De ce un training poate fi mai util decât o şcoală
Ce nu ai învăţat la şcoală, înveţi la training
Ai învăţat la şcoală cum să faci un business plan, cum să conduci o afacere sau cum să negociezi un contract. Dar nu ai învăţat cum să te descurci atunci când se acumulează tensiuni şi stres. În primul rând, nu privi acest lucru ca pe o chestiune disperată. Există din ce în ce mai multe traininguri de managemnt al stresului, dar şi al timpului, în cadrul cărora poţi învăţa atât cum să îţi stăpâneşti emoţiile, cât şi cum să îţi organizezi activitaţile, astfel încât să ai eficienţă maximă, chiar şi în cele mai dificile şi încărcate perioade din carieră.
Oferta pe piaţa de training din România este destul de generoasă şi în ceea ce priveşte cursurile de comunicare. Pentru că, deşi majoritatea firmelor au experţi în comunicare externă sau internă, orice profesionist, din orice domeniu, trebuie să ştie să comunice şi, la fel de important, să ‘se’ comunice. Nu este vorba doar despre cum comunici, ci şi despre când comunici şi ce comunici, astfel încât mesajul să aibă efectul dorit asupra interlocutorului. De la relaţionarea cu clienţii, colegii sau cu partenerii de afaceri, până prezentarea proiectelor sau implementarea lor, comunicarea eficientă are un rol major în succesul unui proiect sau al unei persoane.
Vorbind despre comunicare, ajungem şi la charismă. Asta le promite că vor dobândi la absolvirea cursurilor de leadership Asociaţia Erudio. Iar cei zece ani de funcţionare şi cei peste 350 de top-manageri care au absolvit cursurile demonstrează faptul că absolvenţii cursurilor de leadership creativ au rămas cu o experienţă neuitat. Programul de leadership creativ Erisma de la Erudio propune patru module de curs : scriere creativă, tehnici teatrale, vorbirea în public şi autocunoaştere. Rezultatul ? Un top manager care se întoarce în lumea copilărieri şi scrie un text de o mare sensibilitate :
“Acum că suntem toţi, hai să ne jucăm! E bun locul asta că cineva tocmai a făcut curăţenie şi miroase ca acasă când mama spală geamurile cu ziare şi spirt. Putem să jucăm somata, sau să mergem prin blocuri să sunăm pe la uşile oamenilor mari şi să fugim ca să nu ne prindă. Mie îmi place mai mult fete, flori, filme sau băieţi, da nu e timp de el acum că ne strigă înăuntru.
Am 2 surprize şi un joc acum.
1. Dar înainte să începem jocul, tiptil tiptil, fără nici un pic de zgomot toate fetiţele şi toţi băieţeii (nu şi oamenii mari că aştia nu înţeleg din prima şi pun întrebări prosteşti) veniţi repede până la mine să vă dau o surpriză. Când vă fac semn veniţi, vă luaţi surpriza şi rămâneţi în linişte aici lângă mine, fără să vă foiţi, să începem un joc.
Cel mai bun joc e v-aţi ascunselea. EU pun ochii şi când termin de numărat încep să vă caut. Vă rog ceva: Să nu vă ascundeţi prea tare, pentru că VREAU SĂ VĂ GĂSESC PE TOŢI!
10,20,30, … suta, 10, 20 … două sute ….. trei sute…. cine nu-i gata îl iau cu lopata!”
De ce a apărut nevoia de cursuri de leadership, una dintre tendinţele pe piaţa de training din România? Pentru că mulţi dintre managerii de top au ajuns în aceste poziţii rapid, fără o pregătire aparte. Iar la un moment dat apare nevoia reflecţiei asupra practicilor de management folosite, pentru a le adecva realităţlor momentului.Iar când acest lucru este completat şi de o reflecţie asupra sinelui, rezultă nu doar un lider de succes, ci şi un om împlinit.
