Cum să crești productivitatea echipei – 3 metode eficiente
Un lider ambițios și echipa sa reprezintă pilonii de susținere ai oricărui business. De aceea, nu este suficient ca un lider să ia decizii corecte din punct de vedere organizațional și strategic, ci este important să știe și cum să-și construiască și să mențină o echipă puternică și eficientă.
Descoperă, în cele ce urmează, cum poți crește productivitatea echipei tale.
- Oferă feedback constructiv
Feedback-ul este o modalitate grozavă de a îmbunătăți unele aspecte în ceea ce privește activitatea echipei tale, modul de colaborare, dar și eficiența de lucru a fiecărui angajat în parte. Este important ca feedback-ul să fie unul constant și oferit în timp util, astfel încât angajații tăi să îl poată pună în aplicare atunci când trebuie.
Iată câteva momente în care este bine să oferi feedback echipei tale:
- în ședințele de one-to-one, indiferent că le organizezi lunar, trimestrial sau semestrial;
- după finalizarea unor sarcini noi;
- după finalizarea unui proiect de dezvoltare a companiei, care a presupus depunerea unui efort mai mare din partea echipei.
Pentru că mereu există loc de îmbunătățire, s-ar putea ca unele dintre feedback-urile pe care le oferi să nu fie pozitive. În acest sens, este esențial să stabilești un mod de abordare neutru, pe un ton plăcut, și să oferi informații constructive, care pot ajuta angajatul să îmbunătățească aspectele la care faci referire. Descoperă cum poți să faci acest lucru și inspiră-te din feedback exemple.
- Promovează modul de lucru hibrid
Un mod de lucru hibrid, care permite angajaților să își desfășoare activitatea atât de la birou, cât și de acasă, este noul „trend” pe piața muncii, încă de când s-a sfârșit pandemia. Acesta le oferă angajaților libertatea de a gestiona mai eficient timpul alocat jobului, dar și de a obține un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională.
În timp ce pentru zilele în care angajații merg la birou, le poți pune la dispoziție un mediu de lucru modern, care să încurajeze interacțiunea între aceștia și munca în echipă, pentru zilele în care lucrează de acasă, le poți asigura cele necesare desfășurării activității în cele mai bune condiții. În acest mod, având cele necesare și un mediu de lucru plăcut, productivitatea angajaților va crește și va avea un impact pozitiv asupra calității muncii și cifrei de afaceri.
- Oferă-le beneficii extrasalariale
Pe lângă un mediu de lucru modern și un salariu competitiv, angajații au nevoie și de beneficii extrasalariale, care să-i stimuleze să se dedice jobului și activității pe care o desfășoară pentru dezvoltarea businessului tău. Iată câteva exemple de beneficii extrasalariale pe care le oferă companiile angajaților lor:
- tichete de masă sau tichete de vacanță;
- decontarea integrală sau parțială a abonamentului la sala de fitness;
- consiliere psihologică și financiară;
- decontarea costurilor de transport până la locul de muncă și înapoi;
- workshop-uri de perfecționare profesională și personală.
Fiecare dintre aceste beneficii oferă angajaților tăi acces la un stil de viață modern și activ, bazat pe perfecționare personală și profesională. De aceea, angajații tăi vor deveni niște oameni mulțumiți, în primul rând, de viețile lor și, mai apoi, de locul de muncă pe care îl au.
Atunci când îți arăți grija față de angajați și le demonstrezi că încerci să le oferi ceea ce este mai bun pentru ei, aceștia îți vor fi recunoscători, iar acest lucru se va vedea în calitatea muncii pe care o depun și în nivelul de implicare la locul de muncă.
Feedback-ul constructiv, modul de lucru hibrid și beneficiile extrasalariale sunt câteva dintre principalele aspecte care contribuie la creșterea productivității unei echipe. Implementează-le în strategia de dezvoltare a afacerii tale și bucură-te de rezultatele obținute!
sursă foto: shutterstock.com