De ce trebuie să ţii cont atunci când faci o schimbare în carieră pentru binele copiilor tăi
Pentru părinţii care merg la muncă nu există un manual despre cum să faci faţă tuturor provocărilor (atăt celor de la job, cât şi celor din familie).
Iar atunci când vine vorba de a lua o decizie ce implică o schimbare în carieră, e posibil să fii copleşit de diverse sentimente, adesea contradictorii, chiar dacă tu ai minte binele copiilor.
În plus faţă de conflictul interior, cel mai probabil vei fi nevoit să faci faţă şi criticilor venite de la cei din jurul tău. Colegi care îţi spun că nu eşti în stare să faci faţă, părinţi care îşi fac griji pentru viitorul familiei etc.
Numai că lucrurile nu trebuie sa fie aşa atunci când faci o schimbare în carieră pentru ca tu crezi că îi va ajuta pe cei dragi. Deci, totul ţine doar de tine.
"Personal, în cabinet, când cineva este indecis în privința reorientării in carieră, întreb un singur lucru: dacă orice ai alege să faci ar avea succes, ce ți-ar plăcea să faci? Răspunsul surprinde până și pacientul de multe ori", povesteşte Irina Stoica, mamă şi psiholog, care face parte din comunitatea Work at Home Moms Romania, pentru Revista CARIERE.
Ea crede că părinţii care fac o alegere de dragul familiei nu trebuie să compare situaţia lor cu a altora.
"O alegere bună pentru tine sau familia ta nu e neapărat o alegere bună pentru colega și prietena de la serviciu, o alegere bună pentru părinți sau prieteni, o alegere bună pentru șeful tău sau compania pe care o conduce", subliniază psihologul.
E important ca orice decizie am lua, să o facem conștient și asumat. Căci – nu-i aşa – orice am face, pur şi simplu nu putem mulţumi pe toată lumea şi nu toată lumea va fi mulțumită de noi. "Și asta e ok, atâta vreme cât ești împăcat cu ce faci. Altfel, părerile celorlalți pot deschide zone de conflict ce consumă individul. Nu există rețete și orice sfat e din afara situației. Deși merită luat în calcul, decizia finală îți aparține", atrage atenţia Irina Stoica.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reţinem este că prioritatea numărul 1 trebuie să fie nevoile copiilor.
"În plus, părinții trebuie să distingă clar nevoile de dorințe și în același timp să sesizeze nevoile din spatele dorințelor. Aceste nevoi sunt inclusiv de acceptare, de integrare, de recunoaștere, de dragoste. Nu putem să ne adresăm lor în lipsă. Nici o jucărie, oricât de iubită, nu va lua locul mamei sau va oferi ce are nevoie să primească copilul de la mama sa", mai spune psihologul.
Ideea este că oboseala, stresul, frustrarea, iritarea care vin cu solicitările exagerate ale unui job dur, conduc către boală. Cei ce au astfel de joburi e bine să se întrebe ce obțin cu ele, ce face un astfel de job să merite tot acest efort?
"Naștem și devenim nu doar părinți, dar și modele de viață si acesta este un moment foarte bun pentru autoanaliză. Totul e să nu ne limităm perspectivele, să visăm și în aceeași măsură în care acționăm spre a ne urma visele, să ne adaptăm și să fim conectați la ce și cine e important în viața noastră și să încercăm să intrăm în viața copiilor noștri curățați de traumele copilăriei proprii și întregi.
Dificultățile și limitările reale nu sunt în afara noastră, ci în noi înșine. E important să alegem conștient și chiar dacă ne temem, să acționăm și să muncim pentru proiectele noastre de suflet. Fiindcă în mod real atunci când nu îți urmezi visele, ajungi să muncești la îndeplinirea viselor altora", incheie psihologul.