Cum convingi oamenii de ştiinţă români să se întoarcă din străinătate? Soluţia RIST
Institutul Român de Știință și Tehnologie (Romanian Institute of Science and Technology – RIST) speră să atragă o parte semnificativă a oamenilor de ştiinţă români din diaspora care doresc să se reîntoarcă, dar şi cercetători de vârf care lucrează în prezent în alte instituţii din ţară. Pe termen mediu, RIST ar putea deveni astfel unul dintre institutele româneşti de vârf.
Soluţii imediate
Luna aceasta, RIST deschide înscrierile pentru linia de finanțare „Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate”, solicitând candidaturi din partea cercetătorilor cu experiență de lucru sau studii în străinătate (doctorale sau postdoctorale), pentru finanțări de până la 9 milioane lei (2 milioane euro) pe o durată de până la patru ani, pentru proiecte de cercetare în cadrul Programului Operațional Competitivitate, finanțat din fonduri structurale (europene).
Programul va finanța proiecte conduse de cercetători care au titlul de doctor în științe, cel puțin cinci ani de experiență de lucru în cercetare și cel puțin trei ani de experiență în străinătate în ultimii cinci ani, în activități de cercetare, studii doctorale sau postdoctorale.
Institutul este deschis cercetătorilor din toate domeniile științei, dar se va acorda o prioritate proiectelor din domeniile de interes strategic pentru institut:
– Inteligenţă artificială, învățare probabilistă, rețele neuronale, robotică;
– Neuroştiinţe, ştiinţe cognitive, ştiinţele educaţiei;
– Informatică şi tehnologia informaţiei;
– Modelare teoretică şi computaţională în diverse domenii ale ştiinţei şi tehnologiei.
Cercetătorii interesaţi pot trimite o scrisoare de intenție la office [at] rist [punct] ro până la data de 27 iunie 2015, care să includă un rezumat al propunerii de proiect, un CV și lista de publicații, sau linkuri către pagini web cu aceste informații. În urma acceptului RIST, cercetătorii vor putea transmite institutului propunerile de proiect, iar institutul le va transmite spre evaluare Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare. Data limită pentru depunerea propunerilor finale de proiect este 12 august 2015.
Condiţiile de lucru
Atenţie: RIST nu oferă posturi permanente. Institutul îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate, deci nu poate găzdui proiecte sau laboratoare care necesită instalaţii sau condiţii speciale care nu pot fi realizate în clădiri de birouri sau alte spaţii disponibile în mod normal pentru închiriere (case, hale industriale etc.).
Domeniile de cercetare sunt constrânse de faptul că institutul funcţionează în spaţii închiriate şi că aparatura de laborator trebuie achiziţionată de cercetători din granturile proprii. Dezvoltarea unor direcţii de cercetare în cadrul ştiinţelor vieţii în cadrul institutului este posibilă în condiţiile afilierii la institut a unui grup de cercetători care să creeze condiţii pentru o astfel de dezvoltare.
Institutul funcţionează în prezent în Cluj-Napoca și a avut temporar o filială în București. Este posibilă redeschiderea unei filiale în Bucureşti în cazul în care există interes pentru aceasta din partea cercetătorilor afiliaţi.
În baza cheltuielilor indirecte (regiei) decontate în cadrul proiectelor finanţate, institutul oferă birouri dotate la standarde occidentale, utilităţile şi suportul administrativ: contabilitate, întocmirea situaţiilor financiare ale proiectelor, derularea procedurilor de achiziţii publice, consultanţă juridică şi financiară. Cota standard a regiei în institut este de 25% din cheltuielile directe. Cota regiei poate diferi în cazul proiectelor cu cerinţe speciale – consum mare de energie electrică, închirierea unor spaţii speciale, etc.
Informații suplimentare sunt disponibile aici:
– Pachetul de informații al liniei de finanțare;
– Anexa cu formulare și lista de domenii eligibile;
– Programul Operațional Competitivitate.
Cum a apărut RIST
RIST s-a înfiinţat acum şase ani, în 2009, prin extinderea Centrului de Cercetări Cognitive şi Neuronale (Coneural), ca urmare a experienţei pozitive a acestuia. Coneural a găzduit singurul Grup Partener din România al prestigiosului institut Max Planck din Germania, fiind unul dintre primele centre de cercetare private, non-profit din ţară, înființat în 2002.
RIST a fost fondat prin extinderea Coneural-ului, la iniţiativa lui Răzvan Florian (care este şi unul din fondatorii Coneural-ului şi ai asociației Ad Astra a cercetătorilor români). Patrimoniul iniţial al RIST a fost de 60.000 lei, proveniţi din direcţionarea de către public a 2% din impozitul personal pe venit.
Cercetătorii afiliaţi RIST sunt finanţaţi prin granturile obţinute de către aceştia, din surse guvernamentale, europene sau private; nu există posturi permanente. RIST primeşte ca şi cercetători afiliaţi persoane care au rezultate de nivel internaţional în cercetare şi care, prin lucrările realizate ca autor principal, se situează printre primii cercetători din domeniul lor din România. Cercetătorii afiliaţi pot ulterior să candideze pentru granturi prin RIST; odată obţinute finanţările, ei îşi pot deschide şi conduce propriile grupuri de cercetare în cadrul RIST.
RIST găzduieşte astăzi cercetători care îşi asigură finanţarea prin proiecte de cercetare finanţate prin programele guvernamentale, programele Consiliului European pentru Cercetare, alte programe ale Uniunii Europene sau alte surse de finanţare.
Câteva nume de cercetători afiliaţi RIST:
– Raul C. Mureşan – cercetător principal, Vasile V. Moca, Adriana Dăbâcan, Ovidiu F. Jurjuţ (Laboratorul de Neuroştiinţe Teoretice şi Experimentale);
– Răzvan V. Florian – cercetător principal, Cătălin V. Rusu (Neuroştiinţe computaţionale);
– Adriana Bîrluţiu (Învăţare automată)
– Marius F. Danca – cercetător principal (Ştiinţa nonliniarităţii)
În proiectul de Transfer tehnologic (researchforindustry.ro) sunt implicaţi Alexandru I.Căbuz – director de proiect, Medorian Gheorghiu şi Elena N.Larion.
În fine, din consiliul director fac parte Florian Engert (Universitatea Harvard), Răzvan V.Florian (Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie) şi Raul C.Mureşan (Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie).