6 moduri în care îi poţi spune NU şefului
Dacă şeful vrea să scoţi castanele din foc în locul lui, să te facă singurul responsabil de un proiect sau să faci ceva ce contravine eticii, nu înseamnă că trebuie să te supui, fără crâcnire, ordinelor. Poţi să fii supus şi umil, să execuţi ordinul, nu să îl discuţi său poţi să spui NU în mod elegant.
1. Repetă cererea!
Repetă cu voce tare ceea ce ţi-a cerut şeful tău să faci, ca să înţelegi mai bine şi ca să înţeleagă şi el. Dacă aude în mod clar sarcina pe care ţi-a trasat-o, e posibil să îşi dea seama ce nu e în regulă cu asta. Dacă şi după ce ai repetat şeful tău nu pare a-şi schimba poziţia, îi poţi spune ce te deranjează şi de ce nu crezi că e în regulă să faci ceea ce ţi se cere să faci.
2. Cere detalii!
Când te afli într-o situaţie dificilă la serviciu, cel mai bine e să ceri detalii, să pui mai multe întrebări. Pas cu pas, s-ar putea să ajungi la o soluţie favorabilă. Poţi, de asemenea, să întrebi de ce trebuie să faci un anumit lucru şi de ce trebuie să îl faci aşa? Asta demonstrază nu doar că eşti interesat de un lucru, ci şi că eşti o persoană matură şi profesionistă.
Un şir lung de întrebări pot dezarma interlocutorul, care va lăsa garda jos şi este foarte posibil să accepte o soluţie de compromis sau un dialog.
3. Priveşte în perspectivă!
Orice cerere a şefului tău trebuie pusă în perspectivă, trebuie să te gândeşti la impactul acţiunilor tale pe termen lung, atât pentru companie, cât şi pentru tine. E bine să îţi exprimi ferm poziţia. Iar dacă şeful tău insistă, spune pur şi simplu nu şi explică de ce spui asta. Fiind, în acelaşi timp, pregătit să suporţi consecinţele. ,
O organizaţie sănătoasă ia în considerare întregul context înainte de a acţiona. Iar dacaă nu e aşa sau eşti persecutata de către şef pentru că ai îndrăznit să îi spui ceea ce crezi, poate vrei să te gândeşti la faptul că locul tău nu este aici. Iar dacă lucrurile contravin flagrant firii şi principiilor tale, dacă sunt lucruri pe care nu le-ai putea niciodată tolera, este bine să le discuţi cu viitorii tăi angajatori despre asta.
4. Confruntă-ţi şeful cu decizia pe care a luat-o!
Să spunem că aveţi un proiect dificil, pe care nu sunteţi siguri că îl puteţi livra la timp. Dar şeful îţi cere ţie să îi spui clientului că dead-line-ul nu este o problemă. În această situaţie, îi poţi întinde telefonul şefului, întrebându-l dacă el poate să facă asta. Dacă nu poate, este posibil să cautaţi împreună o rezolvare, astfel încât să nu trebuiască să îi ascundeţi adevărul clientului.
5. Oferă o soluţie alternativă!
Oricând îşi contrazici şeful, trebuie să dai dovadă de diplomaţie. Spune-i că nu îţi place să faci ceea ce ţi-a cerut, dar nu te opri aici, încearcă să oferi şi o alternativă. Dacă ideea ta nu este acceptată, nu ceda, încearcă să îşi convingi şeful să lucreze cu tine ca să găsiţi o soluţie alternativă.
6. Nu uita că ai o echipă!
Şefii sunt prezenţe trecătoare în viaţa ta, dar propria conştiinţă rănâne cu tine. Sigur că ai nevoie de un loc de muncă, dar nu ezita să aminteşti care sunt valorile companiei în care lucraţi. Şi nu ezita să aduci aminte de spiritul de echipă şi de faptul că nu e normal ca un singur om să fie responsabil de succesul sau de eşecul unui proiect. Şi când vine vorba de echipă, ceea ce îţi cere ţie şeful să faci va avea efect asupra întregii echipe. E foarte probabil ca şeful să se răzgândească când vine vorba de toată echipa şi să nu îşi dorească să se lupte cu toată lumea.