Dacă vrei să ai succes în 2018, trebuie să înveţi să te concentrezi mai mult pe lucrurile care chiar contează pentru tine
Adevărata problemă este că nu reuşim să luăm cele mai bune decizii, în condiţiile în care suntem bombardaţi cu informaţii din foarte multe părţi. Tocmai de aceea „înhăţăm” oportunităţile care ni se ivesc în faţa ochilor, care nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru noi, scrie Medium.
Aşa că… ce soluţii avem?
Derek Sivers nu a plănuit de la început ca CD Baby să devină o companie globală. El a pornit de la un principiu simplu: era un muzician la început de drum, iar nimeni nu voia să îi vândă muzica, aşa că a creat un magazin online de la zero. De atunci, a investit foarte mult în atragerea clienţilor şi sponsorilor, s-a agitat, a învăţat lucruri noi şi afacerea a prins aripi.
Însă la un moment dat, a realizat un lucru: nu era foarte entuziasmat să participe la fiecare conferinţă de profil sau sesiune de networking. Odată cu creşterea companiei sale, a ajuns să facă lucruri din obligaţie. Iar acest lucru i-a erodat pasiunea. Aşa că şi-a stabilit o nouă regulă: „Dacă ceva nu te face să exclami „da” din toată inima, atunci spune „nu”. Când refuzi să faci unele lucruri care nu îţi fac plăcere, atunci vei avea suficient timp pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine”, explică antreprenorul.
Ideea este să te concentrezi mai mult pe ceea ce îţi place să faci pentru că timpul nostru pe această planetă este limitat. Aşa că e păcat să nu ai o viaţă cât mai împlinită.
Regula de 90%
Greg McKeown, autorul cărţii „Essentialism”, susţine că trebuie să îţi permiţi din când în când să te opreşti din a face de toate şi de a spune „da” la orice provocare. Doar atunci te vei putea concentra pe lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.
El foloseşte regula de 90% pentru a prioritiza lucrurile pe care le are de făcut: acordă note de la 1 la 10 sarcinilor, apoi le îndeplineşte doar pe acelea care au primit de la 9 în sus. Astfel, ratează multe oportunităţi, dar asta nu contează atâta vreme cât le alege pe cele esenţiale pentru el.
Adevărul este că e mai uşor de zis decât de făcut. Aşa că propune să înlocuim teama de a rata chestii („fear of missing out” – FOMO) cu bucuria de a rata acele lucruri care ne mănâncă timpul şi nu sunt cu adevărat importante („joy of missing out”).
Până la urmă, e vorba doar de o schimbare de prespectivă. Ceea ce trebuie să ţinem minte este că lucrurile triviale nu merită atenţia noastră.