Cum îți folosești limbajul corpului la interviul de angajare
Cu toții suntem, de fapt, vorbitori ai acestui limbaj. Foarte puțini știu însă să îl și folosească pentru a obține ceea ce își doresc.
Iată, deci, câteva exemple de semne ale limbajului corporal care te pun într-o lumină bună la o întâlnire de serviciu:
1. Alege-ți o poziție a corpului care denotă putere.
Profesorul Amy Cuddy de la Harvard Business School spune că două minute în care vă mențineți poziția corpului într-un mod impunător(drept, fie cu mâinile în aer, fie în poziția lui Superman – cu mâinile în șold), va crește considerabil încredere în sine. Nu o faceți, însă, decât atunci când sunteți singuri.
Încercați asta înaintea unui moment în care știți că veți fi agitat și plin de emoții. Poate că sună ciudat, dar…funcționează!
2. Dozează-ți energia.
Încercați să vă măsurați energia pe o scară de la 1 la 10. Alegeți apoi o valoare pe care considerați necesară atunci când mergeți la o întâlnire importantă. Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, veți alege o valoare între 8 și 10. Atenție, însă! Valoarea pe care o percepeți voi este diferita de cea care ajunge la interlocutor. Încercați, deci, să vă setați un nivel cu circa 20% mai mare. A..și nu uitați să nu confundați energia cu agitația. Oamenii vor să vadă entuziasm, nu emoții, spune Brad Phillips în cartea The Media Training Bible.
3. Dacă întâlnirea devine tensionată, începe să zâmbești
Încruntarea și toate celelalte expresii faciale negative trimit un semnal creierului că situația este una dificilă, indiferent de natura ei. Asta face ca creierul tău să trimită cortizon cptre sânge, lucru care îți crește nivelul stresului.
Așa că, forțează-te să zâmbești și vei vedea cât de bine funcționează! Mai exact, nu numai că devii mai agreabil, ci îi vei detensiona și pe ceilalți. Efectul este valabil și atunci când te încrunți. Oameni sunt, prin natura lor umană, empatici.
4. Gesticulează discret, nu-ți depăși linia umerilor.
Nu uita că nu ești la un concurs de dans, ci la unul pentru jobul visurilor tale. Nu gesticula excesiv, așadar. Îl va face pe interlocutor să fie mai atent la mâinile tale decât la ceea ce spui. Dacă urmărești prezentările lui Steve Jobs, vei observa că în niciuna dintre ele nu își ridică mâinile mai sus de linia umerilor. Poate fi un motiv suficient să nu o faci nici tu.
Totuși, gestica este una importantî. Gesturile potrivite te pot ajuta să îți articulezi mai bine ideile și să arăți că ești stăpân pe ceea ce spui.
5. Fii diplomat, educat și încearcă să stabilești o legatură cu interlocutorul.
După cum am precizat mai sus, pozitia corpului este foarte importantă. Astfel, dacă vei sta cu mâinile încrucișate pe tot parcursul interviului, vei arăta că esti defensiv și încerci, de fapt, ”să faci față conversației”, nu să participi activ la ea.
Așa că folosește-ți mâinile pentru a stabili o legătură cu angajatorul. Strânge-i mâna ferm, cere-i o carte de vizită, oferă-i ceva de băut etc. Dacă interlocutorul este format dintr-un grup, încearcă să adresezi întrebări care implică angajarea tuturor, prin răspunsuri multiple și complexe.