12 semne ca e timpul sa-ti dai demisia
Cand un job nu ni se mai potriveste, noi ar trebui sa ne dam seama primii de acest lucru. Dragos Nicolaescu, care a renuntat la prestigiul oferit de o pozitie de CEO al unei multinationale pentru a deveni consultant independent, a facut o trecere in revista a semnelor care ar trebui sa ne avertizeze si sa ne indemne sa actionam:
„Cand primul gand care iti vine in minte cand auzi ceasul desteptator dimineata este «shit, iar trebuie sa merg la munca»; cand iti iei motor si te apuci de sporturi periculoase ca sa te simti din nou viu; cand visezi noaptea problemele de la serviciu si iti bati seful in vis; cand te certi cu iubita sau sotia pentru nimicuri de cate ori vii acasa; cand iti dai seama ca nu ti-ai mai vazut prietenii de sase luni; cand gafai dupa ce urci doua etaje.”
Nicolaescu sustine ca oricand viata profesionala te sufoca si nu-ti mai lasa timp si energie pentru viata personala si de familie, e timpul sa spui: „stop joc!” Evident ca aceste semnale nu inseamna sa iti depui demisia imediat, dar este important sa intelegi dezechilibrul in care te afli si sa actionezi in asa fel incat sa te bucuri din nou de viata.
Iata 12 indicii de care trebuie sa tinem seama atunci cand decidem daca e cazul sau nu sa ne cautam un nou loc de munca:
1. Ne e lehamite sa mergem la serviciu. Zile de-a randul nu avem chef sa plecam la munca si am prefera sa nu fim nevoiti sa ne dam jos din pat. Sa ramanem acasa, ca sa facem curat ni se pare de-a dreptul salvator.
2. Ne simtim fizic rau doar gandindu-ne la atmosfera de la job. Durerile de cap aparent inexplicabile sunt un indiciu al stresului acumulat la serviciu.
3. Simtim ca ne aflam intr-un blocaj al carierei. Daca visam cu ochii deschisi la jobul ideal pe care l-am putea avea, e timpul sa schimbam domeniul. Iarasi, daca ne numaram deja printre cei care petrec ore de nesomn gandindu-se ca sunt blocati „intr-un job care nu li se potriveste” si asteptand o minune ca sa poata face „ceea ce si-au dorit din totdeauna”.
4. Nu mai exista pasiune pentru ceea ce facem. E ca si cum rotile ni se invart in gol si nu inaintam nici un centimentru pe autostrada care se cheama CARIERA.
5. Suntem mai prost platiti ca altii. Daca aflam ca alti colegi cu functii similare sunt mai bine platiti, e un semn clar ca munca noastra este sub-apreciata. Alte indicii care ne spun ca e timpul „sa ne luam zborul” dintr-o firma sunt faptul ca n-am mai primit o marire de leafa de ani de zile, ca seful ne suprasolicita si nu apreciaza deloc ceea ce facem. Un semnal ca „nu mai suntem in carti” vine chiar de la colegi, care nu ne mai privesc in ochi sau ne evita.
6. Ne plictisim. Daca singurele lucruri care ne animeaza la munca sunt Facebook-ul si mesageria iPhone-ului, e timpul sa demisionam.
7. Seful se inconjoara de persoanele pe care le favorizeaza, dar noi nu ne numaram printre ele.
8. Ne-am pierdut cel mai bun aliat. Se poate intampla ca in urma unui transfer, a unei demisii sau restructurari sa ramanem fara managerul sau mentorul nostru, cel care ne motiva si ne impulsiona cariera.
9. Au loc discutii cu usile inchise – un semn ca lucrurile se schimba in jurul tau si tu nu esti invitat.
10. Seful incepe sa ne ceara contactele sub pretextul ca vrea sa ia legatura cu clientii nostri – un nou semn ca ni se pregateste exitul.
11. Responsabilitatile noastre sunt transferate unui nou venit. Acesta ar trebui sa fie un alt semnal de alarma care ne spune ca nu mai suntem doriti.
12. Compania are probleme financiare – se fac reduceri de costuri, restructurari, se suspenda bonusurile, primele etc.
"Should I stay or should I go?"
Coach-ul Magda Niculescu este de parere ca insusi faptul ca o persoana ia in considerare inaintarea demisiei denota ca a inceput sa vada serviciul ca fiind in mod constant „apasator” si ca „ceva nu mai merge”. Daca mai stai sau nu la un loc de munca depinde de ce-ti doresti, spune ea.
Specialista sugereaza ca ne putem face singuri o autoevaluare, incercand sa raspundem cat mai sincer la urmatorul set de intrebari:
– Cum ti-ai ales jobul? Care au fost motivele tale evidente? (Ca firma este de renume, ca salariul era mai bun ca inainte, ca ti-a placut de sef, ca ti-a placut job description-ul.)
– Uitandu-te inapoi si reflectand, ce ai mai descoperit pe parcurs despre tine, despre motivele mai putin evidente si declarate ca atare, despre ce e important pentru ca tu sa fii tu si ca sa te simti bine?
– Ce te aduce la viata si ce te inabuseste in actualul context; cu ce fel de oameni muncesti, ce fel de caracter sau valori au ei, ce fel de valori are firma?
– In contextul mai larg al vietii tale, carui scop de mai mare anvergura serveste jobul tau?
Cu cat stii mai precis ce iti doresti si cu cat mai clar lucrurile dorite sunt organizate in ordinea importantei, cu atat mai usor vei sti ce ai de facut. In felul acesta vei sti si ce „discurs motivational” sa-ti spui legat de schimbare. Discursul se va transforma dintr-unul plin de ingrijorare: „Unde ma duc eu acum, ca e criza? Cine ma mai angajeaza pe mine, unde mai gasesc un salariu asa bun?” intr-unul plin de logica si de speranta: „Ma voi rupe de ei si-mi voi cauta parteneri care imi impartasesc viziunea.”
Magda Niculescu sustine ca"Should I stay or should I go?" nu e tocmai o intrebare potrivita: „Nu exista reguli si retete despre ce e de facut. Totul depinde de ce vrei tu sa faci… Asa ca intreaba-te, in contextul mai mare al vietii tale: Raman sau pornesc in cautarea a ceva ce ma motiveaza cu adevarat?”