Cum să reziști tentației de a cheltui compulsiv când toată lumea face acest lucru
Suntem bombardați non-stop de informații care ne-au pus zilele acestea la grea încercare răbdarea! Ne facem calcule, vrem să fim siguri că vom trece fără probleme de această perioadă. Însă doar cumpătarea va aduce siguranța zilei de mâine și va elimina teama că vom rămâne fără bani în buzunar.
Cei mai mulți dintre noi stăm acasă, unii muncesc, alții au concediu, însă acest ”stat” implică multe costuri. Nu pe toți românii i-a găsit pandemia pregătiți, cu bani în buzunar sau în conturile de economii. Ce este de făcut de acum înainte pentru a nu ajunge în ziua în care nu vom avea bani? Cum să cheltuim responsabil și cum să economisim acum pentru a avea bani pentru zile și mai negre? Am vorbit cu Adrian Asoltanie, trainer în finanțe personale, cu vechime în educația financiară atât a adulților, cât și a copiilor. El ne-a dat câteva sfaturi de siguranță financiară pentru perioada post epidemie.
Atenție la cheltuielile de panică – riscați să cumpărați mult, prost și scump!
Ni se pare ireal ca în această perioadă să ne facem planuri pe termen lung. Însă Adrian Asoltanie e de părere că tocmai această perioadă specială trebuie să ne determine să fim atenți la finanțele personale:“Primul pas este realizarea unui buget personal pentru următoarele 12 luni. Să-și analizeze fiecare atent sursele de venituri: pe câte <picioare financiare> stă, cât sunt de solide și de sigure și să caute opțiuni de venituri suplimentare. Apoi să-și împartă cheltuielile în VITALE și OPȚIONALE, și să analizeze ce poate optimiza, reduce, renegocia sau elimina. Atenție la cheltuielile de panică – riscă să cumpere mult, prost și scump!”.
În categoria cheltuielilor VITALE sunt mâncarea și produsele de sănătate/ igienă, locuință (chirie sau rata la bancă, întreținere…), transport și rate bancare. În timp ce cheltuielile OPȚIONALE sunt reprezentate de restul nevoile, din care multe chiar pot fi eliminate. Trainerul în finanțe personale mai atrage atenția că marea problemă pentru budget o vor reprezenta viciile, hobby-urile, abonamentele la servicii și aplicațiile, pentru că mulți vor sta acasă și plictiseala îi va face să scoată bani din buzunar, deși altădată nu ar fi făcut acest lucru, din lipsă se timp.
Bani pentru zile negre – economiile și optimizarea bugetului
Mulți poate se vor gândi că nu au cum să economisească tocmai acum, dacă nu au făcut asta până la declanșarea acestei situații de criză. Mai ales că mulți români nu sunt obișnuiți să economisească sau trăiesc de la un salariu la altul. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs anul trecut, aproape jumătate dintre cei chestionați susțineau că nu au economii, în timp ce o treime economisea sub 10% din ce câștiga și doar 11% confirma că reușește să economisească până la un sfert din salariu.
Cu toate acestea, trebuie să ajungem să punem bani deoparte, pentru că ne vom simți în siguranță. Adrian Asoltanie ne-a vorbit cât de importante vor fi economiile în perioada următoare: “Economiile vor fi EXTREM de valoroase în această perioadă din 2 puncte de vedere: EMOȚIONAL și MATERIAL. EMOȚIONAL, economiile îți oferă calmul și liniștea de a lua decizii fără panică și disperare. Aceste decizii vor fi de obicei greșite și scumpe. Apoi economiile îți oferă confortul de a-ți adapta treptat stilul de viață în locul unor blocaje majore. Pe cei care au investiții îi ajută să nu se panicheze și să vândă în pierdere pentru că nu au încotro”.
Pentru a nu avea surprize, ar trebui să facem 2 tipuri de economii:
-
Fondul de URGENȚĂ – 1000 – 2000 lei cash în casă pentru defecțiuni casnice și urgențe medicale minore;
-
Fondul de SIGURANȚĂ – să avem puși deoparte banii pentru 3-6 luni de cheltuieli vitale, în lei sau euro, în cont bancar, destinați problemelor majore (pierderea locului de muncă, boală gravă, divorț sau deces partener).
Nu este momentul pentru a consuma vechile economii, ci trebuie să găsim noi variante prin care să aducem bani la bugetul familiei, pentru că altfel riscăm să reducem foarte repede economiile și nu știm deocamdată ce se va întâmpla peste câteva luni.
Trainerul în finanțe personale ne-a dat și câteva exemple prin care să ne putem optimiza bugetul: “Căutați să valorificați obiecte (prin vânzare sau închiriere) sau abilități și talente personale pentru a genera venituri suplimentare. În același timp, implicați-vă TOTAL în jobul actual, pe de o parte pentru sănătatea companiei voastre și pe de altă parte pentru siguranța jobului vostru pe termen lung. E posibil ca firmele să înceapă o optimizare de resurse umane și e foarte importantă poziționarea personală în cadrul echipei”.
Fără investiții valoroase în următoare perioadă
Acum avem timp pentru a ne gândi ce ne-ar mai lipsi din casă sau pentru a face o testare minuțioasă a pietei imobiliare sau a celei de mașini, avem timp, dar cel mai bine ar fi să avem răbdare și să nu facem achiziții majore în următoarele 6 luni. Trebuie să ne păstrăm banii în conturi cât ai mult timp cu putință.
ONLINE-ul – poate să pună în pericol siguranța financiară
Mai avem însă de trecut un test pentru a nu ne trezi că încet, încet, rămânem fără bani. Este vorba despre pericolul cumpărăturilor online. Așezați în canapea și cu telefonul în mână vom ajunge să comandăm tot felul de lucruri, fie pentru că am avut timp să facem curațenie prin casă și vrem să redecorăm, vrem alte haine, vrem cărți noi, alte gadgeturi, dar și copiilor vrem să le luăm noi jucării. “Atâta timp cât ne facem bugetul și ne raportăm la el, o să fie mai ușor să ținem sub control achizițiile. Comoditatea achizițiilor online și plata cu cardul au riscul de a crește cumpărăturile de impuls. Când vine vorba de haine, recomand metoda: ONE IN – ONE OUT – adică vom cumpara ceva nou doar prin eliminarea unui alt obiect din garderobă. Asta ajută la o reevaluare a necesității achiziției. Legat de mâncare, recomand gătitul acasă, pentru că, dincolo de economiile consistente făcute, este o activitate de familie foarte plăcută, mai ales când ești blocat în casă zile intregi”, este de părere Adrian Asoltanie.
Educație financiară pentru copii pe timp de criză
Dacă tot stăm acasă, ar fi bine și să îi învățăm ceva folositor și pe cei mici, iar una dintre lecțiile-joacă ar putea fi chiar de educație financiară. Părintele va implica copilul în activitățile din cadrul familiei, pentru care va primi la final sume mici de bani, dar așa va învăța să economisească pentru ceea ce își dorește sau are nevoie, să cheltuie responsabil și să dăruiască. Prin aceste noi responsabilități, copilul va învăța să fie răbdător și să urmărească un scop pe termen lung, iar noi, adulții, suntem responsabili pentru a le fi model, mai ales în această perioadă.