Dacă un curs de leadership, de public speacking sau de comunicare este făcut pentru a ajunge la un nivel superior de dezvoltare personală sau profesională, există traininguri organizate pentru că în Standardul Ocupaţional apar noi calificări. De exemplu, Macro-Training organizează cursuri certificate de Experţi în Accesare Fonduri Europene, Management Proiect, Evaluator Proiecte, dar şi de Inspector de Resurse Umane, Inspector de Salarii sau Inspector SSM.
Aceste cursuri au fost concepute pentru a răspunde listei de standarde a Autorităţii Naţionale de Calificări.
‘Existau Experţi în Accesare Fonduri Europene, dar acum au nevoie şi de o diplomă recunoscută. Foarte mulţi dintre cursanţi lucrează şi au nevoie de un certificat’, a declarat pentru cariereonline.ro Laura Militaru, trainer la Macro-Training. Aceasta a explicat şi că meseria de inspector de salarii era înglobată în cea de inspector de resurse umane. Acum este nevoie de o calificare specială, motiv pentru care a şi fost creat un nou curs.
Din 2012, de la înfiinţare, Macro-Training a şcolit peste 1700 de oameni. Iar pentru că în Bucureşti concurenţa este acerbă, trainerii au sesizat nevoia de cursuri şi în provincie şi organizează acum traininguri şi în ţară, la Cluj-Napoca, Oradea, Iaşi, Timişoara sau Constanţa.
Ce training ai putea urma ca să răspunzi cerinţelor anagajatorilor în 2015? Unul în domeniul tehnologiei. Angajatorii caută cu precădere oameni care au pregătire în domeniul progamării, SEO şi analitycs, dezvoltării de aplicaţii mobile, marketingului şi vânzărilor.
Există numeroase seminare şi traininguri care îţi propun să te perfecţionezi în aceste domenii. Institutul de Marketing, de exemplu, propune cursuri pentru profesioniştii din domeniu, cu diplome recunoscute internaţional. Nu este un program pentru ‘vânătorii de diplôme’, spune Oana Sav, coordonator la Institutul de Marketing, reprezentantul Oxford College of Marketing în România. Cursurile durează între unul şi doi ani, în funcţie de timpul pe care şi-l pot aloca cursanţii pentru studiu, având flexibilitate în planificarea examenelor şi a probelor de evaluare, pentru a putea îmbina cursurile cu activitatea profesională şi viaţa de familie. Pentru a obţine certificarea, cursanţii trebuie să parcurgă trei module, două obligatorii şi unul electiv. ‘Dacă aleg să parcurgă un singur modul, programul durează doar şase luni de zile’, explică Oana Sav. Pentru modulul electiv, cursanţii pot opta între Digital Strategy şi Driving Innovation, module lansate recent de Chartered Institute of Marketing (CIM), instituţie care revizuieşte frecvent programa pentru a ţine pasul cu cerinţele şi nevoile angajatorilor.
Nivelul “meta” al tendinţelor în training din România? Formarea de formatori. Pentru că, oricât de pregătită ar fi o persoană, pentru a putea transmite informaţiile pe care le deţine şi a putea organiza un training, are nevoie de o diplomă de formator, cerută de Autoritatea Naţională pentru Calificări. Cursurile se adresează profesorilor, trainerilor, instructorilor, tuturor celor care lucrează în domeniul educaţiei şi vor să îşi îmbunătăţească abilităţile de formare. Dacă vă hotărâţi să urmaţi un astfel de curs, asiguraţi-vă că diplomele sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei.
Cu excepţia cazului în care profesezi deja într-un anumit domeniu şi ai neapărat nevoie de o diplomă, nu te înscrie la traininguri doar pentru a avea o diplomă. Este adevărat că angajatorii apeciază oamenii preocupaţi de carieră, care vor să îşi îmbunătăţească în permanenţă performanţele şi vor să îşi multiplice competenţele. Este însă important să nu îţi risipeşti timpul şi energia pentru cursuri cu nume pompos, care doar dau bine în CV, fără a putea apoi să pui în practică ceea ce ai învăţat. Iar dacă urmezi un curs pentru a obţine o diplomă, asigură-te că trainingul pe care îl urmezi livrează un certificat profesional atestat de către Ministerul Educaţiei.