9 semne că ești veriga slabă a echipei
1. Șeful este mai serios în relația cu tine decât cu ceilalți
Dacă șeful le zâmbește și glumește cu ceilalți angajați, dar este mereu serios când interacționează cu tine, înseamnă că nu e confortabil în preajma ta. Iar explicația este, cel mai probabil, că nu te ridici la standardele de performanță la care se așteaptă.
2. Colegii nu îți cer sfatul sau ajutorul
Membrii unei echipe trebuie să colaboreze pentru a furniza rezultate. Dacă nimeni nu-ți cere să te implici, înseamnă că înceacă să-ți transmită că nu este nevoie de tine.
3. Ședințe neprevăzute au loc atunci când nu ești în zonă
Afli de ședințe care au avut loc în absența ta și în care se iau decizii importante? E intenționat! Echipa evită în mod deliberat să obțină părerea ta și încearcă te facă să înțelegi că nu au nevoie de ideile tale.
4. Nu ai mai primit sarcini noi
Să primești proiecte noi implică faptul că vei mai fi în zonă o vreme. Dacă nu ți se mai dă nimic de făcut, înseamnă că echipa nu vrea să se bazeze pe cineva care s-ar putea să nu mai fie prin preajmă în săptămânile următoare.
5. Șeful tău face micro-management suplimentar cu tine
Șeful tău te verifică zilnic? Vrea mereu să fie informat asupra îndeplinirii sarcinilor? E un semn că nu are încredere în tine că vei obține rezultatele în timpul acordat. Cu cât ești verificat mai des de șef, cu atât devine mai frustrat că trebuie să te dădăcească.
6. Colegii mai noi sunt promovați înaintea ta
Atunci când oamenii care au lucrat în companie mai puțin ca tine evoluează, iar tu rămâi pe loc, ți se transmite un mesaj că performanța ta nu este considerată prea valoroasă.
7. Noii angajați primesc proiecte care ar trebui să ajungă la tine
Când noile proiecte interesante încep să ajungă la cei angajați mai recent, ți se comunică indirect că nu le meriți.
8. Șeful îți cere o listă a responsabilităților tale
De obicei, o astfel de cerință arată că șeful tău fie crede că nu ai destule de făcut și se întreabă de ce pari mereu ocupat, fie vrea ca după ce te concediază să știe ce să-l pună să facă pe înlocuitorul tău.
9. Sunt instituite proceduri pentru ca munca ta să fie verificată
Dacă alții trebuie să te verifice e semn că nu mai prezinți încredere. Acest lucru creează redundanță și frustrare în echipă, din cauza timpului pierdut pentru verificare.
Dacă ai ajuns la concluzia că ești veriga slabă a echipei, nu trebuie să renunți la slujbă și să îți numeri zilele în companie. Mai bine încearcă să schimbi lucrurile! Cel mai bine ar fi să începi printr-o întâlnire cu șeful în care să-ți exprimi îngrijorările referitoare la valoarea pe care o aduci în companie și să soliciți creșterea acestei contribuții. Acest lucru poate deschide o conversație în care să afli o listă clară cu lucrurile pe care trebuie să le faci ca să devii mai important în echipă și să-ți păstrezi locul de muncă. Apoi, concentrează-te asupra colegilor și a lucrurilor pe care le poți face pentru a-i ajuta. Și, mai ales, crește nivelul activității: atât energia, cât și timpul consumate la locul de muncă. Trebuie să arăți că ești motivat să îți îmbunătățești activitatea. Nu te adânci în auto-compătimire, ci concentrează-te pe faptul că ai încă un job și folosește-l ca o șansă de a-ți reveni.