Cunoașterea ingredientelor utile propriei tale persoane. Rolul planificatorului de frigider în viața ta!
Înainte de toate, câteva argumente pentru acest planificator de frigider:
– chiar dacă atât eu cât și soția mea folosim Google Calendar ce conține planificarea activităților, dar și o secțiune partajată pentru acele evenimente în comun, un astfel de planificator scris ne arată imaginea de ansamblu a săptămânii atunci când, de exemplu, nu vrem să deschidem calendarul telefonului (adică dimineața și seara);
– în planificator sunt doar activitățile de familie (de la curățenie, cumpărături sau alte activități și programări);
– pentru noi este util pentru că atunci când luăm micul-dejun putem cu ușurință să ne gândim la pașii de urmat pentru activitățile de familiei zilei.
– ajută în două moduri: la începutul zilei pentru a ne reaminti ce trebuie să facem, iar la finalul acesteia pentru a analiza stadiul.
– ne acordăm 30 de minute pentru a completa planificatorul în fiecare duminică. Îți vorbeam într-un articol trecut despre “Ședința de duminică”. Daca nu ai citit articolul, te invit să-l citești aici.
Cum poți să-ți setezi un astfel de planificator?
Înainte de toate un scurt comentariu: acesta este un planificator util pentru mine și soția mea. Așadar, este perfect normal să gândești contrariul. Cum îți ziceam, prin tot ceea ce fac în zona de productivitate, încurajez cunoașterea ingredientelor utile propriei tale persoane și implementarea unui sistem de productivitate pornind de la acest lucru.
Însă, dacă ți se pare o idee interesantă și vrei să experimentezi, mai jos ai câteva idei: (notă: a experimenta presupune încercare și posibilă nereușită, ceea ce este perfect ok. Alternativa este “să implementezi” care te va supune nevoii ca o metoda să fie de succes pentru tine. Așadar, experimentează cât mai mult!).
1. Stabilește-ți 30 de minute în fiecare duminică alături de familia ta în care să aveți propria ședință de duminică. Fiindcă orice ședința trebuie să se organizezi pornind de la modelul GAP dezvoltat de Rob D. Kelly (Goals, Agenda & Preparation), vorbește cu fiecare membru al familiei să vina pregătit cu ce activități are de realizat (cei mici poate au antrenament la fotbal sau cele mici cursuri de dans). Cu toții trebuie să fie pregătiți pentru mica voastră ședință.
2. Pe o foaie A4 realizează 8 coloane (ultimele 7 pentru zilele săptămânii) și 3 rânduri pentru următoarele categorii: De realizat acasă, de realizat în afara casei și relaxare. Poți adăuga și alte rânduri în funcție de categoriile de activități cheie pentru voi (ex. Pregătire vizită bunici: ce poate include într-o zi să faci plinul rezervorului mașinii, în altă zi cadourile pentru bunici și în altă zi bagajul).
3. Completează fiecare zi cu activitățile și orele programate. Nu uita să-ți notezi și în calendarul digital aceste activități. Rolul planificatorului de pe frigider este să concentreze activitățile de familie și să ofere imaginea de ansamblu.
4. Analizează stadiul realizării după fiecare zi, la cină. Cu siguranță este posibil să nu poți realiza fiecare sarcină sau poate trebuie să reprogramezi o activitate. Nu uita să actualizezi lista cu noile date. Îți propun ca după fiecare activitate realizată să o marchezi.
Rolul oricărui instrument este să te ajute. În niciun caz să te încurce. Așadar, experimentează. Mi-ar face plăcere să aflu ce fel de instrumente folosești pentru planificarea activităților cu familia. Poți sa comentezi mai jos sau să-mi trimiți un email la [email protected]
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.