Cum să îți refuzi șeful fără să fii concediat
Există unele cazuri în care poți să îți refuzi șeful fără ca acesta să se supere, înfurie, să te creadă incompetent sau leneș. Ori – și mai rău – să te dea afară.
Momentul în care superiorul te încarcă cu mai multe sarcini este greu de gestionat. Tocmai de aceea, atunci când te simți suprasolicitat/ă, ar trebui să faci cunoscut acest lucru.
Nimeni nu poate munci non-stop, așa că prioritizarea task-urilor este esențială. Am vorbit într-un articol anterior despre diferența dintre ”urgent” și ”important”, precum și despre gestionarea situațiilor în care șefului (sau șefei) i se par că unele probleme trebuie rezolvate pe loc.
Dar cum te descurci în situațiile în care ești nevoit să refuzi o sarcină care ți se impune sau ți se atribuie, astfel încât să nu te pui într-o lumină proastă?
Câteva sugestii foarte utile vin de la Andrew Mellen. Supranumit ”cel mai organizat om din America” și autor al cărții Unstuff your life!, munca lui constă în a-i ajuta pe oameni să scape de lucrurile inutile din casă, viață și muncă.
El a ținut să ne precizeze trei lucruri despre acest subiect.
1.Nu veni cu scuze, ci oferă explicații
”Celălalt trebuie să înțeleagă de ce spunem nu. Dacă refuzăm pur și simplu, fără a oferi explicații, atunci se va crea o situație ciudată. Nu suntem capabili să citim gândurile altora, așa că nimeni nu va ști ce simți și ce crezi dacă nu verbalizezi lucrurile astea”, a explicat Andrew Mellen pentru Revista CARIERE.
Prin urmare, atunci când refuzi o sarcină dată de șef, explică și de ce. Poate că nu te simți pregătit/ă și un alt coleg sau o altă colegă are abilitățile necesare. Ori ești supraîncărcat/ă. Prezintă situația așa cum este pentru tine, cum o percepi tu. În acest fel, superiorul va lua o decizie în cunoștință de cauză.
2. ONE IN=ONE OUT
Dacă șeful tot insistă să preiei tu sarcina, atunci Andrew crede că răspunsul tău ar putea fi formulat în acest fel: ”Nu am acum timpul necesar să mă ocup de acest lucru, dar îl voi face peste două săptămâni. Dacă e foarte important și trebuie finalizat mai repede, atunci te rog să te uiți pe lista mea de taskuri și să hotărâm ce eliminăm pentru a face loc acestei sarcini noi”.
Asta pentru că Andrew folosește principiul ONE IN = ONE OUT, care te ajută să te organizezi mai bine, inclusiv la muncă. E ca la dulapul de haine: câte lucruri îți cumperi, tot atâtea de același fel arunci sau donezi.
3. Dacă tot vrei să refuzi, nu spune ”poate”
”Singurul lucru mai bun decât veștile bune este să afli rapid veștile proaste” – este unul dintre motto-urile lui Andrew. El susține că nu are rost să amâni un răspuns, dacă știi încă de la început că va fi unul negativ. Asta pentru că lași impresia că îți vei aranja programul astfel încât să dai un răspuns pozitiv, iar interlocutorul pierde timp prețios, în care poate găsi alte soluții.