Cum îţi găseşti cel mai uşor un job în România
Ce opțiuni am:
1. Evenimente prin care poți relaționa (evenimentele de networking).
Încearcă să cauți online astfel de reuniuni și, o altă opțiune, ar fi să apelezi la un consultant în resurse umane din cadrul unei agenții spre exemplu pentru a vedea ce evenimente îți poate recomanda.
Pont: Camerele de comerț din România (ale Italiei, Franței, Olandei, Marei Britanii etc.) organizează, deseori, pe lună, reuniuni pe teme economice, sociale, financiare ș.a.m.d. unde se prezintă angajatori, angajați, persoane în căutarea unui loc de muncă și se pot astfel schimba cărți de vizită.
Link 1: Netherlands Romanian Chamber of Commerce
Link 2: Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură în România
Link 3: Camera di Commercio Italiana per la Romania
Link 4: Great Britain Chamber of Commerce and Industry
Mai gândește-te și la camere de comerț din România ale altor țări care îți sunt de interes și încearcă să participi la un eveniment pe care îl organizează (ține de obicei între 2 și 3 ore) și unde poți interacționa cu posibili angajatori, lăsa cartea de vizită sau CV-ul cel puțin. Poți solicita poate și o broșură cu companiile înregistrate în cadrul respectivei camere de comerț. Caută pe internet site-ul lor chiar acum! (ex: camera de comerț turcă în România sau camera de comerț belgiană în România etc.)
2. Caută companiile după domeniile pe care le urmăreşti.
Încearcă sa folosești pagini aurii, google, site-uri de recrutare, reviste precum cariere online (precum ejobs) pentru acest tip de cautare.
Exemplu: Scrii cuvântul comunicare în site-ul paginiaurii.ro (la căutare), iți selectezi orașul sau sectorul (daca ești din București) și îți apare o listă cu agenții/firme de comunicare și marketing. Așa poți proceda cu orice alte domenii (contabilitate, achiziții…)
Utilizează site-uri de recrutare nu doar pentru a-ți înregistra CV-ul și a-l trimite diverșilor angajatori care au postat job-uri, ci încearcă să cauți efectiv companiile după un anumit set de cuvinte. Exemplu: Contabilitate, Marketing, Agricultură și tot așa. Centralizează companiile și încearca să le contactezi telefonic sau pe e-mail. Folosește în acest sens câmpurile de căutare din fiecare site.
3. Indiferent cum îți selectezi companiile la care ai dori să lucrezi, este important să îți faci un orar de contactare a acestora.
Astfel, să presupunem că îți propui să contactezi 5 companii pe zi (preferabil telefonic și apoi e-mail).
Pentru acest obiectiv, va trebui să te informezi cu privire la fiecare companie în parte (studiezi site-ul, alte informații de pe internet despre companie etc.). De ce să te informezi? Pentru a putea personaliza mesajul pe care îl vei transmite potențialului angajator și, de ce nu, pentru a putea purta o discuție constructivă la telefon cu acesta. Astfel angajatorul va sesiza că ești planificat, analitic, capabil să porți o conversație despre serviciile companiei, structura acesteia, obiectivele ei și tot așa (criterii pe care un angajator le ia în serios întrucât un om organizat, atent, poate relaționa bine cu clienții companiei, se poate face foarte bine înțeles în rândul colegilor și tot așa).
Cum poți personaliza un e-mail? Mai jos ai un exemplu!
Buna ziua!
Mă numesc Iulian Vasile, sunt proaspăt absolvent al facultății de Comunicare și Marketing din cadrul Universității sper să mă angajez cândva București.
Știu că în acest moment vă deschideți o nouă filială în București, zona Titan.
Pe site-ul dvs. este specificat că firma este înființată recent, în 2014.
M-ar interesa să programăm un interviu la sediul companiei dvs. Eu sunt disponibil toată săptămâna viitoare. Marti, 30 iunie, ar fi bine pentru dvs.?
