Cum să obţii tot ce-ţi doreşti cu ajutorul celorlalţi
Ascultaţi-vă interlocutorul
Când cineva vorbeşte, ar fi bine să ascultăm cu atenţie. Cei mai mulţi oameni nu ascultă. Cam asta era şi opinia scriitorul american Ernest Hemingway. Dacă asculţi când alţii nu ascultă, s-ar putea să afli lucruri în plus. Mai mult, oamenilor le place să aibă interlocutori care chiar ascultă cu atenţie.
Ajută-i pe ceilalţi
Poate c-o fi un paradox, dar funcţionează. Când vrem ceva de la cineva, am putea să începem prin a-l ajuta să obţină ce-şi doreşte. Dacă nu ştim ce vrea, îl întrebăm. Cei mai mulţi oameni vor să se ajute numai pe ei înşişi, iar atitudinea asta ne poate diferenţia. Dacă ne gândim bine, de cele mai multe ori oamenii îşi întorc favorurile unii altora.
Fii tu însuţi: autentic, transparent, vulnerabil
Oprah Winfrey a declarat că nu a ştiut că autenticitatea ar putea să o facă cine este acum. Dacă ar fi ştiut asta, ar fi început mai devreme. Autenticitatea şi transparenţa la locul de muncă sunt păsări rare, spun jurnaliştii Inc.com. Cei mai mulţi oameni se tem să dezvăluie cine sunt cu adevărat. Se tem să se arate vulnerabili, temându-se că ceilalţi ar putea spune despre ei că sunt slabi. Asta se întâmplă în mediul online, la job sau acasă. Însă dacă suntem deschişi şi sinceri, oamenii tind să aibă încredere în noi. Şi dacă au încredere în noi, atunci ne vor ajuta când vom avea nevoie.
Povesteşte, nu încerca să te vinzi
E important să-i ascultăm şi să-i ajutăm pe ceilalţi, dar la fel de important este să nu încercăm să vindem ceva, fie că vorbim de un produs, de un serviciu sau de noi înşine. E important să le spunem oamenilor o poveste cu care să-i captivăm, dar nu în ideea de „povești“. Ci să le explicăm ce le va aduce şi lor viitorul dacă ne ajută pe noi. Când spui o poveste bună, oamenii vor să facă parte din acea poveste.
Pune pasiune în fiecare interacţiune
Pasiunea e contagioasă, dar la fel este şi lipsa de pasiune. Dacă nu suntem pasionaţi de ceea ce vorbim, de ce i-ar pasa mai mult altui om? Dacă ne dorim ceva, trebuie să fim mai entuziaşti şi mai dedicaţi decât oricine altcineva. Dacă nu suntem pasionaţi, poate că nu e atât de important pentru noi. Nu toţi suntem extravertiţi şi energici din fire, dar nu trebuie să ne dăm cu capul de pereţi să convingem pe cineva, trebuie să fim pasionaţi.
Surprinde-i
Dacă îi încântăm şi îi surprindem pe cei cu care interacţionăm, îi facem mai fericiţi, cel puţin pentru câteva momente. Câteva exemple clasice ar putea fi: să aducem flori soţiei, aparent fără motiv, să-i spunem unui client că într-o săptămână îi va veni comanda, apoi să i-o trimitem a doua zi etc. Dacă obişnuim oamenii că suntem mereu peste aşteptări, atunci rezultatele vor apărea în timp
Foloseşte cele mai importante cuvinte din lume
Spune „îmi pare rău” şi „mulţumesc” de câte ori este cazul. Cuvintele astea sunt atât de „banale”, încât mulţi dintre noi uităm să le spunem. Cu toţii facem greşeli şi ştim asta. Dar problema nu e când greşim, ci când greşim şi nu recunoaştem asta. Şi gratitudinea trebuie să ne-o mărturisim de fiecare dată când e cazul.