Cum să rămâi echilibrat când ai un șef dependent de muncă
La bine și la rău, șefii sunt modele în birou, stabilind astfel ritmul și cultura organizațională. Când sunt și dependenți de muncă, însă, pot face lucrurile dificile pentru angajați. Ar trebui să îi imiți stilul? Dacă nu o faceți riscați să păreți mai puțin pregătit din punct de vedere profesional? Într-un material Fast Company am aflat câteva trucuri.
„Lucratul pentru un șef dependent de muncă poate fi destul de înșelător; Știu pentru că am fost unul,” spune Lynn Branigan, președintă și CEO al „She Runs It”, o organizație non-profit care promovează rolurile femeilor în marketing și media. „Personalul se întreabă: Ar trebui să stăm la muncă atâtea ore cât stă șeful? Ar trebui să fim în birou înainte ca el să ajungă și după ce acesta pleacă?”
Primul curs de afaceri la care am asistat spunea că atunci când aveți un sef care depășește numărul de ore de muncă cel mai bun lucru este ca voi să vă faceți treaba și să o faceți bine, spune Branigan. Dincolo de aceasta, adoptarea liniilor de comunicare vă va asigura că îndepliniți așteptările și că vă dezvoltați cariera.
Fii sincer
Nu vă fie teamă să aveți o conversație deschisă și onestă cu șeful dvs., spune Paul Harris de la GRN Blackhawk, o rețea globală de recrutare.
„Am un motto: „Când aveți îndoieli, spuneți adevărul”, spune el. „S-ar putea să afli că șeful tău nu are absolut nicio așteptare ca oricine din companie să muncească la fel de mult ca ei. Poate că ei nu au o familie, nu au copii, animale, plante sau activități preferate de exterior. Ei se pot bucura pur și simplu de [slujba lor] 24/7/365, și nu se așteaptă ca și ceilalți angajați ai săi să procedeze și să fie ca ei, să [păstreze acest ritm]”.
De asemenea, puteți afla că șeful dvs. așteaptă ore similare de la rapoartele directe, dar nu neapărat de la alții. Sau puteți afla că orele în plus pe care le face se datorează unui proiect pe termen scurt și vor fi din ce în ce mai puține când lucrurile se calmează.
„Nu veți ști toate acestea dacă nu îl întrebați”, spune Harris. „Într-o lume perfectă, șeful tău ar fi tipul de persoană care să poată trata comunicarea deschisă și onestă”.
Setează-ți limite
Atâta timp cât îți faci treaba bine și te ridici la așteptările lui, trebuie să-ți stabilești niște limite, spune Branigan. „Atunci, cu fermitate – dar și cu respect – le va aplica”, spune ea.
De exemplu, nu răspundeți la un e-mail primit în mijlocul nopții sau în weekend. Dacă puteți lucra doar o anumită perioadă de ore în timpul săptămânii sau trebuie să părăsiți biroul într-un interval de timp anume, să îl anunțați în prealabil pe șef, adaugă Harris.
„Cheia este să ieșiți în fața acestui lucru înainte de a deveni o problem”, spune el. „Adresați-vă șefului cât mai curând posibil.”
Puneți-vă la curent
Deși nu este nevoie să încercați să mențineți același program, puteți face impactul dvs. evident prin comunicarea consistentă, spune Gina Cherwin, șeful ofițerului de stat din cadrul Agenției pentru Afaceri Publice MWWPR.
„Toata lumea are un mod în care își dorește să își gestioneze timpul și munca sau să fie gestionat – oferă-ți timp pentru a învăța preferințele șefilor tăi, astfel încât să poți evidenția realizările tale într-un format care funcționează pentru ei”, spune ea. „Indiferent dacă este vorba despre o întâlnire săptămânală sau despre un raport de activitate scris, concentrați-vă asupra a ceea ce ați realizat și asupra impactului muncii dvs. – nu asupra orelor pe care le-ați înregistrat pentru a le îndeplini”.
Arată-I șefului tău rezultate, progresul tău și în ce perioadă ai reușit să îți faci treaba bine, adaugă Nate Regier, CEO al firmei de consultanță globală de instruire Next Element.
„Afișați la vedere termenele de încredere și de angajament”, spune el. „Spuneți, de exemplu: Înțeleg că termenul limită este vineri la ora 1 pm și mă angajez să mă încadrez. Voi pleca astăzi la ora 17:00 să particip la jocul de fotbal al fiului meu și să am timp pentru a finaliza proiectul înainte de termenul limită.”
„Lasă-i să știe că apreciezi ritmul pe care îl practică, dar cea mai bună productivitate este obținută atunci când efortul tău de lucru este mai echilibrat pentru viața ta”, spune ea.