Atasat acestui e-mail aveti CV-ul meu.
Vă multumesc!
Iulian Vasile
i.vasile@…
Tel: 072…
(aici poți insera, cu hyperlink spre exemplu, profilul tău. de Linkedin)
Mesajul il poti personaliza cum dorești atâta timp cât transmiți câteva informații despre companie și oferi cel puțin o propunere angajatorului.
Alt exemplu de propunere către angajator: Pentru a putea vedea dacă lucrăm bine împreună sau nu, propun să lucrez ca voluntar 2 săptămâni de zile (o perioadă de probă). Putem discuta în acest sens la sediul companiei dvs. Ce părere aveți?
4. LinkedIn
Acest site de socializare dedicat pieței muncii este foarte util mai ales dacă vrei să contactezi angajatorii, să-ți promovezi CV-ul, să postezi articole pentru a răspândi o veste, pentru a-ți promova afacerea și câte și mai câte J
Primul pas ar fi să-ți faci cont aici:
A. Link: Join LinkedIn
B. Dupa aceea îți realizezi profilul precum un CV.
C. În câmpul căutare (search) ai și opțiunea de a selecta ceea ce vrei să cauți înainte de a scrie un nume, o companie etc. care te interesează. Astfel că, dacă vrei să cauți persoane care lucrează la HRS, selectezi secțiunea People și scrii în câmpul de căutare exact HRS și astfel îți apar persoanele care lucrează la HRS.
Poți căuta și job-uri, companii, grupuri la care să te înscrii.
5. Participă la concursurile naționale/internaționale care se promovează.
Fie că sunt concursuri pentru locuri de muncă la stat, fie că sunt la privat, important este să le centralizezi. Caută chiar acum astfel de concursuri.
Cuvinte cheie: Register to win a job; Concurs național pentru ocuparea unui loc de muncă; Concursuri de joburi; Job Competition in… (England, France and so on); Job Fest.
Mai sunt și alte combinații de cuvinte. Încearcă. Gândește-te!
6. Târgurile de locuri de muncă (Târgurile de Joburi/Burse ale locurilor de muncă).
Sunt organizate peste tot în țară și străinătate. ANOFM-ul (Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă prin Agențiile Județene – AJOFM) organizează burse ale locurilor de muncă (cam de 3 sau 4 ori pe ani), anumite site-uri de recrutare, firme private, fundații ș.a.m.d.
Pentru acest lucru, vezi articolul: Link: Cum participăm la un târg de job-uri.
7. Vorbește cu formatorii profesionali (trainerii).
Sau cu specialiștii sau intermediarii care ți-au oferit un curs de calificare. Câte cursuri de calificare ai acum? Inspector de Resurse Umane, Antreprenor și posibil mai multe.
Ai vorbit însă cu cei ce ți-au facilitat calificarea? Ai încercat să comunici spunându-le să te recomande contactelor lor (de pe LinkedIn, de la serviciul lor, furnizorilor cu care colaboreaza des.)
Poate ai participat la un workshop… Păstrează legătura cu participanții cât și cu cel care a susținut acel workshop.
8. Profesorii din cadrul facultății (chiar dacă nu mai ești la facultate, este în regulă dacă îi contactezi, chiar se vor bucura!).
Poate îi vei contacta și îți vei prezenta disponibilitatea ta, le vei trimite CV-ul, vei discuta cu aceștia despre un posibil parteneriat în cadrul anumitor proiecte (ex: proiecte finanțate din Fondul Social European)
Mai sunt și alte metode prin care îți poți căuta de lucru. Poate chiar poți găsi o modalitate interesantă de integrare pe piața muncii prin intermediul exemplelor din acest articol.
Încearcă mai multe opțiuni prin care să te angajezi, combină-le uneori și centralizează-ți rezultatele!
Comentarii? Întrebări? E-mail: [email protected]