Cum sa nu procedezi intr-un interviu de angajare
Zi perfecta pentru a iesi din casa sub orice pretext, inclusiv pentru a te prezenta la un interviu de angajare, programat in urma cu mai bine de o saptamana. Descrierea este importanta pentru ca din experienta practica a unei agentii de recrutare, probabilitatea ca un candidat sa nu se prezinte la interviu creste direct proportional cu starea vremii: asteptarile sunt la nivel minim mai ales atunci cand ploua.
Pentru orice persoana care este la curent cu situatia economica (inter)nationala si care constata impactul asupra pietei muncii, acest lucru ar putea parea neverosimil, dar este vorba de un paradox real, intalnit din ce in ce mai des.
Protagonistele scenei: doua doamne, una in postura de recrutor, iar cealalta de candidat. Desi discutia era programata la ora 11:00, au trecut 15 minute pana cand telefonul recrutorului a sunat pentru a i se comunica intarzierea. Candidata tocmai anunta ca era prinsa intr-un trafic ingrozitor, „ca doar stiti si dumneavoastra cum este in Bucuresti, nu”? La aproape 30 de minute de la aceasta discutie candidata a intrat hotarata in sediul agentiei, strangand ca intr-o menghina mana recrutorului.
Din discutiile de socializare privind situatia traficului in Bucuresti, a reiesit ca persoana nu venea de la serviciu (desi in CV scria ca este angajata la data respectiva), ci de acasa, dintr-o zona rezidentiala aflata in apropierea Bucurestiului. Discutia s-a dezvoltat atat pe zona de experienta profesionala, cat si pe latura de personalitate. Cu o sinceritate debordanta, candidata si-a descris foarte plastic toti sefii, trecand in revista defectele fiecaruia si problemele pe care le-a intampinat in activitate din cauza personalitatii lor dificile.
Nici echipele in care a lucrat candidata nu au scapat de tirul reprosurilor, toti fostii colegi fiind categorisiti cu epitete care nu faceau parte din categoria celor mai atractive. Abordand exemple de situatii profesionale concrete, candidata a revenit involuntar asupra unei erori majore din cadrul companiei la care lucra la data respectiva (care a avut atat consecinte financiare, cat si de imagine). Explicatia a venit pe fondul criticilor la adresa clientilor companiei, pe fondul unor elemente legate de criterii ce nu au relevanta in evaluarea persoanelor (cum ar fi de exemplu nationalitatea), rezultand ca eroarea respectiva s-a datorat integral candidatei.
La finalul interviului, recrutorul a hotarat sa ii dea candidatei feedback-ul necesar, comunicandu-i decizia de a nu avansa in procesul de selectie si oferindu-i sugestii privind modul in care ar trebui sa procedeze pe viitor, pentru a nu mai pierde eventuale oportunitati de cariera fara sa inteleaga motivele care au stat la baza lor. Raspunsul a fost o privire taioasa aruncata de candidata la despartire, in timp ce parasea nervoasa sediul agentiei in care simtea ca si-a pierdut vremea, fara ca cineva sa-i intrezareasca potentialul. Si ca ziua sa fie pierduta complet, cand a iesit in strada incepuse si ploaia.
Personajele acestei istorii sunt reale, iar orice asemanare cu realitatea nu este pur intamplatoare.
Dr. Aurelian Stoica
Senior Consultant InnerLook