Cum sa… te pregatesti pentru un Assessment Center
Fii tot timpul pregatit
Vei avea poate surpriza de a fi invitat de catre organizatori sa iesiti seara undeva cu grupul, la un restaurant, pub, sau dimineata la breakfast-ul de a doua zi etc…Nu te culca pe-o ureche, caci evaluarile nu s-au terminat, aceasta nu este nici pe departe petrecerea de la sfarsit !… Fii pregatit sa ti se evalueze competentele sociale, mai ales daca lucrezi in vanzari sau PR. Chiar daca nu ti s-a cerut sa pregatesti o prezentare personala, este recomandabil ca inainte de a te duce la AC, sa-ti treci singur in revista dinainte toate skills-urile pe care le ai, pregatirea, experienta, etc, ca si pentru un interviu, caci s-ar putea sa ti se ceara sa intocmesti rapid o lista care sa le contina pe unele sau pe altele. Poti fi intrebat de asemenea ce imbunatatiri ai adus in companie sau sa le prezinti coordonatorilor, dintr-un unghi interesant, hobby-ul tau. Uneori, AC-urile se pot desfasura in cadrul unui hotel. Intr-o astfel de situatie poti obtine anumite informatii de ajutor, despre ce se intampla sau se va intampla. De exemplu, daca vei pune cateva intrebari <
In cadrul unui AC incearca sa te gandesti ce tipuri de calitati sunt masurate de catre evaluatori. In general, sunt urmarite comunicarea verbala si scrisa, flexibilitatea si aptitudinile comerciale (in cazul vanzarilor sau joburilor legate de comert), aceste aspecte fiind intotdeauna cap de lista. Apoi, urmeaza leadership, interpersonal skills, abilitatea de a face fata stresului, negocierea, problem solving, business skills, luarea de decizii, initiativa si creativitatea. Evaluatorii te vor "analiza" si te vor "masura" comparativ cu cerintele postului pe care te afli in acel moment. Este foarte important la inceputul AC-ului sa te asiguri ca ai inteles cerintele, daca nu, intreaba-l fara rusine pe coordonator. Nu te pierde cu firea daca nu intelegi, pentru ca poti fi trimis acasa in secunda urmatoare.
AC-ul – sansa ta de a te evidentia
Cele mai comune exercitii care se desfasoara intr-un AC sunt: <
Un lucru este cert si anume: un assessment center (AC) iti va consuma toata adrenalina de care dispui si te va seca de puteri. De aceea, intotdeauna este necesar sa te odihnesti inainte de a te prezenta. Poti avea surpriza ca in momentul cand intri in sala unde se va desfasura AC-ul, odihnit, relaxat si cu un zambet plin de incredere, sa primesti o sarcina sau un dead-line foarte scurt si de urgenta maxima la care trebuie sa reactionezi instantaneu cu o rezolvare potrivita. Scopul acestei abordari este de a se vedea, atat reactia la stres si presiune, cat si rezultatele efective pe care le obtii in astfel de conditii de lucru. Fii ochi si urechi la performantele celorlalti participanti, intrucat s-ar putea ca atunci cand totul pare ca s-a terminat cu bine sa ti se solicite parerea privind performantele celorlalti. Nu trebuie sa te temi nici sa-i critici, nici sa-i lauzi, tot ce spui trebuie sa se bazeze doar pe fapte concrete. Uneori, la sfarsit, ti se poate da o coala de hartie in care sa acorzi note fiecarui participant din grupul din care faci parte, inclusiv tie insuti. In timpul AC-ului incearca sa nu subestimezi pe nici unul dintre participanti, deoarece imaginea pe care si-o vor face evaluatorii despre tine va fi aceea ca esti un insensibil si un exagerat.