Companiile pentru care merită să lucrezi
Pe locul 2 se clasează The Boston Consulting Group, urmată de ACUITY, SAS Institute, Robert W. Baird, Edward Jones, Wegmans Food Markets, salesforce, Genentech și de Camden Property Trust.
Citește și După cât timp trebuie să îţi schimbi jobul?
Pe lângă Google, printre cele mai cunoscute companii pentru care merită să lucrezi se numără Twitter, pe locul 24, Four Seasons Hotels & Resorts, pe locul 47, Goldman Sachs Group, pe locul 50, și American Express, pe locul 51.
American Express este urmată de Marriott International, pe locul 53, de KPMG, pe locul 63, de Allianz Life Insurance, pe locul 69, de Cisco, pe locul 70, de PricewaterhouseCoopers, pe locul 71, de EY, pe locul 79, de Adobe Systems, pe locul 90, și de Deloitte, pe locul 97.
Citește și Balanța puterii se schimbă. De ce m-aș angaja la tine?
Fortune mai notează că celor mai buni angajatori pare că le pasă cu adevărat de angajații lor și de familiile acestora. Google, care ocupă primul loc pentru al șaselea an consecutiv, le oferă angajaților traininguri de reducere a stresului și, în cazul în care un angajat al Google moare, soția sau soțul primește, timp de 10 ani, jumătate din salariul partenerului.
Ce trebuie să înțelegem, însă, din acest top este că acele companii care își tratează angajații bine vor avea un profit pe măsură, comentează The Huffington Post.
Citește și Fiecare Generaţie cu jucăria ei!…sau nu
Dar ce înseamnă, de fapt, a trata un angajat bine? Ce-l motivează pe un angajat și ce anume îl face să rămână într-un loc de muncă? Banii și beneficiile de pensionare pe care le acordă o comanie nu sunt de ajuns. Nici avantajele notabile, precum un prânz gratuit sau un birou frumos. Toate acestea nu contează dacă angajații se simt epuizați, stresați și pe punctul de a suferi de sindromul burnout.
Pare firesc, dar mulți angajatori nu au învățat încă această lecție și își văd angajații ca pe niște costuri fixe sau ca pe niște foi de calcul, care trebuie ținute la cel mai de jos nivel posibil. Într-un final, acest mod de gândire îi face pe angajați să părăsească acel loc de muncă, potrivit aceleiași publicații.