3 ingrediente esentiale in planificarea personala
Cand am facut acest lucru prima data, eram de-a dreptul fascinat de noua descoperire, insa, pe parcurs, am observat ca, in afara de entuziasmul acelor momente de evaluare, recunostinta si planificare, totul ramane in mare parte pe un caiet sau un document pe computer. Mai mult de atat, am inceput sa intreb si alti oameni din jurul meu, si am observat un comportament similar.
Din acel punct, planificarea personala a devenit ca un obiect de studiu si experimente pentru mine. Am citit, am aplicat, am intrebat si pe altii si, in tot acest proces, am descoperit mai multe lucruri care pot sa faca un astfel de proces de planificare personala sa nu mai fie chiar irelevant.
Primul ingredient: spatiul. Am observat cat de mult conteaza locul unde are loc acest proces atat de frumos si util. E bine sa fie un mediu cat mai relaxant si in care sa ne simtim bine cu noi insine, insa, in acelasi timp, sa fie un mediu cat mai comun. Am observat ca un cadru retras pe care pe parcursul anului nu il mai regasim in viata noastra, nu face decat sa izoleze trairea respectiva de orice alt plan pe care il traim zi de zi. Pe de alta parte, un spatiu care ne ofera un cadru creativ, relaxat si productiv, si care se regaseste in viata noastra de zi cu zi, devine ca o ancora fata de ceea ce am planificat.
Al doilea ingredient: aprecierea succeselor (oameni, trairi, schimbari, riscuri asumate, lectii invatate etc). Unul dintre lucrurile care contribuie cel mai mult la absenta implementarii unor planuri e lipsa de incredere. Iar un factor ce contribuie la lipsa de incredere este absenta succeselor. Pe de alta parte, o caracteristica a romanilor este sa vada insuccesele, esecurile, rateurile si, chiar daca un proiect a reusit 80%, ceea ce conteaza e ca nu a reusit 20%. Tocmai constientizarea succesului in masura de 80% este unul dintre factorii care ne ofera motivatia de care avem nevoie pentru a merge mai departe: pentru a invata si avea energie pentru noi si noi activitati. Asadar, daca facem o planificare personala, in cadrul etapei de evaluare a anului ce a trecut, ar fi util sa luam in considerare si acest factor – aprecierea succeselor.
Al treilea ingredient (si ultimul pe care il voi prezenta aici): evaluarea si ajutarea permanenta. Oricat de bine este facut un proces de planificare, pe parcursului anului tot se mai schimba lucruri. Pentru a putea fi tot timpul pe drumul cel bun, cel mai bine este daca ne alocam saptamanal o zi in care ne trecem in revista (timp de maxim o ora – din cele 168 de ore; adica aproximativ 0,06% din timpul unei saptamani) obiectivele pe care am pus accent in acea saptamana si ce ne propunem pentru saptamana care vine.
Recomand ca metoda de lucru pentru planificarea personala „Roata vietii”, pentru ca acest cadru acopera 100% din planurile vietii si ofera un grad foarte mare de flexibilitate in lucrul cu obiectivele si ajustarea lor pe parcursul anului.
Acestea sunt doar trei dintre elementele care pot contribui ca o planificare personala sa nu mai fie chiar relevanta. Cu siguranta, mai sunt si altele, insa important este sa facem primii pasi.
Numele meu este Mihail Musat și, deși aproape la fiecare training sunt întrebat dacă sunt din Ardeal, m-am născut și am crescut în București. Sunt trainer și consultant în domeniul dezvoltării personale și public speaking, activități pe care le fac din și cu pasiune începând din 2001. Mai multe despre mine, pe mihailmusat.ro.