Cum verifici de unul singur dacă suferi de depresie
În 2020, depresia va deveni a doua cauză a dezechilibrelor umane. În România, unul din zece oameni suferă de această boală, iar 15% dintre români au un atac de panică cel puțin o dată în viață.
În ciuda faptului că mulți români suferă de depresie, teama că vor fi marginalizați sau lipsa posibilităților financiare îi determină să nu apeleze la o formă de tratament.
Încercând să răspundă acestor probleme, mai mulți specialiști de renume în domeniul psihologiei au lansat zilele trecute deprehub.ro, un portal unde orice utilizator poate verifica dacă suferă sau nu de depresie si chiar poate beneficia de tratament. Proiectul este susținut de psihologul Yolanda Crețescu, prin asociația Happy Minds.
„Cea mai mare parte a populației este reprezentată de generații dependente de telefon, obișnuite cu mediul de comunicare online. Prin urmare, metodele clasice de tratare a depresiei nu mai sunt suficiente. De exemplu, cum pot metodele clasice de tratament să rezolve problema celor care nu au cum să ajungă la un cabinet medical sau care își neagă depresia? Era o datorie etică să mărim accesibilitatea tratamentelor și să creăm o egalitate de șanse pentru accesarea unor servicii de bună calitate. Prin intermediul portalului deprehub.ro, cu un singur click ajungi în situația de a îți evalua starea de depresie”, a spus Mircea Miclea, doctor în psihologie, Manager General Cognitrom și unul dintre inițiatorii proiectului.
Persoanele care consideră că au nevoie de ajutor psihologic pot, cu ajutorul portalului, să verifice dacă suferă sau nu de depresie și chiar chiar să beneficieze de consultanța unui psiholog, prin intermediul unei sesiuni de videochat.
„Potrivit studiilor de specialitate, terapia online produce efecte puternice, iar de multe ori este la fel de eficientă cu formele clasice de terapie. Asta nu înseamnă că soluția de terapie online sau de terapie clasică poate fi recomandată oricui. În cadrul platformei deprehub.ro se poate face o evaluare a stării de depresie. Totodată, cei care accesează portalul pot urmări module multimedia care redau conținutul unei ședințe de terapie. Ultilizatorul are la dispoziție două opțiuni: poate face de unul singur o evaluare mai avansată a stării sale psihice sau, prin intermediul videochatului, poate apela la o evaluare personalizată, din partea unui psiholog”, a spus Mircea Miclea.
Odată cu site-ul, inițiatorii proiectului au lansat și o linie telefonică gratuită, ce poate fi accesată oricând și la care pot apela cei care se confruntă cu probleme psihice.