6 sfaturi pentru a avea succes la targurile de cariera
Fa-ti temele! Intereseaza-te din timp care vor fi angajatorii prezenti la targ si cauta cat mai multe informatii. De la scurt istoric asupra infiintarii pana la cunostinte asupra domeniului de activitate si organizare interna, toate acestea pot face diferenta fata de ceilalti candidati si te pot ajuta in a avea o discutie mai detaliata si utila cu angajatorul.
Pe langa scopul in sine, targul de joburi poate fi privit si ca un eveniment de socializare, insa iti poate folosi mult mai mult decat atat. Imaginea conteaza de multe ori, de aceea opteaza pentru o tinuta adecvata, fiindca vei avea “primul interviu” si vrei sa faci o impresie buna. Fii relaxat, entuziast si pregatit sa te recomanzi ca o alegere buna pentru angajator.
Fii selectiv. Cauta un job potrivit pentru profilul tau, implicit un angajator la care sa-ti folosesti din plin aptitudinile. A avea calitatile potrivite postului inseamna sa ai atu care te va ajuta sa ai success si sa avanzezi mai rapid, oferindu-ti timp pentru dezvoltare si in alte arii de competenta. Observa cu atentie ofertele si alege-o pe cea care ti se potriveste!
Pregateste-ti cu atentie CV-ul. Cauta sa incepi cu experienta profesionala si planurile tale de dezvoltare pentru a-i atrage atentia angajatorului, iar apoi intareste-ti prezentarea cu certificarile sau rezultatele academice obtinute. De pilda, prezentarile care incep cu “Am acumulat experienta de lucru in ariile…” au, in general, impact mai mare decat cele care incep cu “Am terminat facultatea..” pentru simplu fapt ca angajatorii au nevoie de aptitudini, superioare in importanta fata de cunostinte.
Verifica-ti CV-ul. O greseala de tipografie sau o exprimare ambigua iti poate sterge cu buretele toate studiile si experienta mentionate in CV. Citeste-ti “cartea de vizita” cu atentie inainte de a o oferi. Este ceea ce ramane in urma intalnirii.
Relationeaza. Vorbeste deschis cu angajatorul si spune-i ce ti-ai dori de la un job. De la colegi si program flexibil pana la posibilitate de ascensiune pe scara ierarhica si dezvoltare profesionala in cadrul firmei, intreaba orice detaliu, pentru a-ti acoperi nevoia de cunoastere. Nu asista la un monolog, insa nici nu acapara discutia cu aspiratiile tale, cauta mereu ca interesul sa fie la un nivel comun. Fii atent si la ce se intampla in jurul tau. Poti afla multe raspunsuri folositoare si economisi timp pentru a putea intreba ce te intereseaza cu adevarat pe tine.
Cauta mai multe cai de comunicare. Nu lasa cateva coli de hartie sa iti decida sansa la un interviu. Majoritatea angajatorilor de top au un portal web unde poti gasi ofertele curente, cerintele si responsabilitatile posturilor. Dupa ce ai participat la targ, ia adrese de contact si aplica online sau cauta reprezentantul cu care ai discutat via email pentru a-ti creste sansele de a fi chemat la un interviu.