3 modalitati de a-ti gasi un job bine platit in strainatate
1. Angajarea intr-una din institutiile UE
Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO) reprezinta filtrul prin care trec candidaturile celor care vor sa lucreze in cadrul Uniunii Europene.
Oficiul European pentru Selectia Personalului raspunde de selectionarea personalului care va lucra in institutiile europene ( Parlamentul European, Comisia Europeana, Curtea de Justitie, Curtea de Conturi, Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor si Ombudsmanul European ).
Gasirea si obtinerea unui job ca functionar european incepe cu inscrierea pe portalul EPSO, unde sunt publicate anunturile de angajare si detaliile privind candidatura. Potrivit unui ghid publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa incheierea primei faze (inscrierea pe cale electronica), urmeaza cea de a doua etapa, ce consta in transmiterea unui dosar de candidatura complet.
“Sub rezerva unei indicatii contrare in anuntul de concurs, acest dosar nu trebuie depus decat intr-o etapa ulterioara si numai daca primiti invitatia in acest sens prin intermediul contului dumneavoastra EPSO”, se arata in ghid.
Descarca aici ghidul complet in limba romana
Potrivit statisticilor publicate pe portal, peste 300.000 de candidati s-au inscris pana in prezent la cele circa 300 de concursuri organizate de EPSO. Peste 11.000 este numarul celor care au reusit la un concurs organizat de Oficiului European pentru Selectia Personalului, in vreme ce numarul persoanelor care au reusit la concurs si sunt angajati intr-una din institutiile UE depaseste 8.400
2. Programele interne ale multinationalelor
Numeroase companii multinationale prezente in Romania au programe prin care angajatilor li se ofera ocazia de la pleca, pentru o perioada determinata, pe un job in strainatate. Durata si conditiile acestor programe difera de la o companie la alta, incepand de la cateva luni si putand fi prelungite pe cativa ani. Experienta bogata ce poate fi dobandita intr-o perioada de lucru in strainatate si posibilitatea ca aceasta experienta sa cantareasca mai mult la intoarcea in tara ii determina pe angajatii romani sa fie foarte interesati de aceasta oportunitate.
Un exemplu il ofera Alina Nan, care lucreaza de trei ani in cadrul PricewaterhouseCoopers UK, fiind in prezent manager in consultanta economica si strategica in telecomunicatii. Exista doua modalitati prin care PwC ofera oportunitatea de a lucra temporar in afara Romaniei intr-un alt birou al companiei, ne-a relatat ea.
Prima modalitate se numeste "Development Secondment" (transfer temporar de dezvoltare) si consta intr-o perioada de 6 luni pana la 2 ani, in care un angajat lucreaza intr-un birou PwC din strainatate cu scopul de a-si largi orizontul cultural, a-si dezvolta capabilitatile si acumula noi cunostinte. In general plasamentele se fac asfel incat experienta dobandita sa fie utila filialei de plecare.
In cazul celei de-a doua modalitati, denumita "Strategic Secondment" (transfer temporar strategic), perioada este variabila, iar plasamentul se adreseaza in general angajatilor pe pozitii de senior, care merg sa dezvolte sau sa sprijine o anumite arie intr-un alt birou, pe baza experientei pe care o poseda.
“Eu am plecat pe prima varianta. Oportunitatea s-a ivit pe cand lucram cu o echipa din PwC UK pe un proiect in Romania. Am realizat ca poate fi o experienta profesionala dar si personala extraordinara si am agreat sa lucrez in echipa lor din UK ca secondee, initial pentru un an si jumatate”, ne-a povestit Alina.
“Procesul de transfer a durat cateva luni, timp in care PwC UK a aplicat si a obtinut permisul de munca. Dupa un an de munca neintrerupta in UK, romanii nu mai au nevoie de permis de munca, deci acum pot lucra liber oriunde in UK. Dupa un an si jumatte in Marea Britanie, am prelungit secondmentul pentru inca un an, dupa care am decis sa raman ca angajat permanent”, spune ea.
Alina afirma ca “in general, majoritatea secondatilor revin in tara de origine dupa un an sau doi, cu o experienta mai larga care totodata poate facilita o progresie mai rapida in cariera”, dar oportunitatea de secondment nu este intotdeauna usor de gasit. “Depinde de nevoia de resurse in birourile straine si de suportul din partea biroului local. In general sunt favorizati angajatii care arata un potential de dezvoltare deosebit. In cazul meu procesul a fost inlesnit de faptul ca am cunoscut echipa din Uk direct, insa pentru multi alti colegi procesul poate fi mult mai dificil”, declara ea.
3. Oferte online, aplicari directe
EURES, portalul mobilitatii europene pentru ocuparea fortei de munca, este un instrument important pentru cautarea online a unui loc de munca in Europa. Portalul are in acest moment peste 936.000 de posturi vacante in 31 de tari europene. EURES a fost infiintat in 1993 si este o retea de cooperare intre Comisia Europeana si serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale Spatiului Economic European ( tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere.
Dupa inregistrarea pe portal, viitorul candidat poate trece la completarea sectiunilor care, in final, vor constitui CV-ul vizibil angajatorilor europeni. CV-ul poate fi realizat in 23 de limbi, existand si posibilitatea de descarcare a CV-ului in formatul Europass. EURES contine si o sectiune dedicata angajatorilor, similara cu cea a candidatilor, prin care companiile europene isi pot face publice ofertele de angajare.
Aplicarea prin intermediul site-urilor de recrutare reprezinta o alta optiune pentru cei care isi doresc un loc de munca in afara Romaniei. Cu toate acestea, insa, numarul de oferte de angajare in strainatate pe site-urile romanesti a scazut constant de la inceputul anului. Astfel, potrivit unei analize a ofertei online de locuri de munca realizata de Balaur.ro, in luna august 2010 numarul anunturilor de angajare in strainatate publicate pe principalele 27 de site-uri romanesti monitorizate era de circa 1.700, de trei ori mai putin fata de luna martie, cand numarul ofertelor depasea 5.200.
Cele mai multe oferte online in UE din luna august au fost pentru Grecia, Cipru, Olanda, Italia, Germania, Franta si Anglia.