Cum să readucem în România tinerii plecați la studii în străinătate
Mirabela Stoica: Cum pot fi convinşi tinerii aflați la studii în străinătate că merită să se întoarcă pe plaiurile mioritice după absolvire?
Petru Luhan: Cred că este o abordare greșită să așteptăm ca lucrurile să fie foarte bine puse la punct înainte ca tinerii români din străinătate să se întoarcă acasă. Momentul optim este atunci când îl consideră fiecare și cred că parte din frumusețea provocării este să contribui personal la această schimbare în bine. Având 36 ani mă simt foarte legat de problemele actualei generații de tineri. De-a lungul anilor am discutat cu foarte mulți prieteni plecați la studii in străinătate si din experiența lor precum si a mea, am ajuns la o serie de concluzii/propuneri care i-ar stimula pe tineri să revină in România:
1. Simplificarea sistemului de echivalare a diplomelor. Echivalarea diplomelor continuă să fie un adevărat maraton birocratic, în loc să fie o simplă formalitate;
2. Accesul diasporei la concursurile din administraţia publică prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații aflați în străinătate;
3. Deduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată;
4. Dezvoltarea unor comunităţi care aduc împreună tineri cu experienţe similare şi care vor şi pot să realizeze ceva în/şi pentru România.
Care sunt principalele motive pentru care tinerii nu mai revin în țară? Mai există și altă justificare în afară de salariile pe care le primesc aceștia peste hotare?
Bineînțeles că banii sunt un argument important. Cred totuși că principalul motiv pentru care mulțitineri nu revin în țară este teama că nu vor reuși să își dezvolte o carieră la un nivel similar cu cea pe care o pot construi în țările încare au studiat. Pe de altă parte, eu personal cunosc foarte multe cazuri de cazuri de imigranți români care se mulțumesc cu slujbe care nu sunt demne de educația lor.
Dar credeți că avem tineri atât de deosebiți afară încât să ne dorim să se reîntoarcă?
Da, cu siguranță avem tineri excepționali peste hotere. Săptămânal auzim de realizările tinerilor români aflați la studii în străinătate. Eu personal fac cunoștință cu mulți tineri care vin în Parlamentul European pentru a-și prezenta proiectele. Un exemplu recent care îmi vine acum în minte este Sergiu Paşca, desemnat cel mai bun student român în străinătate în 2012, un tânăr cercetător care încearcă să descopere o soluție pentru autism, în cadrul Facultăţii de Medicină de la Stanford. Îl menționez pe el întrucât sunt implicat în această tematică sensibilă și după ce am citit despre el, chiar m-am gândit să îl contactez și să apelez la expertiza sa în acest domeniu.
Din ce domenii de activitate provin cei care aleg să părăsească ţara noastră? Ce țări aleg în detrimentul României?
În ceea ce îi privește pe tineri, din câte știu eu pe primele locuri în preferințele celor care aleg să studieze în afara țării se numără domenii precum studiile europene, economie, comunicare, inginerie. Ca țări alese, am observat că tinerii optează pentru Marea Britanie (pentru renumele instituțiilor de învățământ din această țară), Franța, Statele Unite ale Americii și state precum Olanda – care are taxe de școlarizare reduse -, sau Danemarca unde nu există niciun fel de taxe de studiu. În ceea ce îi privește pe muncitorii calificați și necalificați, aceaștia aleg țările latine mediteraneene, datorită limbii și culturii apropiate.
Ce sfat le oferiți tinerilor: să se întoarcă sau nu în țară?
Din experiența mea de 11 ani de studii și activitate în Germania, recomand tuturor tinerilor să capete experiența internațională prin studii sau stagii și apoi să se întoarcă în țară. Cred că în momentul de față România oferă nenumărate posibilități de dezvoltare. Și în țară se pot câștiga salarii ca în vest având în plus confortul psihic de a fi lângă cei dragi și satisfacția morală de a contribui la modernizarea țării tale. Este adevărat că, pentru anumiți tineri români, întoarcerea în țară nu este soluția optimă. Asta nu înseamnă că ei nu pot contribui pozitiv și nu pot ajuta România de acolo de unde sunt.