Cum sa iti motivezi nonfinanciar angajatii
Arate-le ca ceea ce fac este important
In primul rand, un angajat vrea sa stie ca ceea ce face are important, nu doar pentru el, ci pentru intreaga companie. Sentimentul care survine atunci cand stii ca munca ta contribuie la un proiect mai mare decat propria persoana iti confera un plus de valoare. De aceea este bine ca managerul sa le aminteasca angajatilor in mod constant cat de important este efortul depus de ei pentru companie, chiar si atunci cand acestia au responsabilitati dintre cele mai mici.
Aprecieaza rezultatele pozitive
Nu-i costa nimic pe manageri sa aduca laude la adresa angajatilor care aduc performante companiei. Aplauzele sunt de asemenea recomandate daca rezultatele sunt peste masura asteptarilor. Pe langa aprecierea echipei, trebuie luat insa in vedere faptul ca cea mai buna forma de apreciere este cea individuala. Este un mare plus pentru angajat sa primeasca un e-mail personalizat sau chiar o scrisoare scrisa de mana din partea sefului, in care acesta ii multumeste si il lauda pentru efortul depus. Desigur, cea mai buna varianta ar fi ca seful sa il felicite personal pe angajat.
Implica-i cat mai mult pe angajati in activitatile companiei
Cu cat angajatii sunt mai implicati, cu atat le va pasa mai mult de soarta companiei si vor performa mai bine. Este indicat ca acestia sa ia parte, pe cat posibil, la luarea deciziilor si la planificare. Avand un cuvant de spus referitor la viitorul companiei, ei se vor simti mai responsabili si vor depune un efort mai mare pentru a se asigura ca aceasta o duce cat mai bine. Unele firme din S.U.A, precum Apple, au hotarat sa ofere angajatilor sai actiuni in cadrul firmei, pe langa salarizare. In felul acesta, angajatii primesc o motivatie suplimentara pentru a munci din greu. Daca firma o va duce bine, automat si ei vor avea de castigat.
Stimuleaza initiativele
Pentru ca o companie sa aiba succes, trebuie asumate si riscuri. Oamenii din echipa au nevoie sa stie ca nu este o tragedie daca fac greseli si sa nu le fie frica sa preia initiativa, din cauza ca lucrurile ar putea sa ia o intorsatura nedorita. Nu uitati ca unele dintre cele mai mari descoperiri au venit ca rezultat al unor greseli.
Fii aproape de ei
Nimic nu ofera mai mult confort psihic angajatilor decat faptul ca stiu ca au un sef pe care pot conta in momentele tensionate. Pentru a ajunge la nivelul acesta de apropiere, managerul trebuie sa aloce timp dezvoltarii relatiei sale cu angajatii. Acest lucru se face prin participarea la intrunirile dintre angajati si chiar si la teambuilding-uri organizate in afara orelor de lucru. Asculta-le nevoile si arata ca iti pasa de problemele angajatilor, chiar daca aceastea nu privesc compania. Atunci cand ai un angajat nefericit, si performantele sale vor fi pe masura.
Ofera-le sansa sa-si dezvolte cariera
Oamenii au nevoie sa stie ca exista perspective de viitor si oportunitati ca ei sa creasca la locul de munca. Ofera drumuri spre cariera la tine in companie. Desigur ca exista si situatii in care este nevoie de recrutarea talentului din exterior, insa ar trebui intotdeauna sa iei in considerare recrutarea interna. In felul acesta, transmiti un mesaj incurajator si ii stimulezi pe angajati sa isi dea toata silinta pentru a putea promova.
Organizeaza sesiuni de training
Angajatii vor sa-si dezvolte abilitatile din punct de vedere profesional la locul de munca. Astfel, este de datoria superiorului sa se asigure ca ei dispun de sesiuni de training sau chiar de mentorat. Pe langa faptul ca vei avea angajati mai bine pregatiti, acestia vor simti ca firma in care lucreaza este dispusa sa investeasca in ei pe termen lung, oferindu-le un plus motivational.