Cum să-ți păstrezi cei mai buni angajați
Pe scurt, cei mai buni performeri produc de 4 ori mai mult decât ceilalți. Este aproape inutil de precizat: agajații cu adevărat valoroși sunt greu de găsit și, uneori, greu de păstrat. Într-o piață a muncii extrem de dinamică cum este cea actuală, să păstrezi un angajat eficient poate fi un lucru mai complicat. Mai jos, câteva mici sfaturi dacă aveți agajați buni și nu știți ce să mai faceți pentru a-i păstra.
Totul începe la angajare
Să angajezi o persoană excepțională nu se rezumă doar la a găsi un anumit set de skilluri și expertize profesionale. Este la fel de important să se știe ce îl motivează pe angajat, care-i sunt satisfacțiile și insatisfacțiile. Ce scopuri are pe termen lung și ce arhetip de șef ideal are în minte. De aceea, atunci când se angajează un om care se dovedește a fi foarte bun, trebuie să existe o verificare profundă a acestuia. Cu cât se vor cunoaște mai multe despre motivațiile acestuia, cu atât sunt șansele mai mari ca el să fie mulțumit pe termen lung la locul de muncă.
Stai pe profit
Este cea mai importantă prioritate pe care o ai ca lider. Nimănui nu-i place o echipă care pierde constant și, atunci când corabia începe să se scufunde, nimeni nu mai stă să vadă ce se întâmplă până la sfârșit. Nici măcar cei mai neperformanți angajați. Dacă însă organizația ta se confruntă cu probleme, nu paria pe HR să ți le rezolve. Implică-te direct și discută cu cei mai performanți din echipa ta. Invită-i la un dialog onest despre viitorul firmei și cere-le ajutorul. S-ar putea să fii plăcut surprins de cum vor evolua lucrurile.
Răsplătește performanța
Salariile și bonusurile financiare sunt întotdeauna binevenite. Dar, de cele mai multe ori, managerul nu-și permite să le plătească. Însă asta nu înseamnă că nu poate răsplăti performanța. Flexibilitatea programului de lucru, cursurile de specializare, micile îmbunătățiri la birou, prânzul oferit de companie sunt doar câteva dintre lucrurile pe care un manager le poate face pentru oamenii pe care îi apreciază. Și asta fără cheltuieli exorbitante.
Oferă-le încrederea ta
Sprijină-i pe angajații tăi cei mai buni și acordă-le liberatea să înceapă propriile lor proiecte. Ei au nevoie să-și folească skillurile nu doar în interesul firmei, dar și în interes propriu. Încurajează-i să înceapă proiecte care, mai degrabă, să aibă legătură cu pasiunile lor, și nu cu imperativele de la birou.
Creează oportunități de avansare
Nu te sfii să ai întâlniri periodice cu cei mai buni angajați ai firmei tale. Căută să le înțelegi frustrările și lucrează alături de ei pentru a găsi soluții în interiorul companiei sau nu. Ajută-i să crească profesional și îndrumă-i. Ca să-ți păstrezi cei mai buni angajați, ei trebui să te privească ca pe un mentor, nu ca pe un șef.
Sancționează ineficiența
Este cunoscut faptul că cei mai buni nu sunt întotdeauna plăcut impresionați dacă lucrează alături de colegi foarte slab pregătiți. Workflowul poate fi ușor întrerupt, apar animozități și tensiuni. Treaba ta este să nu permiți ca „nestematele” echipei să fie contaminate de lene și indolență. Ia măsurile care se impun și creează-le celor mai buni toate condițiile prielnice. Iar asta înseamnă inclusiv penalizarea celor ineficienți.