfaturi care ar putea să te ajute atunci când motivarea prin bani a angajaţilor nu este la îndemâna companiei.
Laudă-ţi angajaţii. Atât în discuţii particulare, cât şi în faţa tuturor membrilor companiei. Nu uita că tuturor ne place să fim lăudaţi, iar un mesaj pozitiv din partea CEO-ului companiei este un factor motivator foarte puternic.
Scapă de supervizori şi manageri de proiect. Deşi o astfel de măsură ar putea deplasată, responsabilizarea angajaţilor şi organizarea acestora în echipe aduce, în cele mai multe cazuri, rezultate mai bune. În plus, în cazul în care treaba nu merge bine, membrii unei echipe nu vor dezamăgi o singură persoană, cum era cazul supervizorului, ci vor lăsa la greu toată echipa.
Fă ca ideile tale să devină ale lor. Oamenilor nu le place să li se spună ce să facă. Renunţă la propoziţii de genul „aş vrea să rezolvi problema în felul acesta” şi înlocuieste-o cu o întrebare: „Crezi că e bine dacă abordăm problema în felul acesta”? Astfel, îi vei induce angajatului ideea ca el a venit cu acea soluţie.
În cazul în care lucrurile nu merg prea bine, iar angajaţii tăi au comis greşeli, nu îi critica. Încearcă să îi ajuţi să descopere singuri de ce nu fost bună decizia luată şi cum ar putea să rezolve acea problemă.
Transformă-ţi angajaţii în lideri. Evidenţierea punctelor forte ale celor mai buni angajaţi şi transformarea lor în modele pentru restul îi poate motiva pe ceilalţi oameni care lucrează în companie să încerce să se ridice la nivelul performerilor.
Nu în ultimul rând, ia săptămânal prânzul cu unul din angajaţi pentru a-i arăta că îi apreciezi munca depusă. De asemenea, organizarea de petreceri la intervale regulate arată angajaţilor că managementului îi pasă de ei şi îi ajută pe salariaţi să creeze o relaţie mult mai strânsă între ei.