Ce faci când eşti dezorientat profesional
Să fii dezorientat profesional este o etapă foarte ușor neglijabilă tocmai pentru că nu i se acordă atenția necesară încă de la începutul apariției sale. Sunt multe scuze care te îndeamnă să lenevești și să nu-ți stabilești obiective, idei, scuze precum “sunt mic, viața e scurtă, văd eu mai târziu ce fac” , “salariile sunt mici, nu mă angajazez nicăieri, poate fac cu tata o afacere”, “sunt încă în facultate, așa că no stress!”, “oricum nu o sa fac banii pe care vreau să îi fac”, “tovarășii contează cel mai mult în viață, poate găsesc un job de 4-5 ore pe zi, dar tovarășii mei sunt cel mai de preț lucru așa că munca e pentru proști”, “Taxele sunt prea mari, cum să fac o afacere, e imposibil, oricum nu mă susține prea multă lume”.
Poți face diferența însă între a fi un copil jucăuș non-stop și un copil jucăuș dar și responsabil? Încearcă să te gândești la asta!
Tovarășii sunt importanți, într-adevăr, însă dacă sunt cu adevărat “tovarăși” vor înțelege că trebuie să-ți acorde libertatea de a deveni puternic și prin propria independență și nu doar prin puterea grupului, puterea “frăției”. Învață să-ți asumi responsabilități și să nu-ți fie frică să greșești. Știai că timpul tău este în dizabilitate? Mai exact timpul tău este în dizabilitate de fiecare dată când spui că nu poți face acum, dar nici acum, dar nici acum dar poți să te duci, în schimb, la fiecare nuntă, la fiecare botez, la fiecare petrecere, zi de naștere etc. Ești atât de orientat asupra a ceea ce fac alții și atât de concentrat să te integrezi în grupuri în care nici măcar nu-ți face plăcere să fii dar în care consideri totuși că trebuie să fii ca să nu te simți singur, penibil, în pericol de anonimitate, încât crezi că e OK să funcționezi ca un telefon, ca un laptop, ca un smartphone și anume să fii programat de alții, să joci în lumea altora și nu în lumea ta.
Momentul potrivit? Poate va apărea, poate nu. Facultatea potrivită? Oau, cea recomandată nu este cea mai bună, nu este ce te-ai așteptat, job-ul part-time este nasol, glumele nu le suporți etc. Ce este de făcut?
Sugestie: Nu lăsa “mingea” care vine spre tine să te lovească sau nu primi fiecare pasă doar de dragul de a o primi sau pentru că nu aveai altă poziție, joacă-te cu “mingea” dacă tot vine spre tine, propulseaz-o unde vrei chiar dacă riști puțin, caută pasa pe care cu adevărat vrei să o primești sau să o dai.
Multe realități or să vină spre tine, realități care nu or să-ți convină. Le vei primi așa cum vin? Sau vei încerca să le modifici? Nu mai privi realitatea ca pe ceva de neschimbat.
Acum ajungem la întrebarea Încotro? Unde te duci? Sau unde staționezi?
Ca să-ți fie mai ușor să ieși din starea de dezorientare profesională, încearcă să vezi și să îți notezi care sunt activitățile pe care îți place foarte mult să le desfășori și apoi gândește-te care sunt domeniile/profesiile care ar corespunde hobby-urilor tale. Exemplu: Îți place foarte mult să îți inviți prietenii în oraș la diverse evenimente. De ce nu încerci atunci o carieră în organizare de evenimente? Vorbești non-stop despre mașini, de ce nu urmezi un stagiu de practică într-o reprezentanță auto?
Dezorientarea în care ești prins îți poate da chiar semne pentru a te orienta bine în carieră. Te-ai gândit vreodată ca dezorientarea profesională poate fi un punct de reper? Ce faci spre exemplu când ești rătăcit? Întrebi pe cineva, intri într-un magazin și adresezi întrebări, te duci la un taximetrist, suni pe cineva, îți găsești drumul…
Așadar:
1. Vezi ce acțiuni poți începe cu ceea ce ai. Nu ai bani, dar poate ai altceva. Computer, Acces la Internet, Un loc în care să stai. Spre exemplu, până strângi bani să te duci la sală de ce nu faci flotări, genoflexiuni în săritură, abdomene, sărituri cu coarda, stretching etc. chiar la tine în casă? Ah.. Da, acasă nu e ca la sală, am uitat. Iar o scuză? Acum spre exemplu, ce te oprește să ieși la alergat? Plouă, ce dacă, nu mai amâna! E multă lume în parc! Ce dacă, nu mai amâna! E târziu. Ce dacă! Nu mai amâna!
2. Vezi care sunt prietenii de consum și cei alături de care chiar poți construi ceva, alături de cei care îți ascultă grijile și nu se plictisesc dacă le spui despre, spre exemplu, planurile tale profesionale, Prietenii de pahar (cei de consum) vor exista absolut oricând, oriunde. Sunt o sursă inepuizabilă! Dar păstrează totuși un echilibru între consum și planurile tale de carieră.
3. Drumul cel mai ușor de ales, uneori, este cel mai dificil, iar cel mai dificil de multe ori este cel mai ușor. Stai liniștit, dacă te decizi să ieși din starea de confort propriu, vei înțelege această opinie.
Aș putea continua într-una cu exemple, analogii, sfaturi. Ai suficiente însă. Nu te mai plânge și încearcă să fii prieten cu timpul tău. Dacă mereu spui că nu ai timp, timpul de ce ar avea timp de tine?
Întrebări și comentarii la: [email protected]