5 tipuri de şefi şi cum să le faci faţă
Dacă şeful tău e un om minunat, atunci în mod sigur job-ul tău e la fel, indiferent de domeniu, de cât de departe pleci de acasă dimineaţa sau cât de mult lucrezi. Şi invers, dacă seful tău e un nesuferit, atunci până şi cea mai promiţătoare oportunitate în cariera se poate duce pe apa sâmbetei. De fapt, de multe ori se spune ca oamenii nu îşi dau demisia de la job, ci părăsesc un şef nesuferit, potrivit money.usnews.com.
Tom Gimbel, fondator și CEO al reţelei LaSalle, o firma de recrutare cu sediul in Chicago, constată că există mai multe tipuri manageri. El ii clasifică in cinci categorii: narcisistul, prietenul, seful care se foloseste de clisee, zgarcitul și, in fine, indolentul.
1. Seful narcisist. E genul de manager care face ca totul sa graviteze in jurul lui. Tot timpul este vorba numai de programul lui si de cum este el vazut de superiori, explica Gimbel. Cum poti sa faci fata unui sef egocentrist? Gimbel ne sugereaza sa cautam acel lucru care ne pasioneaza la job-ul nostru si sa incercam sa-l suprapunem cu interesele sefului. Daca seful vrea sa fie un star, atunci ar fi bine sa ne facem treaba cat mai bine, deoarece subalternii lui, de regula, beneficiaza de pe urma unei eventuale promovari a acestuia, care e genul care isi ia echipa dupa el.
Dacă nu puteți sa va pastrati propriul ego sub control, atunci poate reusiti sa profitati de anumite oportunitati. Puteti profita de faptul ca sefii narcisisti deleaga foarte mult, dar nu coboara niciodata in transee sa cunoasca detaliile. Astfel, daca veti fi invitati vreodata sa oferiti explicatii unui bord superior, profitati din plin daca sunteti “expertul” pe acel subiect. In loc sa fiti frustrati din cauza sefului, profitati de oportunitatea sa iesiti in evidenta daca vi se ofera ocazia.
2. Seful “sunt prietenul tau”. Genul asta de sefi se regasesc in organizatiile in care cineva din interior a fost promovat si apoi a devenit seful fostilor sai colegi de birou. Acesta vrea in continuare sa faca parte din gasca, sa iasa la masa cu subalternii sai si probabil ca e prieten pe Facebook cu toata lumea din birou. Insa un astfel de sef s-ar putea sa fie mai preocupat sa fie pe placul subalternilor decat de rezultate. Aparent, situatia este in avantajul celor condusi de un astfel de sef, insa performanta poate avea de dorit. Totusi, un sef trebuie sa functioneze ca un mentor, un om care sa impinga lucrurile inainte, nu sa le incremeneasca pe loc.
3. Seful care se agata de clisee. Cu totii am cunoscut sefi care se foloses zilnic de clisee. Folosesc in mod obisnuit termeni precum sinergie, simbioza relatiilor, situatii win-win si asa mai departe. Acest tip de limbaj inlocuieste de fapt lipsa de decizie si de actiune a acestui model de sef. In acest caz, Gimbel sugereaza subalternilor sa ceara clarificari suplimentare in fiecare intalnire sau sedinta cu intrebari simple si la obiect. Nu e nevoie sa fiti ofensivi si sa-i taiati macaroana, dar iesiti din intalniri cu gandul ca ati inteles bine ce aveti de facut in urma discutiei.
4. Seful zgarcit. Desigur, e vorba de seful care se uita la fiecare banut cheltuit. Asta poate merge pana la situatia in care isi poate intreba oamenii de ce folosesc carnetele noi, cand ar putea sa refoloseasca coli A4. Potrivit lui Gimbel, este genul de sef cu care puteti sa va descurcati cel mai usor. Pur si simplu nu faceti cheltuieli inutile si astfel veti ajunge la inima lui. Mai mult decat atat, un sef cumpatat poate fi valoros tocmai datorita acestui lucru.
5. Seful indolent. Chiar si in aceatsa epoca, in care cultura muncii si grija fata de angajati pare la moda, inca mai auzim povesti despre sefi nepasatori. Acestor sefi nu prea le pasa daca un membru din familia unui angajat de-al sau are de facut o operatie sau a murit. Sunt genul care nu par sa fie sensibili la presiunea din exterior. Cheia in confruntarea cu un sef insensibil este sa-i aratati ca va pasa de problemele lui, sa-l coplesiti cu bunatate. Daca nu vedeti nicio modificare, ar fi bine va cautati un alt loc de munca.