Depresia. Tinerii și adolescenții, cei mai vulnerabili psiho-emoțional în pandemie
Schimbările rapide și majore impuse de pandemie în rutina de zi cu zi au fost un important factor de stres pentru mare parte dintre noi. Singurătatea, nesiguranța, lipsa de control, incertitudinea, teama au afectat toate categoriile sociale. De departe însă, tinerii și adolescenții au avut cel mai mult de suferit și, în consecință, nevoie de suport psiho-emoțional.
Dar până a ajunge la studii, să încercăm mai întâi să dăm o definiție a depresiei și să prezentăm principalale forme de manifestare.
Ce este depresia și cum se declanșează
Definiția depresiei spune că aceasta se caracterizează printr-un sentiment persistent de tristețe, pesimism, lipsa interesului pentru orice activitate și chiar pentru viață, a cărui intensitate poate ajunge la letargie totală și apatie. Potrivit unui studiu desfășurat de Organizația Mondială a Sănătății, depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se pare că aceasta a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate.
Boala poate fi declanșată de evenimente dramatice sau stresante, cum ar fi doliul, pierderea locului de muncă, tensiune în familie, divorț, abandon, pensionare, etc. Medical vorbind, aceasta poate fi și parte din efectele secundare ale unor alte afecțiuni sau a consumului de medicamente care produc modificări chimice la nivelul creierului.
Simptomele depresiei
Sunt câteva semne din care vă puteți da seama dacă suferiți de această boală. Ele se întâlnesc și în alte afecțiuni, dar este bine de știut care sunt, măcar o parte din ele. Tristețea, sentimentul de deznpădejde, lipsa de valoare, vinovăție sau goliciune, anxietate, neliniște, furie sau iritabilitate, pierderea interesului pentru activitățile pe care de regulă le îndrăgeai, lipsă de energie, oboseală, încetinirea gândirii sau a mișcărilor, probleme de concentrare și altele.
Tinerii între 18 și 28 de ani, cei mai afectați de depresie și efectele stresului post-pandemic
De depresie se pare că au suferit și cei mai mulți tineri în perioada pandemiei și încă mai au de recuperat. Efectele crizei COVID și ale tulburărilor de stres post-pandemic au dus la o escaladare a simptomelor de depresie și anxietate la români, cu precădere în rândul populației tinere.
Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în helpline-ul depreHUB, în 2021 tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emoțional (44,4% dintre apelanți) pentru că se simțeau deprimați (33,3%), anxioși (27,8%) sau panicați (11,1 %), se confruntau cu dependențe (5,6%) sau ideație suicidară (5,6%). De la începutul anului, numai Serviciul de urgență 112 a redirecționat în helpline 158 de persoane cu gânduri suicidare, în urma parteneriatului dintre STS și depreHUB.
Cei mai vulnerabili în fața anxietății și atacurilor de panică au fost însă adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Peste 60% dintre adolescenții care au apelat teenline-ul depreHUB în 2021, au avut nevoie de suport psiho-emoțional pentru anxietate și atacuri de panică generate de stresul post-pandemic.
„Online-ul, izolarea socială, pierderea contactului cu realitatea școlară fac din tinerii noștri cea mai vulnerabilă populație. Tinerii a căror educație este întreruptă au șanse aproape de două ori mai mari să sufere de anxietate sau depresie față de cei care nu au avut astfel de perturbări. Instalarea stresului post-traumatic, anxietatea și depresia au dus deja la creșterea numărului de adolescenți în dezechilibru emoțional, ceea ce face ca numărul de psihologi și psihiatri să fie insuficient. Este evident că traversăm o adevărată criză emoțională în rândul tinerilor și că sunt necesare campanii și măsuri naționale de prevenție și intervenție în sănătate mintală.”, afirmă psiholog Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.
Ce puteți face pentru a învinge depresia
În afară de medicația specifică tipului de depresie recomandată de medicul specialist, se mai pot face și exerciții fizice, cum ar fi: alergare, mersul cu bicicleta, înotul. De asemenea, somnul este foarte important. Încercați să dormiți între 7 și 9 ore pe timp de noapte. Somnul scurt sau insuficient poate accentua simptomele depresiei cum ar fi iritabilitatea și oboseala mentală. Este indicat și să rămâneți conectat. Singurătatea poate agrava depresia. Încercați să ieșiți cu prietenii sau măcar să vă conectați cu aceștia prin intermediul telefonului. Dieta echilibrată este și ea un aspect foarte important în acest context și nu numai.
„Călătoria continuă. Alege viața!”, noua campanie depreHUB
Din fericire, există programe și oameni care ajută la stoparea sau tratarea cazurilor de depresie. Asociația Happy Minds, prin proiectul depreHUB, s-a alăturat inițiativei Metrorex privind descurajarea tentativelor de suicid de la metrou și au lansat împreună campania de prevenție „Călătoria continuă. Alege viața!”. Prin intermediul campaniei, depreHUB asigură gratuit, 24/7, suportul psiho-emoțional pentru clienții Metrorex prin cele două linii telefonice de suport 0374.456.420 (pentru adulți și vârstnici) și 0374.461.461 (pentru adolescenți). Campania se va desfășura în mai multe etape, prin mesaje vizuale care vor rula pe monitoarele de la nivelul peroanelor, afișe cu mesaje motivaționale expuse în stațiile de metrou, dar și mesaje audio, care vor fi redate prin intermediul instalațiilor de sonorizare.