Cum spui NU politicos la job? 4 recomandări utile pentru relația cu șeful sau colegii!
Poti si ai dreptul sa spui NU la job! Stiai asta cu siguranta, dar cat de bine reusesti sa ramai ferm pe pozitie atunci cand refuzi sa preiei o sarcina noua sau sa tii locul unui coleg, peste program? Desi tendinta este sa accepti aproape orice ti se propune/cere de catre colegi sau sefi, din dorinta de a face o impresie buna sau de a-ti demonstra abilitatile pentru o eventuala promovare, in final nu faci decat sa te suprasoliciti si sa te aglomerezi cu proiecte. Rezultatul? Ajungi la epuizare (burn-out). La fel ca in viata personala, in sfera profesionala este bine sa stii cand si cum sa spui NU. Refuzul poate fi unul politicos si bine argumentat.
Iata 4 recomandari de care nu trebuie sa te temi:
Te ajut cu placere, dar anumite etape depasesc atributiile mele!
Atunci cand esti deja incarcat cu propriile sarcini de lucru, iar un coleg iti cere sa mai preiei inca un task, poti refuza politicos folosind formularea de mai sus. Este important sa-i explici pana unde poti intervene, care sunt etapele pe care le poti rezolva, pe acelea le vei prelua, iar pentru restul proiectului poate colabora cu alta persoana. Astfel, nu refuzi categoric, ci oferi o varianta: il sprijini intr-o anumita masura, dar restul depinde de el.
Am agenda plina pe ziua de astazi! Vreti sa revizuim prioritatile?
Daca seful este cel care iti cere sa rezolvi o sarcina in plus, iar tu deja ai toata ziua de lucru planificata, poti sa-i explici ca esti dispus sa ajuti, dar va trebui sa renunti la anumite prioritati din programul tau. Intreaba-l daca iti poate prelungi termenul pentru un proiect, daca mai exista si alti colegi disponibili sa te ajute sa rezolvati sarcina respectiva la timp.
Stiu ca e urgent, dar avand in vedere programul meu, as putea sa te ajut sa termini acest proiect peste X zile. Este ok pentru tine?
Citește mai departe pe RisCo.ro