Cum să-ți faci cadou un job nou?
Cum să-ți faci cadou un job nou? Analizându-ți credințele, valorile și temerile pentru a afla dacă sunt realiste și dacă sunt ale tale.
Înțelepciunea populară are rolul său, dar adeseori ne transmite ipoteze și valori care fie sunt incorecte, fie nu mai sunt aplicabile. Dar noi le preluăm automat, implicit, fără să le examinăm și fără să le înțelegem neapărat, pentru că cel mai adesea ne sunt transmise în situații și de oameni care au autoritate și credibilitate pentru noi.
Dacă ai nevoie de un job nou, ca să-l găsești trebuie să știi să-l cauți. Ca să găsești ce ai nevoie trebuie să știi ce ai nevoie.
De sărbători, ia-ți timp pentru tine. Nu e nevoie să-ți faci timp, trebuie să știi ce să faci cu timpul. Așadar, ia-ți timp pentru odihnă, pentru a te apropia de tine, pentru a te regăsi. Uneori, mai important decât să te regăsești (pe tine, cel de altădată) este să te găsești (pe tine, cel autentic).
Cu ani în urmă, mai în glumă, mai în serios, cineva se întreba, cu voce tare: „Oare când va veni fericirea și pe strada mea?”. Am întrebat, spontan: „Dar tu ești pe strada ta?”. Gândul imediat următor mi-a fost: ca să găsești răspunsul, caută întrebarea.
E bine să știi să-ți pui întrebări. E bine să ai exercițiul introspecției. E bine să călătorești pe harta minții și a sufletului tău suficient de des și de mult încât să-ți găsești ușor drumurile – și pe cele vechi, și pe cele noi. Și e bine să ai încredere în geografia ta interioară și în tine, în calitate de călător.
Dacă toate joburile ar fi plătite exact la fel, ce joburi te-ar atrage?
Adeseori nu ne dăm seama câte idei și ipoteze de care nu suntem conștienți ne ghidează în luarea deciziilor și determină alegerile pe care le facem. Poate cineva (important pentru tine) ți-a spus (într-un moment definitoriu pentru tine) că talentele tale sunt frivole, că o activitate sau alta nu este rentabilă, sau nu îți va aduce faimă, recunoaștere sau respect. Așa ajungem să credem că e firesc și posibil să alegem joburi care să ne facă să ne simțim importanți, valoroși, apreciați, valabili în timp ce renunțăm la părți importante din noi înșine. Iar apoi ne mirăm că, deși nu facem ceea ce ne împlinește, ne simțim neîmpliniți.
Așadar, dacă ar dispărea ierarhiile și judecățile de valoare, ce muncă ai alege să faci? Ce te crește, ce te împlinește, ce te bucură, ce te cheamă? Ce muncă te-ar energiza și ce te-ar motiva? Ce muncă te-ar inspira? Ce muncă te-ar odihni?
Copil fiind, ce făceai când erai cel mai fericit?
De câte ori ai alungat gândul acesta, crezând că e pueril? Dar există o diferență între a fi copil (inocent, autentic, bucuros) și a fi pueril (imatur, iresponsabil, ignorant). În copilărie sufletul tău știa foarte bine ce îi place și ce are sens. Pe atunci nu te judecai și nu te temeai să-ți urmezi chemarea. Așadar, ce făceai când nu te temeai? Ce făceai când te bucurai? Ce abilități foloseai și la ce îți foloseau? Cum le-ai putea transpune în lumea adulților?
Dacă ar fi să faci un anunț publicitar prin care să-ți promovezi talentele, pe ce te-ai axa?
Acum, că știi pe ce te-ai axa, e cazul să-i dai acelui talent mai multă credibilitate. În ce scop bun l-ai putea folosi?
Fă o listă cu 5 joburi pe care ți-ar plăcea să le faci. Ce tipare observi, ce au ele în comun?
Diversitatea este o cale către unitate. Adevărul se naște din diversitate. Ceea ce rămâne la fel în situații diverse este relevant și revelator. Care este esența ta? Ce te face pe tine să fii cine ești? Ce te cheamă, la ce reacționezi, ce cauți tu în toate? Indiferent dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt noi sau vechi, ai grijă să nu le (mai) neglijezi.
Cum crezi că i-ai putea face pe oameni fericiți cu talentele pe care le ai?
Te manifești natural și îți folosești bine resursele atunci când te concentrezi mai mult pe scopul resurselor decât pe resurse în sine și pe felul în care ești perceput utilizându-le. De exemplu, dacă trebuie să vorbești o limbă străină, vei comunica mai bine nu dacă te vei concentra să vorbești corect, ci dacă te vei concentra să te faci înțeles. Avem nevoie de apartenență și de funcționalitate. Așadar, ce talent al tău te conectează la ceilalți? Ce talent practici în mod nestudiat, necritic, ci cu bucuria cu care pasărea cântă și copacul înflorește? În ce muncă ți-ar fi de folos acest talent?
Cum era definit eșecul în familia ta?
De care bucurii te ferești pentru că ți-au fost prezentate ca eșecuri?
De câte ori pe săptămână ești nefericit la job? Care sunt cauzele care se repetă?
Mari sau mici, lucrurile care se repetă capătă putere și sens și arată un adevăr. Care este adevărul care se ascunde în detaliile vieții tale? Ce imagine construiesc piesele din puzzle-ul vieții tale? De ce piese ai nevoie ca să schimbi imaginea?
Care om sau ce influență crezi că este posibil să-ți denatureze și să-ți direcționeze greșit ambițiile?
Cauți să impresionezi pe cineva? Dacă ai reuși, te-ai impresiona și pe tine?
Dacă ai putea sta de vorbă cu tine, pe când aveai 16 ani, ce sfaturi de carieră ți-ai da?
Acum stai de vorbă cu tine, cel de astăzi. Ce îți spui?
Imaginează-ți cum ar fi mentorul profesional ideal pentru tine. Ce ar face pentru tine?
Acum fă tu pentru tine ce aștepți de la mentorul tău ideal.
Întrebări adaptate după The Scool of Life