Artificial Intelligence. White Paper.
Inteligența artificială se dezvoltă rapid. Ne va schimba viața prin îmbunătățirea asistenței medicale (de exemplu, diagnosticarea mai precisă, permițând o mai bună prevenire a bolilor), creșterea eficienței agriculturii, contribuția la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, îmbunătățirea eficienței sistemelor de producție prin întreținere predictivă, creșterea securității europeni și în multe alte moduri pe care abia începem să ni le imaginăm. În același timp, inteligența artificială (IA) implică o serie de riscuri potențiale, cum ar fi luarea deciziilor opace, discriminarea bazată pe gen sau alte tipuri de discriminare, intruziunea în viața noastră privată sau folosirea în scopuri criminale.
Pe măsură ce tehnologia digitală devine o parte din ce în ce mai centrală a fiecărui aspect al vieții oamenilor, oamenii ar trebui să poată avea încredere în ea. Încrederea este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru adoptarea acestuia. Aceasta este o șansă pentru Europa, având în vedere atașamentul său puternic față de valori și statul de drept, precum și capacitatea sa dovedită de a construi produse și servicii sigure, fiabile și sofisticate, de la aeronautică la energie, auto și echipamente medicale.
Creșterea economică sustenabilă actuală și viitoare a Europei și bunăstarea societății se bazează din ce în ce mai mult pe valoarea creată de date. AI este una dintre cele mai importante aplicații ale economiei datelor. Astăzi, majoritatea datelor sunt legate de consumatori și sunt stocate și procesate pe infrastructura centrală bazată pe cloud. În schimb, o mare parte din datele mult mai abundente de mâine vor veni din industrie, afaceri și sectorul public și vor fi stocate pe o varietate de sisteme, în special pe dispozitive de calcul care lucrează la marginea rețelei. Acest lucru deschide noi oportunități pentru Europa, care are o poziție puternică în industria digitalizată și aplicațiile business-to-business, dar o poziție relativ slabă în platformele de consum.
Pe fondul unei concurențe globale acerbe, este necesară o abordare europeană solidă, bazată pe strategia europeană pentru IA prezentată în aprilie 2018. Pentru a aborda oportunitățile și provocările IA, UE trebuie să acționeze ca una și să își definească propriul mod, pe baza unor valori europene, pentru a promova dezvoltarea și implementarea IA.
Despre Inteligența artificială și White paper am vorbit cu Bogdan Tudor, Vice președinte CIO Council România, în cadrul celei mai recente ediții CIO Talks. Acesta a susținut că „valoarea nu este unde se îndreaptă toată lumea și folosește ceea ce toată lumea folosește. Valoarea este ca Generative AI să lucreze pentru dvs. cu propriile date.”
Digital-Business Recurrent Transformation & Artificial Intelligence New model a fost un alt subiect abordat în cadrul discuției. Acest model nou se traduce prin 36 de luni de căutări, sute de interviuri acordate de companii, o analiză atentă a ultimilor modele de maturitate digitală, făcând referire aici la companii ca IDC, Forresterm Gartner, McKinsey și MIT CISR, și integrarea AI direct la rădăcină. De asemenea, este important să fie integrat și un sistem practic de scoring. Trebuie ținut cont în această eră digitală de evaluarea maturității digitale a unei companii, este pregătită să facă față noilor provocări, ce îi lipsește. Dacă există probleme, acestea se vor rezolva în timp real, cu soluții practice îmbunătățite pentru toate departamentele și dimensiunile.
Bogdan Tudor a făcut o comparație interesantă între funcționalitatea unui creier uman și a unuia digital. Creierul uman se poate interconecta, are neuroni, se adaptează, invață din experiență și răspunde unor senzori. Creierul digital se poate șie el interconecta, prin sisteme. Este gata de atac, invață din analize și răspunde nevoilor conform clienților/cerințelor.
Implementarea unei transformări recurente de afaceri folosind Modelul Digital Brain va duce pe termen lung la atingerea unui nivel în care totul, dacă este bine orchestrat, va acționa ca și cum ar avea un al doilea creier colectiv pentru o companie.
Pentru a viziona discursul lui Bogdan Tudor, accesați acest link.
Pentru a viziona întreg evenimentul, accesați pagina oficială.