Dicţia nu este doar pentru jurnalişti
Carmen Ivanov nu se gândea că o să fie profesor de dicţie. Se pregătea să devină magistrat atunci când a dat prima probă pentru radio, de care s-a îndrăgostit iremediabil. După ce a fost jurnalist de televiziune şi online, Carmen a revenit la prima iubire, la radio, iar pentru o astfel de pasiune ai nevoie de o dicţie perfectă, pentru că nimănui nu-i place să audă bâlbâiţi sau rârâiţi la radio.
"Trei ani mai târziu, Centrul pentru Jurnalism Independent avea nevoie de profesor de dicție și am fost recomandată pentru job. Se pare că m-am achitat cu succes de el, pentru că ecourile după trainingurile susținute la CJI au fost foarte bune. Așa că am continuat să predau. Apoi, în 2009, Vlad Ionescu a deschis Școala de Televiziune, prima instituție serioasă acest tip și am fost chemată să predau dicție pentru studenții de acolo. Sute de absolvenți pe an cred că încă își amintesc de exercițiile propuse de mine și de probele diabolice pe care trebuiau să le treacă", a spus Carmen Ivanov pentru Revista Cariere.
Carmen a strâns exerciţiile pe care le-a creat de-a lungul anilor pentru elevii săi într-un manual de dicţie, care s-a bucurat de un adevărat succes. Mai mult, autoarea a fost întrebată dacă se poate şi mai greu. Cine merge la cursurile de dicţie?
"Pe lângă jurnaliști cartea de dicție și cursurile sunt preferate de avocați, politicieni, oameni de PR, manageri și oameni de vânzări. Am avut însă ore de dicție și cu antrenori de fitness, preoți sau fotbaliști. Cu siguranță o dicție bună îndreaptă lumina reflectoarelor asupra ta. Vei fi cel mai ascultat din grup, vei fi cel mai convingător și, culmea, dacă IQ-ul grupului ar fi egal să zicem, ai părea mai deștept decât ceilalți. Oamenii cu defecte de vorbire sunt greu de urmărit și obosesc audiența, de aceea soluția e să-ți rezolve problemele de vorbire înainte de a se gândi la o carieră care presupune vorbirea la radio, TV sau în public în general. Există manuale și există traineri pentru asta", a adăugat profesoara de dicţie.
Carmen Ivanov susţine şi seminarii de public speaking. Ea ne-a spus care este profilul celor cărora li se adresează.
"Cei care participă la seminariile de public speaking se tem, desigur, să vorbească în public. De obicei se așteaptă să primească rețeta prin care scapi de această frică ce te doboară atunci când trebuie să vorbești liber în fața oamenilor, doar că ceea ce primesc sunt lecții mult mai complexe decât niște simple sfaturi. În plus, sunt puși în permanență să vorbească în fața unor grupuri de oameni în așa fel încât să se obișnuiască cu acest gen de activitate, iar la final, deși trec prin momente copleșitoare câteodată, pleacă fericiți", a explicat Carmen Ivanov. Ea consideră că sunt mai mulţí factori care influenţează dicţia unei persoane: Numărul de cărți pe care le-a citit sau pe care nu a dorit să le citească, exercițiile individuale cum sunt cele de recitare și, în general, anturajul. Pentru că dacă persoanele din jur vorbesc corect sau hiper-corect, așa vei vorbi și tu. Dacă cei din jur preferă limbajul de cartier cu tot cu ‘’ intonația’’ aferentă – modul inconfundabil de a vorbi cu gura pe jumătate închisă, așa vei vorbi și tu.
Cu cât sesizezi mai repede că e ceva în neregulă cu modul în care vorbeşti, cu atât e mai bine pentru a putea corecta acest lucru. E mai ușor să repari ceva în stadiu incipient, decât după 20 de ani în care ți-ai creat deja reflexe de vorbire în mod eronat. De aceea Carmen a conceput şi un set de exerciţii pentru micuţi, pe care le-a strâns în manualul de dicţie pentru copii "Străfurnica şi prietenii săi".
"Nu ne-am îndreptat doar spre copiii cu defecte de vorbire. Cartea e concepută pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Cei care încâ nu știu să citească pot fi ajutați de părinți, iar lectura cu voce tare a Străfurnicii poate fi cu adevărat distractivă. Pentru părinții prea ocupați am creat și un audiobook cu poveștile Străfurnicii citite de mine și colegul meu, Mihai Crăciun, cu voci potrivite pentru toți prietenii Străfurnicii. E amuzant de ascultat.", ne-a mai spus Carmen Ivanov.
Printre cele mai supărătoare defecte de vorbire se numără graseierea. Nu ai deloc un aer mai inteligent dacă nu pronunţi "r" -ul corect. De asemenea, sunt greu de urmărit sâsâiţii, pelticii şi cei care au dificultăţi în a pronunţa anumite consoane sau vorbesc nazal. Pentru cei care vor să scape de defecte, exercițiul recomandat este de 60 de minute pe zi. Dacă vrei doar să corectezi mici imperfecţiun de dicţie, Carmen Ivanov îţi recomandă 15 minute de exerciţii.