Cele mai bune vinuri românești pentru Sărbători
În primul rând trebuie stabilit bugetul şi apoi cine este destinatarul care se va bucura de gestul dumneavoastră. Atenţie cui oferiţi sticla de vin, unui cunoscător, unui consumator ocazional sau unui pasionat? Firesc ar fi să cunoașteți câte ceva despre persoana căreia îi faceți cadoul. Îi place vinul alb, rosu, rose-ul sau poate vinul spumant? Dacă dorim să facem cadou o sticlă de vin, normal este să aflăm pentru început ce preferă, după care alegem ceva în aceeași marjă de preț sau mai scump.
În lumea afacerilor, și nu numai, câteva cunostinte despre vinuri se pot dovedi utile, atât la o masă în oraș, cât și la o cină organizată acasă. Plecând de aici, somelierul Magdalena Crișan ne "predă" câteva noțiuni elementare despre cum să alegem vinul în funcție de preparatele unor mese de sărbători. Astfel, preparatele pe bază de carne de porc merg foarte bine cu soiuri roşii medii ca intensitate: Merlot, Cabernet Franc, Fetească Neagră, Tempranillo iar cele din carne de vită le acompaniem la masă cu soiuri roşii intense ca: Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cadarca etc. „Pe piaţa din România găsiţi o selecţie interesantă de vinuri din import dar mai ales autohtone. Dat fiind aceste două categorii, îmi place să asociez un soi ca Fetească Neagră sau Novac cu un preparat des întâlnit sau în legătură cu realităţile culinare din bucătăria românului. Ca de exemplu, cârnaţi afumaţi, pomana porcului, pâine de casă în cuptor sau pârjoale moldoveneşti. Iar la sarmale ideal ar fi un Negru de Drăgăşani”.
Pentru mâncăruri pe bază de pui sau pentru o selecţie de brânzeturi cremoase serviţi-le lângă un pahar de vin roşu uşor, cum e Pinot Noir sau cu soiuri albe ca Viognier, Traminer sau Chardonnay. Iubitorii de pește îl pot servi alături de: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Fetească Regală, Crâmpoşie Selecţionată. Ne-au mai rămas deserturile fie din zona de patiserie, fie cu fructe, caramel sau ciocolată. Serviţi-le la finalul mesei cu vin dulce, Tămâioasă Românească, Muscat sau Riesling Dulce!
În cele din urmă şampania, spumantul sau prosecco dry sau brut se pretează ca un excelent aperitiv de savurat înainte de luarea mesei, sau împreună cu amuse bouche pe bază de midii, stridi, carne de pește şi fructe de mare, icre de pește, legume sau chiar mezeluri fine uşoare.
„Dacă aveţi mai multe sortimente la dispoziţie ordinea corectă este următoarea – vinul sec, înaintea celui dulce, vinul uşor, înaintea celui corpolent, vinul tânăr, înaintea celui vechi. Poate că nu avem cele mai sofisticate bunătăţuri, dar sigur avem vinuri faine, iar «vinul este terapia simţurilor şi a bunei dispoziţii»”.
În următorul articol Magdalena Crișan o să vă povestească cum puteți să vă impresionați oaspeții sau partenerii de afaceri renunțând la deserturile tradiționale înlocuindu-le cu degustări de vin și ciocolată.
Magdalena Crişan este sommelier independent – TERSAMONIA și membru al A.S.R. (Asociația Somelierilor din România) din 2011. Este absolventă a WSET – Wine & Spirit Education Trust London UK – Level 2 și London Wine Academy – Workshop, bursă Guy Tyrel de POIX.